Vochtbestrijding: zo ga je de strijd aan met vochtproblemen!

Heb je last van vochtproblemen en heb je nood aan een goede vochtbestrijding? Dan ben je niet alleen: ongeveer 1 op 4 woningeigenaars over heel Vlaanderen krijgt vroeg of laat te maken met vochtproblemen.

Je vraagt je waarschijnlijk af: waarom is een goede vochtbestrijding nodig? Vochtproblemen zoals schimmel op de muur of doorslaand vocht zijn niet alleen slecht voor de woning zelf, maar ze veroorzaken ook gezondheidsproblemen. Daarnaast daalt de waarde van de woning aanzienlijk.

Gelukkig kunnen zo’n problemen snel worden opgelost, met de juiste diagnose en een goede vochtbestrijding.

Gratis vochtdiagnose aanvragen

In dit artikel gaan we in op alle types vochtproblemen en de soorten vochtbestrijding die mogelijk zijn, elk met hun eigen vochtbestrijding techniek.

Vind snel je antwoord:

Soorten vochtproblemen in huizen

Elk specifiek probleem heeft z’n eigen vochtbestrijding techniek nodig. Er zijn zeven verschillende manieren die vochtproblemen in huis kunnen veroorzaken: bouwvocht, opstijgend vocht, condensatievocht, vochtproductie door bewoning, doorslaand vocht, vochtige kelders, en een geringe ventilatie. Bij elk van die problemen heeft Aquaconsult een eigen manier van vochtbestrijding. We overlopen even alles.

1. Bouwvocht

Vochtproblemen door bouwvocht

Altijd wanneer men een nieuwe woning bouwt, komen er grote hoeveelheden bouwvocht in de woning te zitten door het intense watergebruik. Denk hierbij aan het aanmaken van beton, cement of gips. De nieuwbouwwoning bevat hierdoor tijdens de eerste twee jaar na oplevering een verhoogde vochtconcentratie.

Deze tijdelijke verhoogde vochtconcentratie kan aanleiding geven tot vochtproblemen in de bouwconstructie.

Hier is er geen eenduidig antwoord op de vraag hoe vochtbestrijding in z’n werk gaat. Onze field engineers helpen je graag verder met al je vragen.

LEES MEER

2. Opstijgend vocht

Opstijgend of optrekkend vocht

Vocht dat opstijgt of optrekt door de capillaire werking van muren is één van de grootste vochtproblemen die er bestaan. De meeste gevallen van vochtbestrijding hebben te maken met het bestrijden van vocht dat optrekt in keldermuren of muren op het gelijkvloers. Opstijgend vocht is niet te verwarren met doorslaand vocht.

Hebben onze field engineers opstijgend vocht vastgesteld? Dan kan de vochtbestrijding beginnen. Bij opstijgend vocht gebruiken we een vochtbestrijding techniek waar we de muren injecteren met een vochtwerende gel.

LEES MEER
Vochtbestrijding in muren: opstijgend vocht behandelen

3. Condensatievocht

Vochtproblemen door condensatie

Lucht bevat altijd een bepaalde hoeveelheid vocht. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe hoger de luchtvochtigheid kan zijn. Vandaar heeft lucht in woningen altijd een hogere luchtvochtigheid dan buitenlucht.

Dé vochtbestrijding techniek om condensatievocht aan te pakken is ventilatie. Met een goede ventilatie krijgt het vocht geen kans meer om zich op de muren te nestelen en zo het probleem te verergeren. Ventilatie is in het algemeen een goede manier om aan vochtbestrijding te doen.

LEES MEER

4. Vochtproductie door bewoning

Vochtproductie door bewoning

Simpelweg door een huis te bewonen, wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem maar dient mogelijks wel opgevangen te worden met extra ventilatie.

Vochtproductie door bewoning is vaak ook de oorzaak van condensatievocht. Denk maar aan koken of het nemen van een warme douche. Ook hier bestaat de vochtbestrijding techniek uit het plaatsen van een mechanische ventilatie.

LEES MEER

5. Doorslaand vocht

Regendoorslag

Doorslaand vocht ontstaat door regendoorslag waarbij het regenwater zich een horizontale weg kan banen doorheen onbehandelde muren.

Bij doorslaand vocht gebruikt Aquaconsult een vochtbestrijding techniek waar we een waterdichte laag aanbrengen op de buitengevel van een huis. Zo wordt die muur waterdicht en krijgt neerslag geen kans meer om zich in de muren te dringen. Doorslaand vocht kan soms verward worden met opstijgend vocht. Dit is nog maar eens een voorbeeld dat je de juiste diagnose nodig hebt om op een effectieve manier aan vochtbestrijding te doen.

LEES MEER

6. Vochtige kelders

Kelderruimte met vochtproblemen

Kelders zijn plaatsen die gevoelig zijn aan verschillende soorten vochtproblemen zoals een hoge luchtvochtigheid, met de hierbij gepaarde condensatieproblemen of schimmelvorming.

Bij een vochtige kelder zijn er verschillende soorten vochtbestrijding mogelijk, naargelang de oorzaak van het probleem en de ernst ervan. Zo kunnen we de kelder dichten of de kelder draineren. En ook hier is ventilatie perfect mogelijk als vochtbestrijding techniek.

LEES MEER
Vochtige kelder

7. Geringe ventilatie

Ventilatie: de oorzaak én oplossing van veel vochtproblemen

Het spreekt voor zich dat vochtige lucht niet kan ontsnappen uit een woonruimte als er geen ventilatieroosters of andere luchtopeningen aanwezig zijn. Een verkeerd geplaatste ventilatie of een bouwfout kan aanleiding geven tot condensatie doordat het vocht niet correct wordt afgevoerd. Op lange termijn geeft dit problemen. Een verbetering van de bestaande ventilatievoorzieningen of de installatie van een extra mechanische ventilatie kan een oplossing bieden.

Natuurlijk is de vorm van vochtbestrijding hier het installeren van een goede ventilatie. Het best nog een mechanische ventilatie. Wist je trouwens dat ventilatie de meest onderschatte dam is tegen het coronavirus?

LEES MEER

Wat kost vochtbestrijding nu?

Kamp je met één van bovenstaande vochtproblemen? Dan wil je vast weten wat het behandelen van dit probleem zal kosten. Er valt helaas geen eenduidig antwoord te geven. De prijs hangt namelijk af van het specifieke vochtprobleem en best passende vochtbestrijdingsmethode. Elk probleem vraagt een eigen specifieke oplossing, en net daarom is het zeer belangrijk dat je een correcte vochtdiagnose krijgt.

Als je last hebt van vochtproblemen, is het dus raadzaam om zo snel mogelijk een erkende professional in te schakelen. Deze expert helpt niet alleen bij de bestrijding van het vocht, maar onderzoekt ook de oorzaak achter het probleem. Zo zal de vochtdeskundige een gerichte offerte op maat kunnen opstellen.

Subsidies en premies voor vochtbestrijding

Wist je dat je ook subsidies en premies kan krijgen als je beroep doet op vochtbestrijding? Bij werken zoals het dichten van een kelder of het injecteren van muren kan je beroep doen op de Vlaamse renovatiepremie. Wil je een balansventilatie laten installeren? Dan heb je recht op de totaalrenovatiebonus, ook wel de BENO-pass genoemd.

 

Ben je op zoek naar een goede vochtbestrijding en woon je ergens in Vlaanderen? Dan staat Aquaconsult voor je klaar. Neem nu contact op met Aquaconsult en onze experten zoeken uit wat de beste vochtbestrijding is voor jouw specifiek vochtprobleem tijdens een vrijblijvend bezoek.

start hier met een gratis vochtdiagnose

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.