Onze woningen worden steeds beter geïsoleerd, wat natuurlijk goed nieuws is voor het energieverbruik dat gestaag afneemt. Echter, deze goed geïsoleerde huizen brengen ook een risico met zich mee: een mogelijk tekort aan ventilatie. In dit artikel zullen we uitleggen waarom je huis ventileren van essentieel belang is.

Waarom is het ventileren van je huis belangrijk?

Steeds meer aannemers voorzien centrale ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen maar toch gebeurt dit niet altijd voor elke ruimte. Een voorbeeld: kelders zijn vaak een vergeten plek als het op ventilatie aankomt. Het gevolg: een toename in de luchtvochtigheid en een verhoogd risico op condensatie (wat op zijn beurt weer kan zorgen voor schimmelvorming).

Moraal van het verhaal: ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te helpen voorkomen. In dit artikel leggen we je uit waarom ventileren enorm veel verschil kan maken en welke ventilatiesystemen je allemaal kan laten plaatsen – zonder warmteverlies.

Vier goede redenen om je huis te ventileren

Zocht je naar een reden waarom ventilatie belangrijk is? Wij geven je vier belangrijke redenen.

Waarom je moet ventileren

1. Een goede luchtkwaliteit

Het meest voor de hand liggende voordeel van een correcte ventilatie in huis is natuurlijk de hoge luchtkwaliteit. Wanneer de lucht effectief circuleert, optimaliseert dit automatisch de luchtkwaliteit in huis, wat essentieel is voor een gezond binnenklimaat. Dit voorkomt de ophoping van te veel CO2, wat anders kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, sufheid en vermoeidheid.

Het wordt sterk aanbevolen om regelmatig te ventileren, vooral bij gelegenheden waar veel mensen samenkomen, om een gezonde en frisse leefomgeving te waarborgen.

2. Vocht afvoeren tegen vochtproblemen

Een gemiddeld mens produceert op één dag ongeveer 10 liter waterdamp dat de luchtvochtigheid doet verhogen. Dat is niet weinig, zeker als je met meerdere personen het huis deelt! Hierin zitten alle menselijke en niet-menselijke activiteiten vervat zoals ademen, douchen, wassen of koken. Zonder een correcte ventilatie kan dat vocht niets anders doen dan te condenseren tegen koude oppervlaktes zoals muren of ramen. Op termijn kan dit leiden tot vochtproblemen zoals schimmel en nattigheid in huis, met alle gevolgen van dien.

Het ventileren van je huis is doorgaans de enige methode om deze hoeveelheden aan vocht effectief uit een woning te halen. Zeker bij nieuwe woningen, die in de meeste gevallen goed geïsoleerd en luchtdicht zijn, is een goed doordachte ventilatie cruciaal om vochtproblemen met condensatie en schimmels te voorkomen. Met andere woorden: een gecontroleerde ventilatie moet om de lucht proper en gezond te houden.

3. Geen muffe geur meer

Het is algemeen geweten dat vochtige, niet-geventileerde ruimten heel muf kunnen ruiken. Dat is natuurlijk een normaal gevolg van het gebrek aan luchtcirculatie. In niet-geventileerde ruimten ruikt alles minder fris dan in geventileerde ruimten.

4. Allergisch? Dan is ventilatie zeker een must

Wie allergieën als hooikoorts of astma heeft, weet goed dat frisse lucht extreem belangrijk is. Een slechte luchtkwaliteit kan astma en sommige allergieën versterken en daarnaast ook zorgen voor bijkomende klachten als hoofdpijn of vermoeidheid.

Wat gebeurt er als je je huis niet (voldoende) ventileert?

In huizen waar niet of amper verlucht wordt, kunnen verschillende problemen met de luchtkwaliteit ontstaan:

  • Recent geplaatste bouwplaten, bouwmaterialen en lijmen kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) afgeven aan de binnenlucht (bron: Vision on Technology – VITO).
  • Vochtige lucht kan leiden tot condensatie tegen koude oppervlaktes (ramen, muren). Condensatievocht kan verder schimmelvorming veroorzaken en het tast het schilderwerk en pleisterwerk aan.
  • In een niet-geventileerde woning met hoge isolatie is de luchtdruk binnen haast nooit gelijk aan die van buiten. De binnenlucht kan hierdoor bovendien ofwel te droog ofwel te vochtig worden, afhankelijk van de temperatuurverschillen.
  • In huizen waar ventilatie tekortschiet, kan het uitdagend zijn om een aangename temperatuur te bereiken en behouden. Dit heeft een weerslag op je energiefactuur.
  • Tot slot heeft een onvoldoende geventileerde woning ook een negatieve impact op de gezondheid. Vaak voorkomende gevolgen zijn:
    • Verhoogde risico’s op luchtwegenaandoeningen zoals astma en allergieën,
    • Het ontwikkelen van ademhalingsproblemen
    • Mogelijk nadelige effecten op het immuunsysteem.
    • Ook kan je een invloed op je slaap en stemming merken, waardoor je gebrek aan energie en concentratie kan ondervinden.

Hoe kan je je huis dan voldoende ventileren?

Enkele tips

Je kan allerlei zaken ondernemen om je huis goed te ventileren. We sommen er enkele op:

  • Zet je ruiten geregeld eens open. We raden aan om dit dagelijks zo’n 15 minuten te doen, ook ’s winters.
  • Kook bij voorkeur met deksels en droog je was zoveel mogelijk buiten.
  • Zet ook altijd je dampkap aan tijdens het koken.

De ultieme tip: een mechanisch ventilatiesysteem

Een goed ventilatiesysteem helpt de luchtvochtigheid en luchtdruk in je woning automatisch onder controle te houden. Het maakt gebruik van drukverschillen en zorgt voor een regelmatige verluchting zonder warmteverlies:

  • De Belgische ventilatienorm bij passiefhuizen geeft als richtgetal een n50-waarde van 1 als je kiest voor ventilatiesysteem D met warmteterugwinning. Dat is een systeem met een mechanische aan- en afvoer. Concreet betekent dit dat de lucht in het huis per uur één keer ververst mag worden bij een drukverschil van 50 Pa (Pascal) tussen binnen en buiten.
  • Werk je met ventilatiesysteem C, waarbij een natuurlijke aanvoer plaatsvindt via raamroosters en een mechanische afvoer plaatsvindt, dan schrijft de norm een n50-waarde van 3 voor. Hier heb je dus drie luchtwisselingen per uur.
Mechanische ventilatie

Als je een ventilatiesysteem C hebt, is luchtdichtheid erg belangrijk voor een goede luchtcirculatie. Bij ventilatiesysteem D is de luchtdichtheid voornamelijk van belang voor het rendement van de warmteterugwinning.

Heb je last van een condensatievocht ergens in Vlaanderen? Of zit je met een ander vochtprobleem? Neem nu contact op met Aquaconsult en onze experts helpen je met veel plezier verder.