Vochtbestrijding in de kelder

Heb je vocht in je kelder? Gek is het niet. Het is doorgaans de meest voorkomende plek. Een kelder wordt sneller geïmpacteerd door grondwater omdat deze ruimte ondergronds ligt.

Dat het een ‘normaal’ probleem is, kan best zijn. Maar het moet natuurlijk ook opgelost worden. Daar zijn we het al over eens.

Uiteraard kan je pas iets oplossen wanneer je ook de exacte oorzaak weet. Om vocht in je kelder te kunnen bestrijden, is dit niet anders. Het achterhalen van de oorzaak is het belangrijkste.

Elke oorzaak heeft z’n eigen oplossing. Daarom overlopen we hieronder mogelijke oorzaken en hoe je ze kunt herkennen. De volgende stap is dan het toepassen van de juiste behandeling.

Oorzaken van vocht in je kelder

Vocht in de kelder kan ontstaan:

  • door een lek
  • of door grondwater dat niet weg kan door een grote hoeveelheid regeninslag

Door de grote hoeveelheid regeninslag kan het water niet altijd weg, waardoor het in de muren naar boven kruipt. Dit herken je aan schimmels, scheuren in de muur, etc.

Afhankelijk van de oorzaak pak je het probleem aan. Of je laat een expert het probleem aanpakken. Welke van de twee, dat wordt jou later duidelijk.

Vocht in je kelder door een lek?

Een lek in de waterleidingen of afvoerbuizen is een veel voorkomende oorzaak die leidt tot vocht in je kelder.

Bij een lek dringt het water via de muren door naar de kelder. De vraag is natuurlijk of je een lek hebt. Aangezien deze vraag niet gemakkelijk te beantwoorden is, let je best op of het water snel in je kelder terecht komt en of deze waterplas blijft staan. In dat geval is het bijna zeker dat je een lek hebt.

Oplossing

Denk je aan een lek, dan laat je dit best door onze professionals in orde brengen. Zij hebben de nodige kennis en apparatuur om je te verlossen van zo’n vervelend lek.

Nadat we een lekdetectie uitgevoerd hebben, bieden we je een aangepast methode aan.

Heb je te maken met grondvocht?

Grondvocht ontstaat door een langdurige regenval, wanneer de riolering het water niet aankan.

Controleer daarom regelmatig je afvoer op verstoppingen. Zo voorkom je grondvocht in de toekomst.

Bij een hoge grondwaterstand wordt er druk uitgeoefend op de muren en vloer van de kelder. En als deze niet sterk genoeg zijn, worden je muren beschadigd en komt het grondwater je kelder binnen.

Oplossing 1: kelderbekuiping

Kelderbekuiping is de meest gebruikte methode wanneer je vocht in je kelder krijgt door grondwater.

Met kelderbekuiping worden de muren waterdicht gemaakt met cement. Eerst wordt er in de muren gekapt en gelokaliseerd waar het probleem zich voordoet en vervolgens wordt dit opgelost met een vulmiddel zoals cement. Deze volledige methode noemt men dus kelderbekuiping.

Na 24u à 48u breng je nog enkele lagen vulmiddel aan, zodat je muren volledig waterdicht zijn.

Lees hier alles over kelderbekuipingen

Oplossing 2: kelderdrainage

Ook kelderdrainage wordt toegpast wanneer het grondwater te hoog is om aan de slag te gaan met kelderbekuiping. In plaats van de muren op te vullen met cement, wordt er bij kelderdrainage gewerkt met een soort folie die over de muren of vloer geplaatst wordt. Op deze manier kun je een nieuwe muur of vloer plaatsen.

De folie absorbeert het vocht en voorkomt dat de nieuwe muren en/of vloer op hun beurt aangetast worden. Het vocht wordt naar de riolering geleid (waar het hoort), wat het vochtprobleem oplost.

Lees hier alles over kelderdrainage

Oplossing 3: muren injecteren

Tot slot kan je ook je muren injecteren. Het werkt als volgt: net boven het grondniveau maak je gaten in de muren en daar spuit je een vochtwerende gel in.

De bedoeling daarvan is dat het een barrière vormt voor opstijgend grondwater.

Vochtbestrijding in de kelder is van groot belang. Tenminste… als je geen ongedierte in huis wilt nemen en een niet al te grote fan bent van schimmels en algen.

Lees hier alles over muurinjecties

Denk ook aan onherstelbare schade… dus wees er snel bij dankzij Aquaconsult!

Laagste prijs garantie

Wij garanderen je de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Mocht je toch een lagere prijs bekomen voor dezelfde kwalificatie als de onze, betalen wij je het verschil terug! Uiteraard mits het voorleggen van een gedetailleerde officiële prijsofferte van een concurrerend bedrijf van hetzelfde niveau.Elders een lagere prijs gevonden? Verschil terugbetaald! 

ONTDEK ONZE GARANTIES