Vochtbestrijding in je woning

Vochtbestrijding in je huis is noodzakelijk. Het is goed dat je dit leest, want niet elke soort vocht kan met dezelfde oplossing verholpen worden.

Vocht in een woning kan verschillende oorzaken hebben en dus krijg je automatisch ook te maken met verschillende soorten vocht. Gek genoeg is er dus voor elk ‘type’ vocht een ‘op maat gemaakte’ oplossing om het zo maar te noemen.

Ontdekken welk soort vocht je hebt, is dus de eerste stap om de juiste oplossing te vinden.

Het meest voorkomende vochtprobleem: opstijgend vocht

Opstijgend vocht is het gevolg van grondvocht dat geabsorbeerd wordt door de muren, omdat er geen waterkering aanwezig is ter hoogte van het grondniveau. Hoewel het vocht zich onderaan de muur bevindt, kan het zich toch verder verspreiden.

Door opstijgend vocht krijg je te maken met schimmels, muffe geuren, scheuren in de muur, etc. Je herkent opstijgend vocht doordat het onderaan de muren begint.

Om opstijgend vocht te bestrijden heb je enkele mogelijkheden:

 • injecteren van vochtwerende gel;
 • vochtwerende laag plaatsen;
 • kokers in de muren plaatsen waardoor het vocht ventileert.

“Help, ik heb een lek!”

Vocht kan door verschillende redenen in je woning terecht komen. Is het vocht in je woning bijvoorbeeld ontstaan door een lek in je afvoerbuis of je verwarmingssysteem? Dan heb je al goed werk geleverd door dit te achterhalen en kan je direct beginnen met het dichten. Om het lek te kunnen dichten, moet je exact weten met wat voor een lek je te maken hebt. Soms komen er breekwerken aan te pas en soms niet. Het is duidelijk dat je dit beter aan een professional overlaat.

Hoe ontdek je of er een lek is?

Je vraagt je dit af, of niet?

Wel, een lek kan je op verschillende manieren detecteren. Dit kan met:

 • een infraroodcamera,
 • geluidsgolven,
 • vochtmeting,
 • druktest,
 • elektro-akoestiek,
 • camera-endoscopie.

Of je dit allemaal in huis moet hebben? Nee, natuurlijk niet. Daarom bestaan er Aquaconsult professionals die je in een mum van tijd kunnen vertellen wat er nu op welke plaats exact aan de hand is, zodat je snel maatregelen kan nemen.

“Ik denk dat ik te maken heb met condensatievocht”

Denken is niet genoeg. We moeten het zeker weten. Condensatievocht ontstaat vooral in ruimtes zoals de badkamer of de keuken. Na een lekker warm bad of een hete douche merk je weleens dat je jezelf niet meer ziet in de spiegel. Dit komt door de vochtige lucht in je badkamer en betekent dat er onvoldoende vochtige lucht afgevoerd wordt.

In eerste instantie is het dus belangrijk om vooral je keuken en je badkamer onder handen te nemen om condensatievocht te voorkomen. Daarom volgende tips:

 • Zorg in de keuken voor een dampkap, zodat je kookvocht weg kan.
 • Droog je was buiten of in een goed geventileerde ruimte.
 • Zet je badkamerraam regelmatig open.
 • Geen badkamerraam? Voorzie dan een ventilatiesysteem.

Doorslaand vocht, wat is het?

Doorslaand vocht herken je aan vochtplekken op de buitenmuren. Deze vochtplekken kunnen zelfs tot de binnenmuren doordringen. Je gevelbekleding is dus duidelijk niet langer in staat om vocht zoals regenwater af te stoten.

Doorslaand vocht is gevaarlijk wanneer het vriest. Het vocht kan in de muren bevriezen, waardoor er kans is op barsten.

Maar ook doorslaand vocht is te bestrijden via:

 • Een waterwerende laag op de gevel zodat het vocht niet in de muren dringt.
 • De buitenmuur verven met vochtwerende verf.
 • Een waterdichte gevelbekleding voor diegene die een nieuwe look wel zien zitten.

Het is fijn als je van alles wat kennis in huis hebt en je tenminste weet wat je te wachten staat. Het is echter belangrijk om niet alleen met de juiste kennis aan de slag te gaan, maar ook met de nodige professionele ervaring en die vind je ongetwijfeld bij Aquaconsult.

Vocht bestrijden in jouw woning is wat wij voor je doen!

Optrekkend of doorslaand vocht? Aquaconsult heeft 20 jaar ervaring

De aankoop van een eigen woning is altijd een droom die gerealiseerd wordt. Die droom kan soms snel een nachtmerrie worden als blijkt dat er vochtproblemen in de woning voorkomen zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht.De waarde van uw woning daalt en de energiekosten stijgen maar belangrijker nog is dat vocht slecht is voor uw gezondheid. Bij AquaConsult kan u terecht voor een advies met ervaring.Met AquaConsult haalt u 20 jaar expertise in huis in voor het oplossen van problemen met: opstijgend vocht, optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatie, schimmels, vochtplekken, salpeter, huiszwam, huismijt, vochtige kelders, ventilatie en gevels. Vraag hier een gratis vochtdiagnose aan.

ONTDEK DE VOORDELEN
20 jaar ervaring

Laagste prijs garantie

Wij garanderen je de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Mocht je toch een lagere prijs bekomen voor dezelfde kwalificatie als de onze, betalen wij je het verschil terug! Uiteraard mits het voorleggen van een gedetailleerde officiële prijsofferte van een concurrerend bedrijf van hetzelfde niveau.Elders een lagere prijs gevonden? Verschil terugbetaald! 

ONTDEK ONZE GARANTIES