Vochtbestrijding: zo ga je de strijd aan met vochtproblemen!
Als je last hebt van vochtproblemen en nood hebt aan een juiste vochtbestrijding, ben je zeker niet alleen. Ongeveer 1 op 4 woningeigenaars in Vlaanderen krijgt vroeg of laat te maken met vochtproblemen die een behandeling nodig hebben.
Hierdoor daalt het wooncomfort en daalt ook de waarde en verkoopwaarde van de woning. Een juiste diagnose van het vochtprobleem is essentieel om de (verborgen) oorzaak van de vochtsymptomen vast te stellen en om te ontdekken welke de beste oplossingen zijn. Afhankelijk van het specifiek probleem bestaan er verschillende soorten vochtbestrijding.
In dit artikel bespreken we alle types vochtbestrijding. Meer specifiek gaan we dieper in op:
- Alle soorten behandelbare vochtproblemen
- De vochtbestrijdingstechnieken
- Hoeveel vochtbestrijding kan kosten
- Of je subsidies kan krijgen voor het bestrijden van vochtproblemen
Ga snel naar: opstijgend vocht – doorslaand vocht – schimmels – condensatie – vochtbestrijding – ventilatie – subsidies
Soorten vochtproblemen in huizen
Vochtbestrijding wordt natuurlijk alleen maar toegepast bij specifieke vochtproblemen in woningen. Eerst bespreken we alle verschillende oorzaken.
Vochtproblemen in huizen kunnen ontstaan op 9 verschillende manieren:
1. Bouwvocht
Vochtproblemen door bouwvocht
Altijd wanneer men een nieuwe woning bouwt, komen er grote hoeveelheden bouwvocht in de woning te zitten door het intense watergebruik. Denk hierbij aan het aanmaken van beton, cement of gips. De nieuwbouwwoning bevat hierdoor tijdens de eerste twee jaar na oplevering een verhoogde vochtconcentratie.
Deze tijdelijke verhoogde vochtconcentratie kan aanleiding geven tot vochtproblemen in de bouwconstructie.

2. Opstijgend vocht
Opstijgend of optrekkend vocht
Vocht dat opstijgt of optrekt door de capillaire werking van muren is één van de grootste vochtproblemen die er bestaan. De meeste gevallen van vochtbestrijding hebben te maken met het bestrijden van vocht dat optrekt in keldermuren of muren op het gelijkvloers. Opstijgend vocht is niet te verwarren met doorslaand vocht.

3. Condensatievocht
Vochtproblemen door condensatie
Lucht bevat altijd een bepaalde hoeveelheid vocht. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe hoger de luchtvochtigheid kan zijn. Vandaar heeft lucht in woningen altijd een hogere luchtvochtigheid dan buitenlucht.

4. Vochtproductie door bewoning
Vochtproductie door bewoning
Simpelweg door een huis te bewonen, wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem maar dient mogelijks wel opgevangen te worden met extra ventilatie.

5. Doorslaand vocht
Regendoorslag
Doorslaand vocht ontstaat door regendoorslag waarbij het regenwater zich een horizontale weg kan banen doorheen onbehandelde muren.

6. Vochtige kruipruimte
Kruipruimte met vochtproblemen
Kruipruimten en kelders hebben meestal een heel hoge luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaat een dampdrukverschil tussen de kruipruimte en de rest van de woning. Bij een hogere dampdruk in de kruipkelder kan hierdoor vocht de woning binnendringen.

7. Vochtige kelders
Kelderruimte met vochtproblemen
Bij kelders geldt hetzelfde als bij kruipkelders: het zijn plaatsen die gevoelig zijn aan verschillende soorten vochtproblemen zoals een hoge luchtvochtigheid, met de hierbij gepaarde condensatieproblemen of schimmelvorming.

8. Bouwfouten
Menselijke fouten als oorzaak van vochtproblemen
Bij de bouw van een woning kunnen verschillende bouwfouten de oorzaak vormen voor toekomstige vochtproblemen. Hierbij denken we aan puin in de spouw of mortelresten die een brug leggen tussen twee spouwmuren. Hierdoor kan het vocht capillair doorslaan naar de achterliggende binnenruimte.

9. Geringe ventilatie
Ventilatie: de oorzaak én oplossing van veel vochtproblemen
Het spreekt voor zich dat vochtige lucht niet kan ontsnappen uit een woonruimte als er geen ventilatieroosters of andere luchtopeningen aanwezig zijn. Een verkeerd geplaatste ventilatie of een bouwfout kan aanleiding geven tot condensatie doordat het vocht niet correct wordt afgevoerd. Op lange termijn geeft dit problemen. Een verbetering van de bestaande ventilatievoorzieningen of de installatie van een extra mechanische ventilatie kan een oplossing bieden.
