Hoe condensatievocht ontstaat

In dit artikel leggen we uit hoe condensatievocht ontstaat, wat de symptomen ervan zijn. Je kan onderaan het artikel meer informatie vragen over dit vochtprobleem.

Lucht bevat van nature altijd een bepaalde hoeveelheid vocht. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe hoger de luchtvochtigheid kan zijn. Hierdoor kan de lucht in woningen vochtiger zijn dan de buitenlucht.

Door het dampdrukverschil zal er altijd een vochttransport plaatsvinden van binnen naar buiten. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat de vochtige lucht onderweg zal condenseren als het koude oppervlaktes ontmoet. Denk hierbij aan koude murenkoude vensters of in koude ruimtes als kelders of kruipkelders. 

Condensatie treedt op wanneer de partiële dampdruk bij verlaging van de temperatuur de verzadigingsdruk bereikt. Die temperatuur noemen we het dauwpunt. Als dat dauwpunt aan de oppervlakte ligt (zoals glas) dan is er sprake van oppervlakkige condensatie. Oppervlaktecondensatie wordt bepaald door de oppervlaktetemperatuur en de dampdruk van binnen.

Condensatievocht bestrijden

Condensatie is een natuurlijk fenomeen dat samenhangt met de luchtvochtigheid van bepaalde woonruimtes (denk aan badkamers, kelders, keukens, woonruimtes) en met externe factoren zoals het seizoen en de buitentemperatuur.

Verluchten is meestal de eerste factor waaraan gedacht moet worden om condensatieproblemen te behandelen. Lees hier meer over alle ventilatie-oplossingen om condensatieproblemen te bestrijden.

Meer informatie over condensatieproblemen in huis

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.