Last van opstijgend vocht? Aquaconsult staat voor je klaar.

Wat is opstijgend vocht? Hoe herken je het? En wat kun je er aan doen? Aquaconsult geeft antwoord op al je vragen.

 

Wat is opstijgend vocht?

Eén van de oorzaken van vocht in de muur is opstijgend vocht. Het is tegelijkertijd ook het meest voorkomende vochtprobleem. Opstijgend vocht komt enkel voor op het gelijkvloers.

Bij opstijgend vocht is grondwater de grote boosdoener. Grondwater wordt geabsorbeerd door de muren omdat er geen waterkering aanwezig is ter hoogte van het grondniveau. De ergste vochtplekken bevinden zich dan wel vlakbij de grond, maar het kan zich altijd verder verspreiden in de muur.

Opstijgend vocht komt vooral voor bij oudere huizen, maar ook nieuwbouwhuizen kunnen er last van krijgen. Meestal is dat omdat er een fout is gebeurd in de opbouw.

 

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is eerst en vooral erg ongezond voor je huis en je muren. Het zorgt ervoor dat muren minder sterk zijn en er dus structurele schade ontstaat. De schade is het meest zichtbaar aan de binnenmuren: schimmels, vochtplekken, loszittend pleisterwerk, een muffe geur.

De structurele schade komt vooral voor bij de buitenmuren. Bij vriesweer kan het vocht in de muur bevriezen waardoor er barsten ontstaan in de muur.

Daarnaast zorgt opstijgend vocht voor een hoge luchtvochtigheid, wat ervoor zorgt dat je meer energie nodig hebt om dezelfde kamer op te warmen. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie je nodig hebt. In de ergste gevallen kan je energiefactuur tot wel 10% meer kosten.

Ook kan opstijgend vocht – net zoals andere vochtproblemen – gezondheidsproblemen veroorzaken. De hoge luchtvochtigheid zorgt voor frequente verkoudheden en kan in sommige gevallen ook uitslag veroorzaken.

Naast een hoge luchtvochtigheid, zijn ook schimmels een probleem. Schimmels veroorzaken vaak problemen aan de luchtwegen en de longen. Zeker bij kinderen, ouderen, of mensen die al onderliggende problemen hebben aan de luchtwegen (zoals astma).

 

Wat kan ik doen tegen opstijgend vocht?

Eerst en vooral in het belangrijk om een specialist in vochtbestrijding de juiste diagnose te laten stellen. Want elk vochtprobleem vergt een andere aanpak.

Bij opstijgend vocht is die aanpak vooral muren injecteren. Hierbij boren experts gaatjes in de vochtige muur en injecteren ze die gaatjes met vochtwerende gel. Die gel verspreidt zich dan tot diep in de poriën van de muur en vormt na uitharding een permanente horizontale barrière.

 

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Zoals al eerder vermeld, komt opstijgend vocht alleen voor op het gelijkvloers. Aan de binnenmuren herken je opstijgend vocht eerst en vooral aan de hoogte: komen de vochtplekken vooral voor dicht tegen de grond? Dan is het hoogstwaarschijnlijk grondwater die naar boven komt in de muren.

Aan de binnenmuren kan je opstijgend vocht herkennen door volgende symptomen: verkleurd pleisterwerk, afbrokkelend pleisterwerk, witte zoutkringen of vlekken, loskomend behangpapier, afwerking van de muur die loskomt of schimmel. Ook kan je vaak een muffe geur waarnemen als je je in een kamer bevindt met vochtige muren.

In de winter bevriest het vocht in de muren waardoor het vocht uitzet. In de buitenmuren kan je dus ook soms kapotte voegen opmerken. In veel gevallen is ook de kelder aangetast bij opstijgend vocht. Een kelder wordt namelijk omgeven door grondwater.

Wij als experts kunnen met een vochtmeter bepalen van de vochtigheidsgraad is op een bepaalde hoogte in de muur. Als het vocht zich enkel dicht tegen de grond bevindt op het gelijkvloers, spreken we duidelijk van opstijgend vocht.

 

Heb je last van vochtige muren? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise, waar in Vlaanderen je ook woont.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.