Last van opstijgend vocht? Aquaconsult staat voor je klaar.
Wat is opstijgend vocht? Hoe herken je het? En wat kun je er aan doen? Aquaconsult geeft antwoord op al je vragen.
Wat is opstijgend vocht?
Eén van de oorzaken van vocht in de muur is opstijgend vocht. Het is tegelijkertijd ook het meest voorkomende vochtprobleem. Opstijgend vocht komt enkel voor op het gelijkvloers.
Bij opstijgend vocht is grondwater de grote boosdoener. Grondwater wordt geabsorbeerd door de muren omdat er geen waterkering aanwezig is ter hoogte van het grondniveau. De ergste vochtplekken bevinden zich dan wel vlakbij de grond, maar het kan zich altijd verder verspreiden in de muur.
Opstijgend vocht komt vooral voor bij oudere huizen, maar ook nieuwbouwhuizen kunnen er last van krijgen. Meestal is dat omdat er een fout is gebeurd in de opbouw.
Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?
Opstijgend vocht is eerst en vooral erg ongezond voor je huis en je muren. Het zorgt ervoor dat muren minder sterk zijn en er dus structurele schade ontstaat. De schade is het meest zichtbaar aan de binnenmuren: schimmels, vochtplekken, loszittend pleisterwerk, een muffe geur.
De structurele schade komt vooral voor bij de buitenmuren. Bij vriesweer kan het vocht in de muur bevriezen waardoor er barsten ontstaan in de muur.
Daarnaast zorgt opstijgend vocht voor een hoge luchtvochtigheid, wat ervoor zorgt dat je meer energie nodig hebt om dezelfde kamer op te warmen. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie je nodig hebt. In de ergste gevallen kan je energiefactuur tot wel 10% meer kosten.
Ook kan opstijgend vocht – net zoals andere vochtproblemen – gezondheidsproblemen veroorzaken. De hoge luchtvochtigheid zorgt voor frequente verkoudheden en kan in sommige gevallen ook uitslag veroorzaken.
Naast een hoge luchtvochtigheid, zijn ook schimmels een probleem. Schimmels veroorzaken vaak problemen aan de luchtwegen en de longen. Zeker bij kinderen, ouderen, of mensen die al onderliggende problemen hebben aan de luchtwegen (zoals astma).
Wat kan ik doen tegen opstijgend vocht?
Eerst en vooral in het belangrijk om een specialist in vochtbestrijding de juiste diagnose te laten stellen. Want elk vochtprobleem vergt een andere aanpak.
Bij opstijgend vocht is die aanpak vooral muren injecteren. Hierbij boren experts gaatjes in de vochtige muur en injecteren ze die gaatjes met vochtwerende gel. Die gel verspreidt zich dan tot diep in de poriën van de muur en vormt na uitharding een permanente horizontale barrière.
AquaConsult gebruikt REWAHGEL Inject 3A+ als vochtwerende gel. Dit is de hoogste kwalificatie die je kan vinden; we gebruiken dan ook alleen de beste kwaliteit om jou te helpen. REWAHGEL Inject 3A+ is vrij van solventen, geurloos en niet bijtend. We kunnen het zonder gevaar voor de gezondheid gebruiken in bewoonde ruimtes en het is niet ontvlambaar. Deze injectiegel wordt al jarenlang gebruikt en heeft zijn doeltreffendheid al verschillende keren bewezen door keuringen. Het is dan ook een resultaat van doorgedreven onderzoek.
Voor het behandelen van opstijgend vocht heb je misschien kans op Mijn Verbouwpremie.
Hoe herken ik opstijgend vocht?
Zoals al eerder vermeld, komt opstijgend vocht alleen voor op het gelijkvloers of in de kelder. Aan de binnenmuren herken je opstijgend vocht eerst en vooral aan de hoogte: komen de vochtplekken vooral voor dicht tegen de grond? Dan is het hoogstwaarschijnlijk grondwater die naar boven komt in de muren.
Aan de binnenmuren kan je opstijgend vocht herkennen door volgende symptomen: verkleurd pleisterwerk, afbrokkelend pleisterwerk, witte zoutkringen of vlekken, loskomend behangpapier, afwerking van de muur die loskomt of schimmel. Ook kan je vaak een muffe geur waarnemen als je je in een kamer bevindt met vochtige muren.
In de winter bevriest het vocht in de muren waardoor het vocht uitzet. In de buitenmuren kan je dus ook soms kapotte voegen opmerken. In veel gevallen is ook de kelder aangetast bij opstijgend vocht. Een kelder wordt namelijk omgeven door grondwater. Maar opstijgend vocht komt niet alleen voor in de winter. Ook in de zomer kan je last hebben van opstijgend vocht.
Wij als experts kunnen met een vochtmeter bepalen van de vochtigheidsgraad is op een bepaalde hoogte in de muur. Als het vocht zich enkel dicht tegen de grond bevindt op het gelijkvloers, spreken we duidelijk van opstijgend vocht.
Hoe gaat AquaConsult te werk?
Eerst en vooral komt één van onze field engineers bij je langs om een juiste diagnose te stellen. Dit is erg belangrijk zodat we je op de beste manier kunnen helpen.
Is er opstijgend vocht vastgesteld?
Dan komen er vakmannen bij je langs om de muur te behandelen. Eerst en vooral worden de aangetaste pleisterlagen weggenomen zodat we de muur kunnen voorbereiden voor de injectie van de vochtwerende gel. Eens de muren geïnjecteerd zijn met de gel en de pleisterlagen opnieuw aangebracht zijn, moet je rekenen op een drogingsproces van 8 à 12 weken voor je de muur opnieuw kan decoreren.
Heb je last van vochtige muren? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise, waar in Vlaanderen je ook woont.
Meer informatie en brochure opvragen
Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.