Gratis diagnose

Ben je niet zeker of je last hebt van opstijgend vocht? Onze experts helpen je graag verder. Via een gratis vochtanalyse kunnen we bepalen wat het probleem exact is. Een goede vochtdiagnose is namelijk essentieel om een gepaste oplossing te vinden.
Contacteer onze specialisten voor meer info.

Contacteer ons

Wat is optrekkend of
opstijgend vocht?

Eén van de oorzaken van vocht in de muur is opstijgend vocht. Het is tegelijkertijd ook het meest voorkomende vochtprobleem. Opstijgend vocht komt enkel voor op het gelijkvloers. Bij opstijgend vocht is grondwater de grote boosdoener. Het grondwater wordt geabsorbeerd door de fundering en muren, waardoor de ergste vochtplekken zich vlakbij de grond bevinden, maar het kan zich altijd verder verspreiden in de muur. Zowel de binnen- als de buitenmuren kunnen hierdoor ernstig beschadigd raken.

Wat veroorzaakt opstijgend vocht?

Opstijgend vocht komt vooral voor bij oudere huizen, maar ook nieuwbouwhuizen kunnen er last van krijgen. Meestal is dat omdat er een fout is gebeurd in de bouwconstructie (en meestal de fundering) . In beide gevallen gaat het doorgaans over huizen die problemen hebben met de waterkering.

Een waterkering is de waterdichte beschermlaag die ervoor zorgt dat het grondwater niet in de muren kan dringen. Wanneer deze waterkering ter hoogte van het grondniveau ontbreekt of beschadigd is, zullen de muren het grondwater absorberen als een soort spons. De capillaire werking van de muren zorgt ervoor dat het vocht naar boven wordt getransporteerd. Hierdoor krijg je last van optrekkend vocht.

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Opstijgend of optrekkend vocht gaat gepaard met tal van negatieve gevolgen. Het is eerst en vooral erg ongezond voor je huis en je muren. Het zorgt ervoor dat muren minder sterk zijn en er dus structurele schade ontstaat:

 • De schade is het meest zichtbaar aan de binnenmuren. Denk hierbij aan schimmels, verkleuringen, vochtplekken, loszittend pleisterwerk en een muffe geur.
 • De structurele schade komt vooral voor bij de buitenmuren. Bij vriesweer kan het vocht in de muur bevriezen waardoor er barsten ontstaan in de muur.
 • Daarnaast zorgt opstijgend vocht voor een hoge luchtvochtigheid, wat ervoor zorgt dat je meer energie nodig hebt om dezelfde kamer op te warmen. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie je nodig hebt. In de ergste gevallen kan je energiefactuur tot wel 10% meer kosten.
 • Ook kan optrekkend vocht - net zoals andere vochtproblemen - gezondheidsproblemen veroorzaken. De hoge luchtvochtigheid zorgt voor frequente verkoudheden en kan in sommige gevallen ook uitslag veroorzaken. Naast een hoge luchtvochtigheid, zijn ook schimmels een probleem. Schimmels veroorzaken vaak problemen aan de luchtwegen en de longen. Zeker bij kinderen, ouderen, of mensen die al onderliggende problemen hebben aan de luchtwegen (zoals astma).

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Opstijgend vocht uit zich steeds vlak boven het oppervlakteniveau. Hierdoor komt opstijgend vocht alleen voor op het gelijkvloers of in de kelder.

Aan de binnenmuren herken je optrekkend vocht eerst en vooral aan de hoogte: komen de vochtplekken vooral voor dicht tegen de grond? Dan is het hoogstwaarschijnlijk grondwater die naar boven komt in de muren.

Aan de binnenmuren kan je opstijgend vocht herkennen door volgende symptomen:

 • Verkleurd pleisterwerk,
 • Afbrokkelend pleisterwerk,
 • Witte zoutkringen of vlekken,
 • Loskomend behangpapier,
 • Afwerking van de muur die loskomt,
 • Schimmelvorming,
 • Of een muffe geur.

In de winter bevriest het vocht in de muren waardoor het vocht uitzet. In de buitenmuren kan je dus ook soms kapotte voegen opmerken. In veel gevallen is ook de kelder aangetast bij opstijgend vocht. Een kelder wordt namelijk omgeven door grondwater. Maar opstijgend vocht komt niet alleen voor in de winter. Ook in de zomer kan je last hebben van dit vochtprobleem.

 

Wij als experts kunnen met een vochtmeter bepalen van de vochtigheidsgraad is op een bepaalde hoogte in de muur. Als het vocht zich enkel dicht tegen de grond bevindt op het gelijkvloers, spreken we duidelijk van opstijgend vocht.

Wat kan ik doen tegen opstijgend vocht?

Eerst en vooral is het belangrijk om een specialist in vochtbestrijding de juiste diagnose te laten stellen. Want elk vochtprobleem vergt een andere aanpak, en enkel bij een correcte diagnose kan er juist gehandeld worden.

Bij opstijgend vocht is de meest aangewezen aanpak de muren injecteren tegen vocht.

Bij opstijgend vocht is de meest aangewezen aanpak de muren injecteren tegen vocht.

 • Hierbij boren experts gaatjes in de vochtige muur en injecteren ze die gaatjes met vochtwerende gel.
 • Die gel verspreidt zich dan tot diep in de poriën van de muur en vormt na uitharding een permanente horizontale barrière.

AquaConsult gebruikt REWAHGEL Inject 3A+ als vochtwerende gel. Dit is de hoogste kwalificatie die je kan vinden; we gebruiken dan ook alleen de beste kwaliteit om jou te helpen. REWAHGEL Inject 3A+ is vrij van solventen, geurloos en niet bijtend. We kunnen het zonder gevaar voor de gezondheid gebruiken in bewoonde ruimtes en het is niet ontvlambaar. Deze injectiegel wordt al jarenlang gebruikt en heeft zijn doeltreffendheid al verschillende keren bewezen door keuringen. Het is dan ook een resultaat van doorgedreven onderzoek.

 

Voor het behandelen van opstijgend vocht heb je misschien kans op Mijn Verbouwpremie.

Mijn verbouwpremie

Hoe gaat AquaConsult te werk?

Wil je je huis verlossen van opstijgend vocht, en schakel je hiervoor de experts van AquaConsult in? Dan kan je rekenen op de volgende aanpak:

 • Eerst en vooral komt één van onze field engineers bij je langs om een juiste diagnose te stellen. Dit is erg belangrijk zodat we je op de beste manier kunnen helpen.
 • Is er opstijgend vocht vastgesteld? Dan komen er vakmannen bij je langs om de muur te behandelen. Hierbij worden eerst de aangetaste pleisterlagen weggenomen zodat we de muur kunnen voorbereiden voor de injectie van de vochtwerende gel.
 • Eens de muren geïnjecteerd zijn met de gel en de pleisterlagen opnieuw aangebracht zijn, moet je rekenen op een drogingsproces van 8 à 12 weken voor je de muur opnieuw kan decoreren.

Heb je last van vochtige muren?

Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise, overal in Vlaanderen.

Contacteer ons

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.