Veel woningen beschikken enkel over een kruipruimte. Net zoals bij gewone kelders, kunnen hier uiteraard vochtproblemen ontstaan die negatieve gevolgen met zich meebrengen. Heb jij last van vocht of water in je kruipkelder? Ontdek hier de mogelijke oorzaken en waarom je dit vochtprobleem best zo snel mogelijk oplost.

 

Hoe komt er water in de kruipkelder?

Vocht of water in de kruipkelder wordt meestal veroorzaakt door grondwater dat via de muren of via de vloer de kruipruimte binnensijpelt. Zeker in de herfst en in de winter wordt de grond zeer vochtig, waardoor de druk van het grondwater verhoogt. Als jouw kruipkelder onvoldoende waterdicht is, kan het grondwater zich gewoon een weg naar binnen wanen en verkrijg je een laag water in de kruipkelder.

Maar dat is niet alles. Lekkende of kapotte leidingen kunnen er ook voor zorgen dat er water in de kruipkelder terechtkomt. Daarnaast versterkt een slechte of een gebrek aan ventilatie vochtproblemen in je kruipruimte.

Is water in de kruipruimte erg?

Veel kelders en kruipruimtes staan soms onder water of hebben een hoge luchtvochtigheid. Deze hoge luchtvochtigheid zorgt voor een groot verschil in dampdruk tussen de kruipkelder en het woongedeelte. Via open verbindingen zoals luiken, meterkasten met leidingdoorvoeren of aansluitingen tussen vloeren en muren kan de vochtige lucht de woning binnendringen. Dit kan op drie verschillende manieren:

  • Dampdiffusie: waterdamp gaat van zones met een sterke concentratie aan damp naar zones met een minder hoge waterdampconcentratie.
  • Capillair vochttransport: capillaire poriën zijn doorgaande, onderling verbonden poriën in bijvoorbeeld cementsteen met een grootte tussen circa 10 en 1000 nm. In de bouw vindt capillaire werking plaats bij het opzuigen van water door bakstenen (optrekkend vocht, opstijgend vocht).
  • Luchttransport: een luchtstroom van de kruipruimte naar de woning kan ontstaan als de kruipkelder een open verbinding heeft met de buitenlucht, als er luchtlekken zijn tussen de kruipruimte en de woning of als er een groot drukverschil heerst tussen het kruipgedeelte en de woning.

Doordat het vocht in de woning binnendringt, kan dit leiden tot allerlei negatieve gevolgen. Vaak voorkomende gevolgen zijn:

  • Een muffe geur in huis
  • Schimmelvorming
  • Ongedierte in huis
  • Gezondheidsproblemen, waaronder kortademigheid, verkoudheden of (chronische) bronchitis
  • Schade aan je muren of vloeren, tot schade aan de bouwconstructie

Het is dus wel degelijk erg als je met vocht of water in je kruipkelder kampt. We raden ten zeerste aan om water in de kruipruimte grondig te laten behandelen.

Wat te doen bij vocht of water in de kruipkelder

Er bestaat geen algemene oplossing voor water in de kruipkelder. Welke vochtoplossing je best laat uitvoeren hangt sterk af van de oorzaak van het vochtprobleem. Laat dus steeds een expert langskomen, deze persoon kan namelijk de oorzaak van het water in de kruipkelder nauwkeurig achterhalen.

Doorgaans bestaan er verschillende opties om vocht in de kruipruimte te bestrijden. Om het probleem definitief te verhelpen, is het ten zeerste aangeraden om een vochtexpert in te schakelen. Dit garandeert de beste uitvoering.

1. Ventilatie

Een vochtige kruipkelder moet eerst en vooral voorzien worden van goede ventilatieroosters zodat condensatie in de ruimte geen kans krijgt.

Luchtlekken tussen de kruipkelder en de woning moeten ook gedicht worden als er vochtproblemen opduiken. Die luchtlekken bestaan door verschillende redenen:

  • Het doorvoeren van leidingen van de kelder naar de woning
  • Kruipruimteluiken of kelderluiken
  • De capillaire werking van de woningvloer zelf

Drukverschillen tussen het keldergedeelte en de woning moeten vervolgens aangepakt worden. Er kunnen verschillen in dampdruk ontstaan door drie factoren: het ‘schoorsteeneffect’ in de winter (door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten), een mechanische afzuiging die niet goed afgesteld staat of de winddruk die onderdrukken en bovendrukken creëert.

De basis is altijd: lucht die door de onderdruk naar binnen stroomt, moet op één of andere manier ook terug naar buiten kunnen stromen. Als het drukverschil zich niet op natuurlijke wijze kan herstellen, moet het manueel worden gebalanceerd met de installatie van bijvoorbeeld een ventilatiesysteem.

2. Kelderdrainage

Is er een significante druk van het grondwater of is er sprake van aanzienlijke hoeveelheden water die de kruipkelder binnendringen? In dat geval kun je overwegen om het grondwater af te voeren door middel van een kelderdrainage. Hierbij wordt het water uit de kruipruimte gepompt.

kelderdrainage

3. Kelderbekuiping

Je kan er ook voor kiezen om je kruipkelder volledig waterdicht te maken door middel van een kelderbekuiping. Hiermee krijgen de wanden en de vloer van de kruipruimte een waterdichte laag, dit in verschillende fases.

kelderdichting

Heb je last van vocht of water in je kruipkelder? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise, overal in Vlaanderen.

Vochtige kelder of kruipruimte? Vraag hier meer informatie en de brochure

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.