Ventilatie als effectief wapen tegen vocht

Ventilatie is een erg duurzame en een definitieve oplossing voor bepaalde vochtproblemen. Vooral bij een probleem zoals condensatievocht is ventilatie perfect.

Voordelen van een ventilatiesysteem D

 • Verbeter de luchtvochtigheid en de algehele luchtkwaliteit binnenhuis
 • Beperkt vochtproblemen als condensatievocht en schimmel
 • Filter de lucht van pollen, stof en virussen
 • Ingebouwde warmtewisselaar tegen warmteverlies
 • Mogelijk kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus

Gratis analyse

Wil je helemaal zeker zijn van het type vochtprobleem waarmee jij kampt? Onze specialisten komen gratis en vrijblijvend bij je langs. Contacteer onze specialisten voor meer info.

Het belang van ventilatie

De gemiddelde Vlaming spendeert het grootste deel van zijn of haar tijd binnen. Toch ondervinden we dat de luchtkwaliteit binnenhuis vaak beduidend slechter is dan buiten. Niet alleen kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, een lage luchtkwaliteit en hoge luchtvochtigheid kunnen verder voor vochtproblemen zoals condensatievocht zorgen. De oplossing? Een ventilatiesysteem aan je woning toevoegen.

 

Welke soorten ventilatiesystemen bestaan er?

Er zijn vier verschillende types ventilatiesystemen: van type A tot en met type D. Type A is volledig natuurlijke ventilatie, terwijl type D een volledig mechanische ventilatie is. De meest gebruikte types in woningen zijn type C (half mechanisch), wat eerder voor kelders wordt gebruikt, en type D (volledig mechanisch). Bij Aquaconsult focussen we ons vooral op de volledig mechanische ventilatie. Het heeft dan ook tal van voordelen.

 

Een ventilatiesysteem type D

Bij een ventilatiesysteem type D verloopt de luchttoevoer en -afvoer volledig mechanisch via ventielen. Het wordt ook wel een balansventilatie genoemd. Die naam komt van het feit dat het systeem de lucht in huis perfect balanceert. Het biedt de volledige controle over hoeveel lucht er wordt afgevoerd en hoeveel lucht er wordt aangevoerd. Dat is iets wat je niet kan bereiken met andere types ventilatie.

Een ventilatiesysteem D heeft tal van voordelen:

 • Het grote voordeel van een mechanisch ventilatiesysteem type D is de ingebouwde warmtewisselaar. Hierdoor wordt de warmte gerecupereerd en word je niet overstelpt door koude buitenlucht in de wintermaanden, maar komt er toch verse en propere lucht in huis.
 • Type D ventilatie werkt probleemloos, ongeacht de weersomstandigheden buiten.
 • De aangevoerde lucht wordt gefilterd van stuifmeel, stof, pollen en de luchtvochtigheid wordt geregeld.
 • Mechanische ventilatie is een ideaal wapen is tegen virussen, waaronder het coronavirus, en bacteriën. Wil je helemaal beschermd zijn tegen het virussen in je eigen huis? Dan kan je ook ionisatie laten inbouwen in je balansventilatie. Ionisatie technologie zuivert de lucht van microdeeltjes die je liever niet inademt door de lucht te vullen met positief en negatief geladen ionen. Die ionen zetten zich vast in de microdeeltjes waardoor de mensen in de ruimte die deeltjes niet meer kunnen inademen. Voor de installatie van ionisatie werken we samen met het zusterbedrijf AeroConsult.

Tip: bekijk zeker eens de Totaalrenovatiebonus van Fluvius. Een ventilatiesysteem kan namelijk deel uitmaken van je BENO-pass.

 

Zo werkt een ventilatiesysteem D

Mechanische ventilatie is een effectief middel om de luchtvochtigheid in je huis te optimaliseren. Een ventilatiesysteem D werkt als volgt:

 • De mechanische afvoer van lucht wordt geïnstalleerd op plaatsen die risico lopen op vochtproblemen, zoals condensatievocht. Bij de meeste mensen is dat de keuken en de badkamer. Die plaatsen krijgen vaak te maken met warme lucht (van het koken of het wassen), die de kans zou krijgen om te condenseren op de koude oppervlakten. Maar met ventilatie, krijgt het condenseren geen kans.
 • De warme lucht wordt afgevoerd via de balansventilatie.
 • De frisse lucht komt tegelijkertijd binnen en wordt opgewarmd door de warmte van de lucht die naar buiten wordt geleid. Zo worden de mensen niet opgeschrikt door golven van koude lucht die binnen komen en is het makkelijker en zuiniger om je huis warm te houden.
 • Ook zorgt het voor een frisse geur in huis. Iets wat ook niet onbelangrijk is. Vochtproblemen kunnen namelijk ook zorgen voor een muffe geur in huis.
Mechanische ventilatie

Ventilatiesysteem D met AquaConsult

AquaConsult is gespecialiseerd in mechanische ventilatiesystemen D. Hiervoor hebben we twee uitstekende toestellen in ons assortiment:

Comfo Air

De eerste hiervan is de Comfo Air, een ventilatiesysteem type D (of balansventilatie). Die is beschikbaar in drie verschillende capaciteiten: 350m³ per uur, 450m³ per uur of 600m³ per uur. Wat het beste bij jou past, hangt dus af van de grootte van je huis.

Comfo Air Compact

Het tweede ventilatiesysteem D is de Comfo Air Compact. Een kleiner model die perfect is voor kleinere woningen en appartementen. Het kan geïnstalleerd worden op de muur of aan het plafond en heeft een capaciteit van 230m³ per uur.

COMFO AIR Q350

Mechanische ventilatie

Tip: je kan deze balansventilatiesystemen makkelijk laten uitbreiden met een lucht-lucht warmtepomp, waarmee je ook efficiënt en energiezuinig je binnenruimtes verwarmt of verkoelt. Contacteer ons voor meer informatie.

 

Een ventilatiesysteem D installeren?

Ben je overtuigd van de voordelen van een ventilatiesysteem D? Dan is het een goed idee om je te laten begeleiden door een expert. Niet alleen krijg je dan advies over wat er mogelijk is in jouw situatie, ook mag je ervan uitgaan dat de installatie professioneel en vakkundig verloopt.

Ben je op zoek naar een ventilatiesysteem? Neem nu contact op met Aquaconsult en een field engineer uit de buurt komt langs voor een gratis expertise, overal in Vlaanderen.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.