VENTILATIE

Ventilatie is een erg duurzame en een definitieve oplossing voor bepaalde vochtproblemen. Vooral bij een probleem zoals condensatievocht is ventilatie perfect.

 

Welke soorten ventilatie bestaan er?

Er zijn vier verschillende types ventilatiesystemen: van type A tot en met type D. Type A is volledig natuurlijke ventilatie, terwijl type D een volledig mechanische ventilatie is. De meest gebruikte types in woningen zijn type C (half mechanisch), wat eerder voor kelders wordt gebruikt, en type D (volledig mechanisch). Bij Aquaconsult focussen we ons vooral op de volledig mechanische ventilatie. Het heeft dan ook tal van voordelen.

 

Ventilatiesysteem type D

Een ventilatiesysteem type D wordt ook wel een balansventilatie genoemd. Die naam komt van het feit dat het systeem de lucht in huis perfect balanceert. Het heeft de volledige controle over hoeveel lucht er wordt afgevoerd en hoeveel lucht er wordt aangevoerd. Dat is iets wat je niet kan bereiken met andere types ventilatie.

Het grote voordeel van een ventilatiesysteem type D is dat de warmte wordt gerecupereerd door een warmtewisselaar. Zo wordt je niet overstelpt door koude buitenlucht in de wintermaanden, maar komt er toch verse en propere lucht in huis.

Tip: bekijk zeker eens de Totaalrenovatiebonus van Fluvius. Een ventilatiesysteem kan namelijk deel uitmaken van je BENO-pass.

Hoe werkt mechanische ventilatie precies?

De mechanische afvoer van lucht wordt geïnstalleerd op plaatsen die risico lopen op vochtproblemen zoals condensatievocht. Bij de meeste mensen is dat de keuken en de badkamer. Die plaatsen krijgen vaak te maken met warme lucht (van het koken of het wassen) die de kans zou krijgen om te condenseren op de koude oppervlakten. Maar met ventilatie, krijgt het condenseren geen kans.

De warme lucht wordt afgevoerd via de balansventilatie. De frisse lucht komt tegelijkertijd binnen en wordt opgewarmd door de warmte van de lucht die naar buiten wordt geleid. Zo worden de mensen niet opgeschrikt door golven van koude lucht die binnen komen en is het makkelijker en zuiniger om je huis warm te houden.

Ook zorgt het voor een frisse geur in huis. Iets wat ook niet onbelangrijk is. Vochtproblemen kunnen namelijk ook zorgen voor een muffe geur in huis.

Hoe werkt ventilatie?

Mechanische ventilatie

Welke toestellen kan ik bij Aquaconsult verkrijgen?

 

Aquaconsult biedt verschillende toestellen aan.

De eerste hiervan is de Comfo Air, een ventilatiesysteem type D (of balansventilatie). Die is beschikbaar in drie verschillende capaciteiten: 350m³ per uur, 450m³ per uur of 600m³ per uur. Wat het beste bij jou past, hangt dus af van de grootte van je huis.

De Comfo Air is snel en eenvoudig te monteren. Het heeft de modernste ventilator techniek zodat je geen last hebt van het lawaai van de ventilatie. Het is gemakkelijk te koppelen aan een app op je smartphone om de grootste controle te hebben over je balansventilatie.

 

Het tweede ventilatiesysteem is de Comfo Air Compact. Een kleiner model die perfect is voor kleinere woningen en appartementen. Het kan geïnstalleerd worden op de muur of aan het plafond en heeft een capaciteit van 230m³ per uur.

Comfo Air Q350

Mechanische ventilatie

Ventilatie in de strijd tegen het coronavirus

Ventilatie is vaak een onderschat wapen tegen het coronavirus. Want naast door close contact, wordt het coronavirus ook doorgegeven via aerosolen in de lucht.

Wil je helemaal beschermd zijn tegen het coronavirus in je eigen huis? Dan kan je ook ionisatie laten inbouwen in je balansventilatie. Ionisatie technologie zuivert de lucht van microdeeltjes die je liever niet inademt door de lucht te vullen met positief en negatief geladen ionen. Die ionen zetten zich vast in de microdeeltjes waardoor de mensen in de ruimte die deeltjes niet meer kunnen inademen. Voor de installatie van ionisatie werken we samen met het bedrijf Aeroconsult.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het aantal deeltjes van het coronavirus met 90% daalt na een blootstelling van één uur aan ionisatie.

Die ionisatie technologie is goedgekeurd door de Belgische overheid in de strijd tegen het coronavirus.

Ben je op zoek naar een ventilatiesysteem? Neem nu contact op met Aquaconsult en een field engineer uit de buurt komt langs voor een gratis expertise, overal in Vlaanderen.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.