Alle informatie over Monoblock Airco Systemen

Er bestaan verschillende airconditioningsystemen die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Éen van deze systemen is een monoblock airco systeem: dit is een airco zonder buitenunit. Ontdek alles over dit type aircosysteem.

Gratis expertise

Weet je niet zeker of een airco zonder buitenunit wel geschikt is voor jouw situatie? Of wil je graag meer informatie? Laat je gratis en vrijblijvend bijstaan door onze experten.

Wat is een airco zonder buitenunit?

Een airco zonder buitenunit, ook wel gekend al een monoblock airco, is een type airco dat enkel een binnenunit heeft. In tegenstelling tot een split-airco, die wel een buitenunit heeft, zitten alle benodigde componenten om een binnenruimte efficiënt te verkoelen (en in sommige gevallen te verwarmen) in één unit, namelijk de binnenunit. Vaak hebben ze wat weg van een radiator. Monoblock airco’s zijn vooral handig in situaties waarin er geen ruimte is voor een buitenunit. Ze bestaan zowel mobiele als vaste varianten van airco’s zonder buitenunit.

Hoe werkt een airco zonder buitenunit?

Een monoblock airco zuigt warme lucht in een aan door middel van een ventilator. Deze warme lucht gaat vervolgens naar een warmtewisselaar, waar het koudemiddel zal verdampen. Dit zorgt ervoor dat de aangezogen lucht afkoelt. Daarna wordt de afgekoelde lucht terug de kamer in geblazen. De warmte wordt voorts afgeleverd aan de buitenlucht door een rooster of een slang, afhankelijk van het type airco zonder buitenunit.

Een vaste versus een mobiele airco zonder buitenunit

Een monoblock airconditioner is verkrijgbaar in zowel een vaste als een mobiele versie, elk met hun eigen sterke en zwakke punten.

1) Vaste monoblock airco

Een eerste model wat je kan kiezen is de vaste monoblock airco. Een dergelijke airco is er in veel verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld een vloermodel, wandmodel of plafondmodel. Een vaste airco zonder buitenunit moet worden geïnstalleerd tegen een buitenmuur. Door middel van twee muurroosters zal de airconditioner warme lucht naar buiten afvoeren en frisse lucht naar binnen trekken. Deze roosters zorgen ervoor dat je geen logge buitenunit hoeft te installeren.

Doorgaans is een vaste monoblock airco onderhoudsvrij en heeft het een groter koelvermogen dan een mobiele airconditioner. Een vaste airco is bovendien ook een stuk efficiënter dan een mobiele airco zonder buitenunit. Zo neemt het comfort in je huis alleen maar toe.

airco

2) Mobiele monoblock airco zonder buitenunit

Het zit al in de naam: een mobiele monoblock airco laat je toe de airco te verplaatsen. Je kan dus met een mobiele airco op verschillende tijdstippen verschillende ruimtes verkoelen. Een vaste airco daarentegen komt permanent in een ruimte te hangen. Deze variant is doorgaans goedkoper dan een vaste airco zonder buitenunit

De grootste voordelen van de mobiele airconditioner zonder buitenunit is dan ook de flexibiliteit en de prijs. De prijs van een mobiele airco is maar een fractie van de prijs van een vaste airco. Bovendien hoeft je bij een mobiele airco ook geen rekening te houden met installatiekosten. Een nadeel is echter dat een mobiele airco een afvoerslang nodig heeft om warme lucht af te voeren. Deze slang is vrij groot en moet door een open raam of deur naar buiten gebracht worden. Zo kan de warme buitenlucht weer naar binnen sluipen. Daarmee is een mobiele airco een stuk minder efficiënt.

mobiele airco

Alle voordelen en nadelen van een aircosysteem zonder buitenunit

Voordelen

 • Beperkt ruimteverlies

Een monoblock airco neemt weinig ruimte in. Een vast toestel neemt vaak nog minder plaats in dan een mobiele monoblock. Wil je de hinder maximaal verminderen? Dan kan de binnenunit gemakkelijk aan de wand of het plafond geïnstalleerd worden.

Daarnaast is het niet nodig om een vrij logge buitenunit aan de buitenkant van de woning te installeren. Het plaatsen van twee roosters is voldoende.

 • Goedkoper en makkelijker te installeren dan een split airco met buitenunit

Het installeren van een klimaatregelaar zonder buitenunit is een pak goedkoper dan een splitsysteem. Het installeren is snel en eenvoudig te doen, omdat er geen airco units met elkaar verbonden hoeven te worden.

 • Gemakkelijk in bediening en onderhoud

Airco’s zonder buitenunit zijn onderhoudsvrij. Dat wil zeggen dat er niet ieder jaar iemand moet langskomen om het onderhoud te verzorgen. De bediening van een airco zonder buitenunit is erg simpel. Regel alles via een app op je smartphone, via de touchscreen op het toestel of via een afstandsbediening.

 • Mooi Design

Monoblock airco’s hebben vaak een strak design, waardoor ze vaak in elk interieur passen.

 • Milieuvriendelijk en duurzaam

Een airconditioningsysteem zonder buitenunit is heel milieuvriendelijk. Dat zie je vooral in het energieverbruik: de Innova monoblock airco’s in het bijzonder hebben energieklasse A+. Zo kan je de prijs op je energiefactuur ook meteen drukken.

Nadelen

 • Meer geluidshinder

Doordat alle benodigde componenten in de binnenunit zitten, kunnen aircosystemen zonder buitenunit soms wel wat decibels meer produceren. Echter, modernere aircotoestellen  (bijvoorbeeld de Innova Aircoheater of AeroComfort), genereren amper lawaai. Dat komt doordat deze toestellen zichzelf reguleren in functie van de gevraagde temperatuur in tegenstelling tot andere toestellen op de markt, die een constant debiet van lawaai hebben.

 • Minder efficiënte klimaatsturing van mobiele monoblock airco’s

Bij een mobiele klimaatregeling moet je bovendien rekening houden met de afvoerbuis. Deze moet door een geopend raam of geopende deur geplaatst worden. Daardoor kunnen er ongemakken ontstaan. Er komt weer warme buitenlucht het vertrek binnen, waardoor de airco minder efficiënt is. Daarom wordt er vaker gezocht naar een mobiele airco zonder afvoerslang. Deze is in principe niet beschikbaar. Je kiest dan meestal voor een aircooler, dat gezien wordt als een vervanger voor de verplaatsbare airco.

Het plaatsen van een airco zonder buitenunit

Het installeren van een (vaste) monoblock airconditioner is meestal eenvoudig en omvat de volgende stappen: Ten eerste, moeten er twee gaten met een diameter van 10 tot 15 cm in de buitenmuur geboord worden om warme lucht en vocht af te voeren. Vervolgens worden luchtkanalen en roosters geplaatst, en daarna wordt een beugel aan de muur bevestigd. Ten slotte tilt de installateur de monoblock op tot de hoogte van de beugel en bevestigt deze stevig. Het enige wat er nog rest is de monoblock inpluggen in een stopcontact, en op start drukken.

Let op: een (vaste) airco zonder buitenunit moet aan een buitenmuur worden gevestigd. Via roosters in die muur trekt het lucht van buiten om te kunnen werken. Zo wordt jouw huis constant voorzien van verse lucht.

 

Afkoelen in de zomer, verwarmen in de winter

Wist je dat je met monoblock airco’s je huis niet alleen kan laten afkoelen in de zomer, maar je er je huis ook mee kan verwarmen?

Een monoblock airco met een ingebouwde warmtepomp blaast niet alleen koude lucht, maar ook warme. Aangezien de energiescore van deze airco A+ is, kan dit je energiefactuur drukken. Zeker als je anders verwarmt met gas. En aangezien het weer in België zo onvoorspelbaar is, is een airco die meteen ook kan verwarmen geen overbodige luxe.

 

Hoeveel kost een airco zonder buitenunit?

Hoeveel je voor een airco zonder buitenunit moet neerleggen, hangt af van diverse factoren, waaronder:

 • Het vermogen
 • Het type (vast of mobiel)
 • De energie-efficiëntie
 • Of eventuele extra functies, zoals verwarming en afstandsbediening.

Bij de installatie van een vaste airconditioner zonder buitenunit kun je doorgaans rekenen op prijzen tussen 1.085 en 2.590 euro.

Interessant weetje: is je woning ouder dan 10 jaar? En ben je van plan de monoblock te laten installeren door een erkende installateur? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6%, in plaats van het standaardtarief van 21%.

Het aanbod van AquaConsult: onze monoblock airco’s zonder buitenunit

AquaConsult heeft een aantal monoblock airco’s in het gamma. Daarvoor werken we samen met ons zusterbedrijf AeroConsult, dat gespecialiseerd is in airco(heaters) en luchtzuiveringsoplossingen.

Onze monoblock airco-oplossingen, waaronder de Innova Monoblock airco, combineren een mooie look, een technologische vooruitstrevendheid en gebruiksgemak. De toestellen zijn daarenboven krachtig, stil en ruimtebesparend. Bovendien geniet je bij ons van de laagste-prijsgarantie. Kan je aantonen dat een concurrent de Innova aircosystemen goedkoper aanbiedt? Dan geven we jou het verschil terug.

Innova monoblock airco’s: een technisch hoogstandje

Hoewel de Innova Monoblock airco’s een prachtig, compact en licht design hebben, zijn ze erg sterk en robuust gemaakt. Ze bestaan namelijk volledig uit metaal.

In de airco’s is een wifi-ontvanger geïnstalleerd waardoor ze gemakkelijk zijn in bediening: gewoon via een app op je smartphone. Het blijft ook mogelijk om met de afstandsbediening van de airco zelf of via een touchscreen op de airco het apparaat te bedienen.

Het laatste groot voordeel van de Innova monoblock airco’s, is de condensatiebatterij. De airco’s bevatten een geïntegreerd verdamping effect waardoor het rendement nog meer verbetert.

De Innova Monoblock Airco’s zijn duidelijk een echt technologisch hoogstandje.

Waarom een Innova Monoblock Airco bestellen bij AquaConsult?

AquaConsult heeft heel wat voordelen ten opzichte van andere leveranciers.

 • AquaConsult garandeert je de beste prijs in België en Nederland. Kan je aantonen dat je de Innova Monoblock Airco ergens anders goedkoper kan verkrijgen? Dan krijg je het verschil terugbetaald.
 • Wij verplichten je niet tot een onderhoudscontract. We bieden er zelfs geen aan, want de Innova Monoblock Airco is onderhoudsvrij.
 • AquaConsult biedt je gratis levering aan in België wat eigenlijk een extra korting is nu de energieprijzen zo erg stijgen.
 • Je krijgt de airco geleverd binnen de vijf dagen als je het zelf installeert. Wil je het laten installeren door onze vakmannen? Dan heb je de airco binnen de twee weken.
 • Naast airco’s bieden wij ook ionisatie aan. Ionisatie elimineert vervuilende stoffen in de lucht zoals virussen, fijnstof en pollen. Zo creëer je een gezonde lucht in huis. Ontdek de prijs voor ionisatie op de webshop van ons zusterbedrijf AeroConsult.
 • Het afvoeren van condenswater dat door aircosystemen ontstaat kan soms een probleem vormen. Bij AquaConsult kan je ook een vernevelaar aanschaffen waardoor het condenswater wordt uitgestoten als aparte cellen die al verstoven zijn in de airco.
innova monoblock

Gedetailleerde productreview van de Innova Airco 2.0

De Innova Airco 2.0 kent volgende pluspunten:

 1. Geen buitenunit nodig
  Wel nodig is een rooster voor in de muur. Maar qua esthetiek een sterke pro vergeleken met een buitenunit. Immers, vaak is het onmogelijk een buitenunit te monteren zonder storend zichtverlies aan de buitengevel.
 2. Geen leidingen
  Bij de monoblock ziet mooi alles samen in 1 unit: condensor, verdamper en koeler. Dus geen buizen met koelmiddel van de buiten- naar de binnenunit meer nodig.
 3. Geen aanpassing van elektriciteit
  Bij een multi-split klimaatregelaar met hoog koelvermogen is vaak aanpassing van de elektriciteit nodig. De Innova’s kunnen gewoon op de bestaande thuis-stopcontacten aangesloten worden.
 4. Mooie look en feel
  De Innova hebben een echt elegant Italiaans design. Verder zijn ze maar zo’n 16 cm breed en goed plaatsbaar onder een vensterbank.
 5. Handige App
  Je kunt deze klimaatregelaar gemakkelijk bedienen via een app op je mobiele telefoon. Je kan dus op afstand de Innova uitschakelen als je dat per ongeluk over het hoofd had gezien.

Er zijn ook enkele minpunten:

 1. Buitenmuur
  De Innova dient aan een buitenmuur opgehangen te worden. Hiervoor moet je wel 2 gaten boren in die muur.
 2. Rooster
  De roosters van Innova dienen via de monoblock aan de buitenwand gemonteerd te worden. Bij veel wind durven ze al eens wat langer “open” te staan, waardoor soms insecten of stof naar binnen kunnen komen.
 3. Geluid
  De aanzuiging van buitenlucht is redelijk stil, maar niet volledig zonder geluid. Installeer dus de Innova klimaatregelaar best niet in de muur direct grenzend aan bijvoorbeeld het terras van je buur. Deze monoblock airco zonder buitenunit kent trouwens wel een speciaal programma om te gaan slapen: het geluidsniveau is dan gedurende 2 uur nog een stuk lager.