Last van doorslaand vocht?

Anders dan bij opstijgend vocht, dat zich situeert op het gelijkvloers en in kelders, kan doorslaand vocht ook voorkomen op verdiepingen. AquaConsult kan je helpen, overal in Vlaanderen. Heb jij last van doorslaand vocht? Contacteer ons hier voor een gratis vochtanalyse.

Vind snel je antwoord:

Bekijk de oplossingen

Gratis diagnose

Ben je niet zeker of je last hebt van condensatievocht? Onze experts helpen je graag verder. Via een gratis vochtanalyse kunnen we bepalen met welk probleem jij exact kampt. Een goede vochtdiagnose is namelijk essentieel om een gepaste oplossing te vinden.Contacteer onze specialisten voor meer info.

Contacteer ons

Wat is doorslaand vocht?

Binnendringen

Met doorslaand vocht bedoelen we vocht dat via de buitenkant van een gebouw binnendringt en door de binnenmuren heen sijpelt.

Neerslag

Neerslag, zoals regen of sneeuw, slaat als het ware tegen de buitenmuren van een woning.

Opname vocht

Deze buitenmuren zuigen vervolgens het vocht aan en nemen het op. Neerslag krijgt hierdoor de kans om in de muren te trekken.

Wat veroorzaakt doorslaand vocht?

In normale omstandigheden zou een muur geen vocht mogen opnemen. Toch zijn er enkele vaak voorkomende oorzaken voor doorslaand vocht:

 • Poreuze buitenmuren na verloop van tijd
 • Scheuren of gleuven rondom kozijnen
 • Beschadigde buitenmuren waaronder beschadigde stenen of versleten voegingen
 • Lekkende dakgoten of een problemen bij regenpijpen
 • Bouwfouten

Doorgaans maken oudere woningen meer kans op doorslaand vocht, door bijvoorbeeld plantengroei tegen de buitenmuren of door weersomstandigheden die de buitenmuren op termijn verzwakken. Maar, een constructiefout of lekkende dakgoot kan er evengoed voor zorgen dat er na verloop van tijd water naar binnen dringt.

Wat zijn mogelijke gevolgen van doorslaand vocht?

Schimmels

Vochtproblemen gaan doorgaans gepaard met negatieve gevolgen. Het vocht beschadigt niet alleen je buitenmuren, het tast ook je binnenmuren aan. Het behang en het pleisterwerk kan van de muur afkomen, waarbij schimmels kunnen ontstaan die ook je meubels niet goed doen. Dit gaat voorts gepaard met lage luchtkwaliteit en een slechte geur in je huis, wat voor gezondheidsklachten kan zorgen.

Vocht in isolatie

Zijn je muren geïsoleerd? Dan kan zal het isolatiemateriaal ook vochtig worden, waardoor het aan isolatiewaarde zal verliezen. Daarnaast voelt je huis ook koud aan, waardoor je meer zal stoken en je dit aan je portefeuille zal voelen. Het is dus meer dan aangeraden om doorslaand vocht tijdig te bestrijden om verdere schade te beperken.

Maak nu een afspraak

Hoe herken je doorslaand vocht?

Doorslaand vocht kan je gemakkelijk herkennen door de willekeurige plaatsen waar de vochtproblemen opduiken. Verschillend van opstijgend vocht, dat zich situeert op het gelijkvloers en in kelders, kan doorslaand vocht ook voorkomen op hogere etages. Doorslaand vocht kan je doorgaans herkennen aan de hand van volgende zaken:

 • Verkleurd pleisterwerk
 • Afbrokkelend pleisterwerk
 • Witte zoutkringen of vlekken
 • Loskomend behangpapier
 • Afwerking van de muur die loskomt
 • Schimmel
 • Muffe geuren
 • Kapotte voegen door vorst

Gratis diagnose

Twijfel je of je te maken hebt met doorslaand vocht? Onze experts komen kosteloos en zonder verplichtingen bij je langs. Met behulp van een vochtmeter kunnen we de vochtigheidsgraad op specifieke hoogtes vaststellen. Het is van cruciaal belang om een grondige vochtanalyse uit te voeren waarbij verschillende factoren worden overwogen.

Neem contact op met onze experts

Doorslaand vocht bestrijden

Wanneer je te maken hebt met doorslaand vocht, is het een goed idee om het zo snel mogelijk te behandelen. Klik hier om de oplossing voor doorslaand vocht te ontdekken.

Oplossing doorslaand vocht

We raden aan om een deskundige vochtbestrijdingsprofessional te contacteren, om een nauwkeurige uitvoering van de werkzaamheden te garanderen. Hiervoor kan je ook bij ons terecht.

Vochtdiagnose aanvragen

Heb je vragen of wil je graag een offerte aanvragen? Contacteer ons via onderstaande knop of via het formulier.

Neem contact op

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.