Hoe verwijder je vochtplekken uit de muur?

Er is niks zo vervelend als met je neus op de feiten gedrukt worden en zien dat je vochtplekken in je muur hebt.

Maak je vooral niet druk, want voor alles is een oplossing. Alleen is het belangrijk om de oorzaak van de vochtplekken te achterhalen vooraleer je kan beginnen met ze te verwijderen.

Oorzaak van vochtplekken in de muur

Het woord zegt het zelf. Vochtplekken ontstaat door vocht. Vocht kan je dan weer krijgen door:

  • regenwater (vb. muur die een lange tijd is blootgesteld aan regenbuien);
  • verstopte dakgoot;
  • direct contact tussen bakstenen muur en vochthoudende muur;
  • condensatie.

Vochtplekken verwijderen

Vochtplekken verdwijnen vanzelf nadat een professional het nodige gedaan heeft om het vochtprobleem op te lossen.

Het eerste wat je te doen staat, is dus zéker een professional contacteren die je vochtprobleem oplost. Pas daarna kan je zelf je muur herstellen. Als je toch zelf aan de slag wilt, zijn hier een paar nuttige tips:

  1. Pak de oorzaak van de vochtige muur aan. Heb je last van opstijgend vocht? Zorg dan eerst de bron van dit vochtprobleem drooggelegd wordt met bijvoorbeeld muurinjecties. Hierbij wordt een nieuwe waterkeringslaag geïnjecteerd. Vraag hier je gratis vochtdiagnose voor een eerste grondige analyse.
  2. Haal het behang of verwijder de verf van je muur met een plamuurmes.
  3. Breng een vochtwerend middel aan, bv. Aquaplan.
  4. Heb je barsten? Vul deze op met plamuur.
  5. Zorg dat je muur niet doorweekt is en breng dan drie lagen vochtwerende coating aan.
  6. Wanneer alles achter de rug is en de muur is droog, dan ben je klaar om de muur opnieuw te behangen of te verven.

Let op! Bovenstaande instructies helpen om vochtplekken uit je muur te verwijderen en niet om schimmels weg te toveren. Schimmels dood je best met bleekwater op basis van chloor. Nadat de schimmels verdwijnen spoel je het chloor weg met warm water.

Vochtplekken voorkomen voor in de toekomst

Om blogs als deze nooit meer te moeten lezen, komen de volgende tips goed van pas…

Gevel te lang blootgesteld aan regenwater

Kreeg je vochtproblemen doordat het regenwater gedurende lange tijd in contact kwam met de gevel? Voorzie dan een laag hydrofuge.

Hydrofuge? Welk beest is dat?

Hydrofuge is een product wat ervoor zorgt dat je buitenmuren waterafstotend worden. Het gevolg is dat je aan de binnenmuur ook geen vochtplekken meer krijgt.

Dakgoot verstopt of lek

Een dakgoot zorgt ervoor dat wanneer het regent, het water via de regenpijp weg kan. Als je geen dakgoot hebt, stroomt het water langs je gevel naar beneden en kamp je met het probleem dat je gevel te lang wordt blootgesteld aan regenwater.

Vochtproblemen kunnen dus ook het gevolg zijn van een verstopte dakgoot. De verstopping gaat helaas niet vanzelf weg, maar wordt alleen erger. Een verstopte dakgoot is trouwens erger dan helemaal geen goot hebben, want bij een verstopping hoopt zich een grote hoeveelheid water op één plaats op.

Je regenpijp ontstoppen en je dakgoot goed onderhouden is dé boodschap. Dit kan je simpelweg doen door een ladder te nemen en alle bladeren die erin zitten eruit te halen. Zeker in de herfst is dit belangrijk.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door direct contact tussen een bakstenen muur en een vochthoudende muur. Waarom is er dan een direct contact zou je denken? Normaal gezien is er juist geen direct contact.

Wanneer er optrekkend vocht is, betekent het dus dat er een waterkerende laag ontbreekt waardoor er vocht in de spouwen komt te zitten.

De oplossing? De buitenmuur waterdicht maken door een chemisch product te injecteren in de wand. Laat dit over aan een professional en ontdek hier meer over deze techniek.

Condensvocht

Ergens waar de lucht te vochtig is (denk aan een badkamer), ontstaat er condensatie. En ook dit kan zorgen voor vochtproblemen. Op zulke plekken is voldoende ventilatie de oplossing. Je weet wat je te doen staat in de badkamer!

Je vermijdt vochtproblemen liever, maar als ze er zijn, moeten ze gewoon weg. Punt uit. Vochtproblemen oplossen en verwijderen is helaas niet bepaald de klus die zo geklaard is. Daarom biedt Aquaconsult je een ondersteuning waar je ‘u’ tegen zegt.

Op zoek naar meer informatie rond vochtbestrijding? Lees dan zeker onze blog over vochtproblemen en oplossingen.