Er is niks zo vervelend als met je neus op de feiten gedrukt worden en zien dat je vochtplekken in je muur hebt. Maak je vooral niet druk, want voor alles is een oplossing. Alleen is het belangrijk om de oorzaak van de vochtplekken te achterhalen vooraleer je kan beginnen met ze te verwijderen. Ontdek in dit artikel hoe je van vochtplekken verlost wordt.

Soorten vochtplekken op de muur

Doorgaans zijn er twee verschillende soorten vochtvlekken die je muren kunnen aantasten.

Nieuwe vochtplekken

Nieuwe of verse vochtvlekken ontstonden recentelijk, waardoor ze wijzen op een relatief nieuw vochtprobleem. Vaak zijn dergelijke vochtlekken ook nog ‘actief’. Je kan ze herkennen aan de hand van het kleurverschil tussen de vochtplek en de droge muur.

Oude vochtplekken

Oude vochtplekken zijn vaak het resultaat van langdurige vochtproblemen waarbij de bron van het vocht gedurende langere tijd aanwezig is geweest. Dergelijke plekken variëren van kleine bruine vlekken tot plekken met een witte poeder.

Vochtige kelder

Gevolgen van vochtplekken op de muur

Wanneer de oorzaak van vochtplekken op de muur niet aangepakt worden, zal dit leiden tot allerlei negatieve gevolgen. Denk hierbij aan:

  • Gezondheidsproblemen
  • Een onaangename geur in huis
  • Een koudere woning die moeilijker te verwarmen is
  • Schade aan je meubels en huis, waardoor de waarde ervan afneemt

Oorzaken en de bijhorende oplossingen van vochtplekken in de muur

Het woord zegt het zelf. Vochtplekken ontstaat door vocht. Vocht kan je dan weer krijgen door verschillende oorzaken:

  • Regenwater wat op termijn leidt tot doorslaand vocht(vb. muur die een lange tijd is blootgesteld aan regenbuien);
  • Een lekkende leiding of verstopte dakgoot;
  • Condensatie;
  • Grondwater wat leidt tot optrekkend vocht.

Elke oorzaak vereist een eigen oplossing. Vaak is het vaststellen van de oorzaak en het bepalen van de benodigde oorzaak niet evident, waardoor je dit best overlaat aan een expert. Daarnaast verdwijnen vochtplekken vanzelf nadat een professional het nodige gedaan heeft om het vochtprobleem op te lossen. Aarzel dus zeker niet om de hulp van een expert in te schakelen.

Gevel te lang blootgesteld aan regenwater

Kreeg je vochtproblemen doordat het regenwater gedurende lange tijd in contact kwam met de gevel? Dan is de kans groot dat de vochtplekken op je muur te wijten zijn aan doorslaand vocht. Hierbij komen de vochtplekken voor op allerlei willekeurige plaatsen, en dit niet alleen op het gelijkvloers.

De ideale oplossing voor dit vochtprobleem is je gevel laten impregneren of hydrofoberen.  Hierbij wordt er een transparante en waterdichte laag tegen de gevel aangebracht door middel van een transparant product. Hydrofuge is een product wat ervoor zorgt dat je buitenmuren waterafstotend worden. Het gevolg is dat je aan de binnenmuur ook geen vochtplekken meer krijgt.

Doorslaand vocht

Dakgoot verstopt of lek

Een dakgoot zorgt ervoor dat wanneer het regent, het water via de regenpijp weg kan. Als je geen dakgoot hebt, stroomt het water langs je gevel naar beneden en riskeer je dat je gevel te lang wordt blootgesteld aan regenwater.

Vochtproblemen kunnen dus ook het gevolg zijn van een verstopte dakgoot of een lek in de leidingen. Dit lost zich helaas niet vanzelf weg, integendeel, het wordt alleen erger. Een verstopte dakgoot is trouwens erger dan helemaal geen goot hebben, want bij een verstopping hoopt zich een grote hoeveelheid water op één plaats op.

Het oplossen van dit probleem kan als volgt:

  • Ontstop je regenpijp en onderhoud je dakgoot goed. Dit kan je simpelweg doen door een ladder te nemen en alle bladeren die erin zitten eruit te halen. Zeker in de herfst is dit belangrijk.
  • In het geval van een lek: contacteer een lekdetectiebedrijf. Het is immers moeilijk de exacte locatie van het lek te achterhalen. Daarnaast kan de loodgieter het lek doelgericht en efficiënt dichten.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door direct contact tussen een bakstenen muur en een vochthoudende muur. Bij problemen van opstijgend vocht is grondwater de hoofdoorzaak. De fundering en muren absorberen dit water, wat resulteert in de meest ernstige vochtplekken dicht bij de grond, maar het kan zich ook verder in de muur verspreiden. Dit kan aanzienlijke schade veroorzaken aan zowel de binnen- als de buitenmuren.

De oplossing? De buitenmuur waterdicht maken door een chemisch product te injecteren in de wand. Een professional injecteert een vochtbestendige coating in de muur door middel van geboorde openingen. Deze coating werkt als een kunstmatige barrière tegen water. Na deze stap sluit de vakman de geboorde gaten af met waterdichte mortel.

Vochtbestrijding in muren: opstijgend vocht behandelen

Condensatievocht

Ergens waar de lucht te vochtig is (denk aan een badkamer), ontstaat er condensatievocht. En ook dit kan op termijn zorgen voor vochtplekken op muren. Op zulke plekken is voldoende ventilatie de oplossing. Je weet wat je te doen staat in de badkamer!

Wat kan je zelf doen om vochtplekken op een muur te verwijderen?

Zoals we reeds aanhaalden, is het eerste wat je te doen staat zéker een professional contacteren die je vochtprobleem oplost. Pas daarna kan je zelf je muur herstellen. Als je toch zelf aan de slag wilt, zijn hier een paar nuttige tips:

  • Pak de oorzaak van de vochtige muur aan. Heb je last van opstijgend vocht? Zorg dan eerst de bron van dit vochtprobleem drooggelegd wordt met bijvoorbeeld muurinjecties. Hierbij wordt een nieuwe waterkeringslaag geïnjecteerd. Vraag hier je gratis vochtdiagnose voor een eerste grondige analyse.
  • Haal het behang of verwijder de verf van je muur met een plamuurmes.
  • Breng een vochtwerend middel aan, bv. Aquaplan.
  • Heb je barsten? Vul deze op met plamuur.
  • Zorg dat je muur niet doorweekt is en breng dan drie lagen vochtwerende coating aan.
  • Wanneer alles achter de rug is en de muur is droog, dan ben je klaar om de muur opnieuw te behangen of te verven.

Let op! Bovenstaande instructies helpen om vochtplekken uit je muur te verwijderen en niet om schimmels weg te toveren. Schimmels dood je best met bleekwater op basis van chloor. Nadat de schimmels verdwijnen spoel je het chloor weg met warm water.

Heb jij last van vochtplekken op je muren?

Je vermijdt vochtproblemen liever, maar als ze er zijn, moeten ze gewoon weg. Punt uit. Vochtproblemen oplossen en verwijderen is helaas niet bepaald de klus die zo geklaard is. Daarom biedt AquaConsult je een ondersteuning waar je ‘u’ tegen zegt.

Op zoek naar meer informatie rond vochtbestrijding? Lees dan zeker onze blog over vochtproblemen en oplossingen.