Last van een vochtige kelder? Aquaconsult lost het voor je op

De kelder is in veel gevallen de meest vochtige plaats van het huis. Ook de afwezigheid van verse en droge lucht zorgt voor problemen. En aangezien je normaal niet elke dag de kelder binnen gaat, krijgt de vochtige lucht ook geen kans om te ontsnappen. Het is dus niet verbazingwekkend dat er vaak vochtproblemen ontstaan in de kelder.

Toch is een vochtige kelder niet zonder gevolgen als je het niet aanpakt. Zo kan het bijvoorbeeld de stabiliteit van je woning in gevaar brengen én is het nefast voor je gezondheid. Schimmels en een hoge luchtvochtigheid veroorzaken heel wat gezondheidsproblemen. Vooral voor mensen die al onderliggende problemen hebben aan de luchtwegen of de longen.

Als je de kelder waterdicht maakt, is er nog een ander groot voordeel: je kan de ruimte waar je kan leven in je huis uitbreiden. Iets wat ook de waarde van je huis vergroot.

Wil je het vocht in de kelder aanpakken? Dan moet je eerst en vooral de oorzaak kennen.

Contacteer AquaConsult voor een gratis expertise

Hoe herken je een vochtige kelder?

Vocht in de kelder zorgt voor verschillende symptomen die elk ook een andere diagnose nodig hebben. Voor een vochtige kelder zijn er twee grote oorzaken: vochtproblemen door infiltratie en vochtproblemen waar geen infiltratie aan te pas kwam.

Infiltratie

Bij infiltratie zijn er vier grote en veelvoorkomende diagnoses te stellen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat zich bovengronds bevindt. Het probleem ligt daar bij de buitenste muren van het huis. Die zijn op dat moment niet meer in staat om de vochtigheid buiten te houden. Zo kan een muur het erg te verduren hebben als het een tijdje veel regent. Het meeste vocht zit dan wel in de buitenmuren, maar soms kan het zo ernstig zijn dat het vocht tot in de binnenmuren dringt.

Doorslaand vocht kan vooral gevaarlijk zijn in de winter. Bij temperaturen onder nul bevriest het doorslaand vocht in de muren van het huis waardoor er barsten kunnen ontstaan in die muren.

 

Grondwater

Een kelder is letterlijk omgeven door vocht, namelijk door grondwater. De grond bevat heel wat vocht, zeker als je in een omgeving woont waar het veel regent. Door een slechte fundering of scheurtjes in de muren, kan grondwater gemakkelijk de kelder binnenkomen. Soms is het zo erg dat je kelder letterlijk onder water staat.

 

Zakwater

De naam zegt het al een beetje zelf: water dat in de muren naar beneden zakt. Wanneer er een grote hoeveelheid neerslag gevallen is, zoekt het water een weg naar beneden. Als de grond oververzadigd is, zoekt het water een andere weg. Soms is dat de muren van je huis en, meer specifiek, van je kelder.

 

Zonder infiltratie

Er kunnen ook vochtproblemen ontstaan zonder infiltratie. Daar is er één veelvoorkomend voorbeeld van.

Condensatie

Bij condensatie zet warme lucht zich af op een koud oppervlakte waar ze condenseert. Condensatie zorgt vooral voor een hoge luchtvochtigheid in huis, wat allerlei problemen kan veroorzaken. Ook voor je gezondheid.

Hoe zorg ik voor een droge kelder?

Elk vochtprobleem heeft zijn eigen oplossingen. Daarom is het belangrijk om altijd een expert te laten kijken naar het vocht in de kelder.

 

De oplossingen

Bekuiping

Een kelder waterdicht maken gebeurt vaak met een bekuiping. Bij een bekuiping wordt er eerst en vooral een pomp in de grond geplaatst. Daarna wordt de kelder bekleed met waterdicht beton zodat het vocht kan tegengehouden worden. Bij deze optie verlies je 8cm hoogte door het beton.

 

Kelderdichting, een methode uniek aan Aquaconsult

Een andere methode om de kelder helemaal waterdicht te maken, is uniek aan Aquaconsult. Als je een echte leefruimte van je kelder wil maken, is dit dé manier. In plaats van beton, gebruiken we hier keramische tegels. Van die tegels kan je ook de kleur kiezen. Het is dus heel wat stijlvoller dan een gewone bekuiping.

 

Ventilatie

Een gebrek aan ventilatie is vaak de oorzaak van condensatievocht. Natuurlijke ventilatie is bijna onmogelijk in een kelder, dus sluiten wij een mechanische ventilatie aan. Voor je het weet is het vochtprobleem opgelost.

Heb je zelf last van vocht in de kelder? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise; overal in Vlaanderen.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. 

 

Lees ook: Vochtige kruipruimte: oorzaken en oplossingen