Last van een vochtige kelder?

Een kelder is vaak een ondergewaardeerde ruimte in ons huis die je voor allerlei doeleinden kan inzetten. Helaas kan vocht soms roet in het eten gooien en deze kostbare ruimte onbruikbaar maken. Meer zelfs, een vochtige kelder niet (correct) behandelen kan tot heel wat negatieve gevolgen leiden. Ontdek de verschillende oorzaken van een vochtige kelder, en lees hoe je definitief je kelder droog kan maken en houden.

Gratis diagnose

Er kunnen tal van factoren aan de oorzaak van een vochtige kelder liggen. Met een grondige vochtanalyse wordt de precieze boosdoener gevonden, waardoor de ideale oplossing kan worden aangeduid. Kan jij wel zo’n analyse gebruiken? Onze experts helpen je gratis en vrijblijvend verder.

Gratis expertise

Waarom kampen kelders vaker met vochtproblemen?

Een kelder kampt doorgaans veel sneller of vaker met vochtproblemen dan een andere kamer binnen je huis. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de ondergrondse ligging van de kelder, hierdoor vinden diverse bronnen van vocht gemakkelijk hun weg naar de kelder:

  • Vroeger was het grondwaterpeil redelijk constant, maar door de klimaatverandering ervaart de bodem nu frequenter extreme droogte of overmatige vochtigheid. Dit leidt tot variaties in de druk op je kelder, wat scheurvorming kan veroorzaken (AquaConsult in Nieuwsblad).
  • Daarnaast hebben we tegenwoordig steeds vaker te maken met een enorm hoog waterpeil. Het jaar 2023 was bijvoorbeeld een van de natste jaren ooit gemeten, en de voortdurende klimaatverandering in 2024 zal naar verwachting deze trend voortzetten. Als gevolg hiervan bereikt het grondwaterpeil in Vlaanderen steeds vaker hogere hoogten. Deze situatie kan resulteren in kelders die volledig omringd zijn door grondwater, terwijl de bodem tussen het oppervlak en de grondwaterlijn verzadigd raakt, wat vocht de kans geeft om zijn weg naar de kelder te vinden.
  • Nieuwe bouwwerken of wijzigingen in de omgeving, zoals het aanleggen van een lange oprit of het verharden van een buurman zijn voortuin, kunnen de waterstroom veranderen en leiden tot extra water rondom de kelder.
  • Daarnaast kan het vocht de kelder maar moeilijk verlaten wegens een gebrek aan ventilatie. Het uiteindelijke resultaat is dan een vochtige kelder, wat vervolgens leidt tot vochtproblemen en hun nadelige gevolgen.

Huizen van vóór 1990, met gemetste muren, hebben het vaakst last van een vochtige tot natte kelder. We willen graag benadrukken dat vochtige kelders zich niet beperken tot oudere woningen. Ook kelders in recent gebouwde huizen kunnen ermee te maken krijgen. Slechte ventilatie kan zelfs in de meest moderne woningen resulteren in vocht in de kelder.

De gevolgen van een vochtige kelder

Vocht in de kelder is steeds een vervelend probleem dat best zo snel mogelijk wordt aangepakt. Een vochtige kelder komt namelijk niet zonder gevolgen:

  • Zo kan een vochtige kelder bijvoorbeeld zorgen voor de verzwakking van de materialen en constructie van je woning, waardoor de stabiliteit van je huis in gevaar komt.
  • Alle spullen die in je kelder staan zullen worden beschadigd.
  • Je kan ook te maken krijgen met bijkomende vochtproblemen, waaronder opstijgend vocht. of schimmelvorming.
  • Daarnaast een vochtige kelder nefast voor je gezondheid. Schimmels en een hoge luchtvochtigheid veroorzaken heel wat gezondheidsproblemen, vooral voor mensen die al onderliggende problemen hebben aan de luchtwegen of de longen.
Vochtige kelder

Om deze negatieve gevolgen te vermijden, is het dus aangewezen om je vochtige kelder waterdicht te maken. Een vochtigeoot voordeel: je kan de ruimte waar je kan leven in je huis uitbreiden. Iets wat ook de waarde van je huis vergroot.

Wil je het vocht in de kelder aanpakken? Dan moet je eerst en vooral de oorzaak kennen.

De verschillende oorzaken van een vochtige kelder

Een vochtige kelder kan worden veroorzaakt door heel wat factoren. Elke oorzaak kent een eigen bestrijdingsmethode, waardoor het van groot belang is dat er een correcte diagnose wordt gesteld.

Over het algemeen kunnen we twee categorieën van oorzaken onderscheiden: vochtproblemen door infiltratie en vochtproblemen waar geen infiltratie aan te pas kwam.

1. Oorzaken door infiltratie

Heb je ook last van water in je kelder? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met infiltrerend vocht. Bij infiltratie zijn er drie grote en veelvoorkomende diagnoses te stellen.

1a Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat zich bovengronds bevindt. Het probleem ligt daar bij de buitenste muren van het huis. Die zijn op dat moment niet meer in staat om de vochtigheid buiten te houden. Zo kan een muur het erg te verduren hebben als het een tijdje veel regent. Het meeste vocht zit dan wel in de buitenmuren, maar soms kan het zo ernstig zijn dat het vocht tot in de binnenmuren dringt.

Doorslaand vocht kan vooral gevaarlijk zijn in de winter. Bij temperaturen onder nul bevriest het doorslaand vocht in de muren van het huis waardoor er barsten kunnen ontstaan in die muren.

1b Grondwater

Doordat een kelder ondergronds gelegen is, is deze ruimte letterlijk omgeven door vocht, namelijk door grondwater. De grond bevat heel wat vocht, zeker als je in een omgeving woont waar het veel regent. Door een slechte fundering of scheurtjes in de muren, kan grondwater gemakkelijk de kelder binnenkomen. Concreet wil dit zeggen dat de keldervloer en/of omtrekmuur vocht doorlaat door de druk van het grondwater. Soms is het zo erg dat je kelder letterlijk onder water staat, of dat het vocht via de muren naar boven kruipt.

1c Zak- of sijpelwater

De naam zegt het al een beetje zelf: water dat in de muren naar beneden zakt. Wanneer er een grote hoeveelheid neerslag gevallen is, zoekt het water een weg naar beneden. Als de grond oververzadigd is, zoekt het water een andere weg. Soms is dat de muren van je huis en, meer specifiek, van je kelder.

2. Oorzaken zonder infiltratie

Er kunnen ook vochtproblemen ontstaan zonder infiltratie. Daar is er één veelvoorkomend voorbeeld van.

2a Lekkende leidingen

Een lek in de waterleidingen of afvoerbuizen is een veel voorkomende oorzaak die leidt tot vocht in je kelder. Bij een lek dringt het water via de muren door naar de kelder. Vrijwel elke kelder wordt omringd door leidingen en rioleringsbuizen. Hierdoor kunnen zelfs kleine lekkages, als ze onopgemerkt blijven, na verloop van tijd aanzienlijke vochtschade veroorzaken.

2b Condensatie

Bij condensatie zet warme lucht zich af op een koud oppervlakte, waar ze condenseert. Om condensatievocht tegen te gaan is het belangrijk dat je je ruimtes voldoende ventileert. Dit is vaak niet mogelijk in kelders, waardoor er een te hoge luchtvochtigheid ontstaat. Dit veroorzaakt vervolgens allerlei problemen, ook voor je gezondheid.

Het is niet altijd eenvoudig om de exacte oorzaak van een vochtige kelder te achterhalen. Soms kunnen zelfs meerdere factoren bijdragen aan het ontstaan van een natte kelder. Daarom raden we aan om professioneel advies in te winnen bij een vochtexpert. Op die manier ben je verzekerd van de meest geschikte oplossing voor het probleem.

Vraag hier je gratis vochtanalyse aan
Vochtige kelder vochtbestrijding

Vochtbestrijding in de kelder

Je kelder droog (laten) maken is een goed idee en kan op verschillende manieren gebeuren. Doorgaans volg je best de volgende stappen:

Stap 1: Achterhaal de oorzaak van het vochtprobleem

Zoals hierboven al aangegeven, heeft elk vochtprobleem nood aan zijn eigen oplossingen. Daarom is het belangrijk om altijd een expert te laten kijken naar het vocht in de kelder.  Deze expert kan met zekerheid de oorzaak van de vochtige kelder vaststellen, en deze persoon zal je ook informeren over de geschikte oplossing voor jouw situatie.

Stap 2: Pas de meest geschikte oplossing toe

Na het bepalen van de oorzaak, kan je aan de slag met de best passende bestrijdingsmethode. We sommen de oplossingen op die het meest ingezet worden.

1. Kelderdrainage

Bij een kelderdrainage gaat een vochtexpert een soort noppenmembraan aanleggen. Dit membraan zorgt ervoor dat het water in de kelder door allerlei kleine kanaaltjes wordt verzameld naar één afvoerput. Het water wordt vervolgens weggepompt door middel van een automatische waterpomp. Om alles mooi af te werken, brengt de vochtspecialist een laag beton aan boven het membraan. Doordat het grondwater onder deze nieuwe laag netjes wordt afgevoerd, is kelderdrainage een onzichtbare maar duurzame oplossing.

UNIEK BIJ AEROCONSULT! Bij AeroConsult bieden we een uniek alternatief voor kelderdrainage. In plaats van een nieuwe laag beton te gieten boven de noppenfolie, kunnen er gecertificeerde keramische tegels worden geplaatst. Hierdoor koppel je het praktische aan het aangename, want je kelder wordt meteen betegeld.

2. Kelderdichting

Bij kelderdichting of -bekuiping worden de keldermuren en -vloer deels afgekapt en opnieuw behandeld met waterdichte cementlagen, dit met verschillende materialen en in verschillende fases. Deze lagen zorgen ervoor dat je kelder volledig waterdicht wordt. Ook hierbij is het mogelijk om te kiezen voor keramische tegels als afwerking.

3. Muren injecteren

Wanneer je je muren laat injecteren, worden er net boven het grondniveau gaten in de muren gemaakt. Daar wordt vervolgens een vochtwerende gel in gespoten. Wanneer de gel uithardt, vormt er zich een barrière voor opstijgend grondwater.

4. Oplossen van lekkages

Deze oplossing spreekt voor zich, en is iets minder ingrijpend dan de voorgaande vochtoplossingen. Wanneer het vocht in de kelder wordt veroorzaakt door lekkages, is het verstandig om deze onmiddellijk aan te pakken. Voor gebarsten leidingen is het aanbevolen om een specialist te raadplegen, aangezien er heel wat mis kan lopen wanneer je zelf een poging waagt.

5. Kelderventilatie

Tot slot is het zeer belangrijk dat je je kelder goed ventileert. Ventilatie vormt een zeer duurzame en afdoende oplossing voor specifieke vochtproblemen, vooral wanneer het gaat om kwesties zoals condensatievocht.

vochtige kelder opgelost

Je kelder voor goed droog houden: ventilatie

Stel, je had in het verleden last van vocht in je kelder, je liet een vochtexpert de geschikte oplossing bepalen en toepassen, maar het probleem is teruggekeerd. In veel gevallen komt dit niet doordat er een fout is gebeurd, maar zorgt een gebrek aan ventilatie voor de terugkomst van het vocht. Dus, wanneer je permanent verlost wilt zijn van een vochtige kelder, is het noodzakelijk dat je voldoende ventilatie voorziet. Natuurlijke ventilatie is bijna onmogelijk in een kelder, dus sluiten wij een mechanische ventilatie aan. Voor je het weet is het vochtprobleem opgelost.

Heb je zelf last van vocht in de kelder? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise; overal in Vlaanderen.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. 

 

Lees ook: Vochtige kruipruimte: oorzaken en oplossingen