Kelderdichting

Heb je last van een vochtige kelder? Je bent zeker niet de enige. Ongeveer een kwart van alle Vlamingen krijgt op een bepaald moment te maken met vochtproblemen. Kelders behoren tot de meest vochtige ruimtes in huis, waardoor de kans groot is dat ook jouw kelder niet gespaard blijft van deze problemen. Een van de effectieve oplossingen om voorgoed van een vochtige kelder af te komen, is kelderdichting. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze oplossing.

Wil je komaf maken met je vochtige kelder? Neem contact op met AquaConsult en onze experten komen vrijblijvend bij je langs, overal in Vlaanderen.

Gratis diagnose

Voordelen van een kelderdichting

  • Droge kelder
  • Definitieve en duurzame oplossing
  • Sluitende garantie
  • Snelle uitvoering
  • Eventuele tussenkomst overheid (premie)
  • Stijging Meerwaarde vastgoed

Gratis expertise

Twijfel je of kelderdichting wel de geschikte oplossing is voor jouw situatie? Krijg je graag hulp bij het vinden van de oorzaak van jouw natte kelder. Onze technische adviseurs hebben reeds heel wat jaren ervaring in het bepalen hoe het vocht best bestreden dient te worden.

Ze staan gratis en geheel vrijblijvend tot je beschikking. Aarzel niet om contact op te nemen met onze specialisten voor een gratis analyse.

Wat is kelderdichting?

De traditionele kelderdichting wordt in de wereld van vochtbestrijding ook ‘bekuiping’ genoemd. Hierbij worden de keldermuren waterdicht gemaakt door ze te cementeren. Het proces van kelderdichting omvat verschillende stappen, waaronder het aanbrengen van fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels. Het uiteindelijke doel van kelderberdichting is dus om de kelder (terug) droog te maken en bruikbaar te houden. Dit is namelijk cruciaal om schade aan het huis te voorkomen en een gezonde leefomgeving te behouden.

Wanneer is kelderdichting de geschikte vochtoplossing?

Zoals reeds aangehaald, wordt kelderdichting toegepast bij vochtige kelders of kruipruimtes. Een kelder ondervindt over het algemeen aanzienlijk vaker en sneller vochtproblemen dan andere kamers in je huis. Dit komt voornamelijk door de ondergrondse ligging van de kelder, wat resulteert in beperkte toegang tot frisse en droge lucht. Vocht kan op verschillende manieren een kelder binnendringen. We sommen de meest voorkomende oorzaken op.

Vooraleer je overgaat tot kelderdichting, is het belangrijk dat de precieze oorzaak van de vochtige kelder wordt gevonden, want enkel dat garandeert een duurzame oplossing. Dit kan door een grondige vochtanalyse te laten uitvoeren. Heb je behoefte aan zo'n analyse? Onze deskundigen staan klaar om je kosteloos en zonder enige verplichting bij te staan.

De oorzaken van keldervocht

Oorzaak 1: binnensijpelend (regen)water

Dit is water dat langs de muren naar beneden sijpelt. Bij overmatige regenval vindt water zijn weg naar beneden. Wanneer de grond verzadigd is, zoekt water alternatieve routes, en soms omvat dat de muren van je woning, met name de kelderwand.

Oorzaak 2: grondwater

Omdat een kelder zich onder de grond bevindt, bevindt deze ruimte zich in feite te midden van vocht, namelijk grondwater. De aarde bevat aanzienlijke hoeveelheden vocht, vooral in regenachtige gebieden. Als de fundering tekortschiet of er zich scheurtjes in de muren bevinden, kan grondwater moeiteloos de kelder binnendringen. Soms kan de situatie zelfs zo ernstig zijn dat de kelder volledig onder water staat.

Oorzaak 3: condensatievocht

Bij condensatie vindt de afzetting van vocht plaats wanneer warme lucht in contact komt met een koud oppervlak. Om de vorming van condensatievocht te voorkomen, is adequate ventilatie van ruimtes cruciaal. Dit is echter in heel wat kelders een uitdaging, waardoor de luchtvochtigheid er vaak hoog is. Deze verhoogde luchtvochtigheid kan vervolgens diverse vochtproblemen veroorzaken.

Oorzaak 4: waterlekken

Bijna elke kelder is omgeven door pijpleidingen en afvoerbuizen. Dit betekent dat zelfs kleine lekkages, wanneer ze niet worden opgemerkt, in de loop van de tijd aanzienlijke vochtschade kunnen veroorzaken.

Kelderdichting: zo gebeurt dat

Een kelderdichting kent enkele stappen:

Stap 1:

De voorbereiding

Eerst en vooral beoordelen vochtexperts de precieze oorzaak, de omvang van het vochtprobleem en de grondwaterdruk. Hiervoor wordt de huidige bezetting zo goed mogelijk verwijderd, want zo wordt de ondergrond goed zichtbaar en zien de vochtexperts waar het probleem zich bevindt. Deze analyse laat toe in te schatten welke oplossing er nodig is.

Daarna wordt de kelder volledig ontdaan van alle materialen: cementering en eventuele verflagen worden weggehaald, en kabels en/of leidingen worden verwijderd. Bovendien worden eventuele slechte voegen opnieuw opgevuld. Indien er scheuren aanwezig zijn in de keldermuren en vloer, worden deze ook hersteld. Op deze manier ontstaat er een frisse start en een optimale ondergrond voor het aanbrengen van de kelderdichting.

Stap 2:

Het dichten van de keldermuren

Vervolgens wordt er in meerdere lagen een soort waterdicht pleisterwerk geplaatst op de keldermuren en -vloer. De kelderdichting verloopt doorgaans als volgt:

  • Er wordt een aanbrandlaag aangebracht om lekken zichtbaar te maken. Deze laag identificeert lekken doordat de laag uitspoelt waar het lek zit. Dit moet ongeveer 24u uitdrogen.
  • Na droogtijd van 24 uur worden lekken gedicht met snelcement, en dit wordt herhaald tot alle lekken gedicht zijn.
  • Nadat alle lekken gedicht zijn, wordt er een nieuwe aanbrandlaag aangebracht.
  • Na 1 uur wordt er ten slotte een dikke eindlaag van minimaal 1 cm aangebracht.

Stap 3:

De afwerking

Wanneer deze lagen volledig uitgehard zijn, vormen ze samen een sterke en vochtwerende laag. Binnensijpelend regenwater of grondvocht kan niet meer door deze waterdichte laag heen. Indien gewenst, kan na het volledig uitdrogen de kelder afgwerkt worden.

Uniek bij AquaConsult

Bij AquaConsult bieden we een uniek alternatief voor kelderdichting. In plaats van een nieuwe laag beton te gieten als afwerkingsmethode, kunnen er gecertificeerde keramische tegels worden geplaatst. Hierdoor koppel je het praktische aan het aangename, want je kelder wordt meteen betegeld.

Veel voorkomende vragen

Kan je zelf je kelder dichten?

Er bestaan tal van doe-het-zelf producten om zelf aan kelderdichting te doen. Als je echter zeker wilt zijn van een duurzame en effectieve oplossing, raden we aan om bij een professional aan te kloppen. Een expert kan daarbij de exacte oorzaak van het probleem identificeren en de meest geschikte oplossing voorstellen en uitvoeren.

Contacteer ons

Hoeveel kost een kelderdichting?

Het is zeer moeilijk een eenduidige prijs te plakken op het laten uitvoeren van een kelderdichting. Deze is namelijk afhankelijk van verschillende zaken. Daarom bieden wij een gratis vochtanalyse aan. Op basis van deze analyse kan er een concrete en vrijblijvende offerte worden opgesteld, volledig op maat van uw situatie.

Gratis vochtanalyse

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.