HEB JE LAST VAN VOCHTIGE MUREN? AQUACONSULT STAAT VOOR JE KLAAR
Vochtige muren zijn een veelvoorkomend probleem die heel wat lasten kunnen veroorzaken. Niet alleen is het slecht voor de muren en voor je huis, maar het is ook slecht voor de gezondheid. Vocht in de muur kan verschillende oorzaken hebben. Het is dan ook belangrijk om een specialist langs te laten komen om de juiste diagnose te stellen.
Wat kan je doen tegen vocht in de muren?
De juiste diagnose stellen is essentieel om het vocht in de muur op een juiste manier aan te pakken. Alleen als je de oorzaak van de vochtige muren aanpakt, verdwijnt het vocht helemaal.
Met een vochtmeter bepalen we wat de vochtigheidsgraad is op een bepaalde hoogte in de muur. Daarnaast houden we rekening met nog heel wat andere parameters die ons meer informatie kunnen verschaffen over het vochtprobleem zodat we de perfecte oplossing kunnen aanbieden.
Hoe herken je vochtige muren?
Er zijn heel wat verschillende oorzaken van vocht in de muren, die allemaal wat verschillende symptomen hebben. Er zijn wel symptomen die zowat altijd terugkomen.
- Een muffe geur in de kamer
- Mogelijks schimmel op de muur, zowel witte als donkere schimmel
- Verkleurd of afbrokkelend pleisterwerk
Naast deze veel voorkomende symptomen, heeft elk probleem ook eigen symptomen.
De problemen en hun oplossingen
De problemen die de oorzaak zijn van vocht in de muren zijn heel divers. Hun oplossingen dus ook.
Opstijgend vocht
Zijn er alleen vochtplekken op de begane grond? Zit het vocht dicht bij de grond en stopt het op een bepaalde hoogte? Dan spreken we van opstijgend vocht.
Opstijgend vocht is het meest voorkomende vochtprobleem. Grondvocht wordt geabsorbeerd door de muren omdat er geen waterkering aanwezig is ter hoogte van het grondniveau. De ergste vochtplekken bevinden zich dan wel vlakbij de grond, maar het kan toch nog verder verspreiden in de muur.
De oplossing: muren injecteren
Muren injecteren is de beste oplossing tegen opstijgend vocht. Met het injecteren van muren pakken we het vocht in de muren aan, voorkomen we schimmelvorming en voorkomen we dat verf of behangpapier afbladdert.
Bij het injecteren van muren, boren we eerst en vooral een gaatje in de muur, dicht bij de grond. Daarna injecteren we de muur met een waterwerende stof die zich verspreidt in de poriën van de muur. Zo krijgt grondwater geen kans meer om zich in de muren te nestelen en is je vochtprobleem opgelost.
Waarom zou je je muren laten injecteren? Het heeft tal van voordelen:
- Het is een definitieve en duurzame oplossing voor opstijgend vocht.
- Vochtige kamers hebben meer energie nodig om te verwarmen. Als je de muren laat injecteren, dalen je energiekosten dus ook.
- Het is een snel werk en je hebt snel resultaat.
- Je hebt 30 jaar garantie bij Aquaconsult.
- Als je in aanmerking komt voor de Vlaamse Renovatiepremie, kan je die gebruiken om de muren te laten injecteren.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht is de belangrijkste oorzaak bij vochtproblemen in de buitenste muren van je huis. Bij doorslaand vocht is een muur een lange tijd blootgesteld aan regen. Het vocht bevindt zich vooral aan de buitenkant van het huis, maar soms kan het zo ver gevorderd zijn dat het vocht doorgedrongen is tot de binnenmuren. Op zo’n moment is het duidelijk dat de muren niet meer in staat zijn om regenwater af te stoten.
Doorslaand vocht kan gevaarlijk zijn wanneer het vriest. Want het vocht in de muren kan bevriezen en er kunnen zo barsten ontstaan.
De oplossing
Bij doorslaand vocht is de buitenmuur de grote boosdoener. Dat is dus de muur die je waterdicht moet laten maken. Dan kan op drie verschillende manieren:
- De buitenmuur verven met vochtwerende verf.
- Een waterwerende laag op de gevel leggen zodat het vocht niet in de muren dringt.
- Een nieuwe – waterdichte – gevelbekleding laten plaatsen.
Condensatie
Bij condensatie slaat warme lucht zich op de koude oppervlakten van ramen en muren. Die muren zijn vooral de buitenmuren. Die voelen meestal het koudst aan als het buiten ook koud is.
Condensatie is iets wat vooral voorkomt in kamers zoals de keuken en de badkamer. In de keuken slaat het vocht van het koken op de koude muren en in de badkamer zorgt het warme water van de douche of het bad voor de condensatie.
Net zoals de andere vochtproblemen, heeft ook condensatievocht lastige gevolgen. Zo zorgt het voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het moeilijker is om de kamer te verwarmen waardoor de energiefactuur de lucht in gaat.
De oplossing: ventilatie
Vocht in de muren door condensatie is gemakkelijk op te lossen. De grote oorzaak van condensatievocht is een gebrek aan ventilatie. Zorg dus dat je je huis goed ventileert of schaf een luchtzuiveringsinstallatie aan. Zo ga je op een simpele manier condensatie te lijf.
Waarom is het belangrijk om iets te doen aan vochtige muren?
Niet alleen kunnen vochtige muren gevaarlijk zijn voor de sterkte van je huis of zorgen ze voor buitensporige energiefacturen, ze zijn ook slecht voor de gezondheid.
Vochtproblemen slaan vaak op de ademhaling, de luchtwegen en de longen. Dit geldt vooral voor mensen die al een aandoening hebben aan de luchtwegen. Mensen met astma zijn hier bijvoorbeeld erg gevoelig aan.
Ook zijn vochtproblemen vaak de oorzaak van schimmel. Vooral zwarte schimmel is hier een grote boosdoener, want zwarte schimmel wordt ook wel ‘giftige schimmel’ genoemd. Die stoten giftige stoffen uit die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, allergische reacties, misselijkheid, pijn aan zenuwen en gewrichten en nog zoveel meer. Zoals bij algemene vochtproblemen zijn hier ook mensen met aandoeningen aan de luchtwegen gevoeliger eraan dan anderen. Ook kinderen en ouderen hebben sneller last van de gevolgen van zwarte schimmel.
Heb je zelf last van vocht in de muren? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise over heel Vlaanderen.
Meer informatie en brochure opvragen
Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.