Heb je last van vochtige muren? AquaConsult staat voor je klaar

Vochtige muren zijn een veelvoorkomend probleem die heel wat lasten kunnen veroorzaken. Niet alleen is het slecht voor de muren en voor je huis, maar het is ook slecht voor de gezondheid. Vocht in de muur kan verschillende oorzaken hebben. Het is dan ook belangrijk om een specialist langs te laten komen om de juiste diagnose te stellen.

Ontdek hier alles wat je moet weten over vochtige muren.

Gratis diagnose

Vochtige muren kunnen door allerlei factoren worden veroorzaakt. Met een grondige vochtanalyse sporen we de boosdoener(s) op. Kunnen wij je helpen met zo’n analyse? Onze experts staan voor je klaar, helemaal gratis en zonder verplichtingen.

Gratis expertise

Hoe herken je vochtige muren?

Er zijn heel wat verschillende oorzaken van vocht in de muren, die allemaal wat verschillende symptomen hebben. Er zijn wel symptomen die zowat altijd terugkomen. Enkele zijn:

 • Vochtige of natte plekken op de muur
 • Een muffe geur in de kamer
 • Witte, zwarte of groene schimmelvorming op de muur
 • Witte aanslag
 • Verkleurd of loskomend pleisterwerk of behang

Belangrijk: vochtige muren kunnen zich manifesteren in alle vertrekken van een woning. Niet enkel de kelder, die vaak wordt geassocieerd met vochtproblemen, kan hiermee te maken hebben, maar ook de slaapkamer, woonkamer, badkamer en keuken kunnen erdoor worden getroffen.

Waarom is het belangrijk om iets te doen aan vochtige muren?

Vochtige muren brengen allerlei negatieve gevolgen met zich mee.

 • Zo zijn vochtige muren nefast voor de sterkte van je huis.
 • Omdat een vochtige woning moeilijker te verwarmen is, dragen vochtige muren bij tot buitensporige energiefacturen.
 • Ook vormen vochtige muren een gevaar voor de gezondheid. Vochtproblemen slaan vaak op de ademhaling, de luchtwegen en de longen. Dit geldt vooral voor mensen die al een aandoening hebben aan de luchtwegen. Mensen met astma zijn hier bijvoorbeeld erg gevoelig aan.
 • Ook zijn vochtproblemen vaak de oorzaak van schimmel. Vooral zwarte schimmel is hier een grote boosdoener, want zwarte schimmel wordt ook wel ‘giftige schimmel’ genoemd. Die stoten giftige stoffen uit die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, allergische reacties, misselijkheid, pijn aan zenuwen en gewrichten en nog zoveel meer. Zoals bij algemene vochtproblemen zijn hier ook mensen met aandoeningen aan de luchtwegen gevoeliger eraan dan anderen. Ook kinderen en ouderen hebben sneller last van de gevolgen van zwarte schimmel.
 • Tot slot kunnen vochtige muren ook ongedierte aantrekken.

De oorzaken van vochtige muren en hun behandelingen

Vochtige muren duiden altijd op een onderliggend probleem. De meest voorkomende oorzaken zijn opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht. Daarnaast kunnen ook koudebruggen of een lekkage verantwoordelijk zijn voor de vochtigheid in de muur.

Mogelijke oorzaak 1: Opstijgend vocht

Zijn er alleen vochtplekken op de begane grond? Zit het vocht dicht bij de grond en stopt het op een bepaalde hoogte? Dan spreken we van opstijgend vocht.

Opstijgend vocht is het meest voorkomende vochtprobleem. Hierbij wordt grondvocht geabsorbeerd door de muren omdat er geen of een gebrekige waterkering aanwezig is ter hoogte van het grondniveau. De ergste vochtplekken bevinden zich dan wel vlakbij de grond, maar het kan toch nog verder verspreiden in de muur.

Vochtbestrijding in muren: opstijgend vocht behandelen

De oplossing tegen opstijgend vocht: het injecteren van de vochtige muren

Muren injecteren is de beste oplossing tegen opstijgend vocht. Met het injecteren van muren pakken we het vocht in de muren aan, voorkomen we schimmelvorming en voorkomen we dat verf of behangpapier afbladdert.

 • Bij het injecteren van muren, boren we eerst en vooral een gaatje in de muur, dicht bij de grond.
 • Daarna injecteren we de muur met een vochtwerende stof die zich verspreidt in de poriën van de muur. Zo krijgt grondwater geen kans meer om zich in de muren te nestelen en is je vochtprobleem opgelost.

Mogelijke oorzaak 2: Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is de belangrijkste oorzaak van vochtproblemen in de buitenste muren van je huis. Bij doorslaand vocht is een muur een lange tijd blootgesteld aan regen. Het vocht bevindt zich vooral aan de buitenkant van het huis, maar soms kan het zo ver gevorderd zijn dat het vocht doorgedrongen is tot de binnenmuren. Op zo’n moment is het duidelijk dat de muren niet meer in staat zijn om regenwater af te stoten.

Doorslaand vocht kan gevaarlijk zijn wanneer het vriest. Want het vocht in de muren kan bevriezen en er kunnen zo barsten ontstaan.

Doorslaand vocht

De oplossing tegen doorslaand vocht: het impregneren van de vochtige muren

Bij doorslaand vocht is de buitenmuur de grote boosdoener. Dat is dus de muur die je waterdicht moet laten maken. Dan kan op drie verschillende manieren:

 • De buitenmuur verven met vochtwerende verf
 • Je buitenmuur (laten) impregneren
 • Een nieuwe – waterdichte – gevelbekleding laten plaatsen

Mogelijke oorzaak 3: Condensatievocht

Een derde mogelijke oorzaak van een vochtige muur is overtallig condensatievocht. Bij condensatie slaat warme lucht zich op de koude oppervlakten van ramen en muren. Die muren zijn vooral de buitenmuren. Die voelen meestal het koudst aan als het buiten ook koud is.

Condensatie is iets wat overal in huis kan voorkomen. Het komt het meest van al voor in kamers zoals de keuken en de badkamer:

 • In de keuken slaat het vocht van het koken op de koude muren.
 • In de badkamer zorgt het warme water van de douche of het bad voor de condensatie.
 • Echter, ook de slaapkamer is niet vrij van condensatievocht.  Door te zweten en te ademen stuur je namelijk veel vocht je slaapkamerruimte in.
 • Droog je je was ook binnenshuis in bijvoorbeeld je woonkamer? Dan kan je ook daar te maken krijgen met condensatievocht.

De oplossing tegen condensatievocht: Ventilatie

Vocht in de muren door condensatie is gemakkelijk op te lossen. De grote oorzaak van condensatievocht is een gebrek aan ventilatie. Zorg dus dat je je huis goed ventileert of schaf een luchtzuiveringsinstallatie aan. Zo ga je op een simpele manier condensatie te lijf.

Mogelijke oorzaak 4: lekkages

Een vochtige muur kan ook ontstaan door lekkages in waterleidingen of afvoeren die in de muur zijn ingebouwd. Kleine lekkages lijken misschien in eerste instantie onschuldig, maar dat zijn ze niet. Ze blijven namelijk vaak lang onopgemerkt. Als het lek lang aanhoudt, wordt de muur ook vochtig en zullen dezelfde gevolgen optreden.

Heb je zelf last van vocht in de muren? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise over heel Vlaanderen.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.