Last van schimmel op muur?

Schimmel op je muur gaat vaak hand in hand met vochtproblemen in je huis. Wat zijn schimmels in huis precies? Hoe herken je schimmel op de muur en wat kan je eraan doen? Wat zijn de gevolgen voor je huis en je gezondheid? Ontdek alles wat je moet weten over schimmels op muren.

Gratis diagnose

Een grondige vochtanalyse kan de verschillende vochtproblemen goed in kaart brengen. Dit is essentieel om samen de ideale oplossing aan te duiden. Kan jij wel zo’n analyse gebruiken? Onze experts helpen je gratis en vrijblijvend verder.

Wat zijn schimmels op de muren precies?

Schimmel op de muur kan in verschillende kleuren en vormen voorkomen. De meest voorkomende soorten binnenshuis zijn witte, groene en zwarte schimmel. Schimmels op zich zijn geen vochtprobleem, maar vaak staat een vochtprobleem wel aan de basis van die schimmels op de muur. Elk van die vochtproblemen heeft z’n eigen oplossingen. Daar gaan we later nog even dieper op in.

Hoe herken ik schimmel op de muur?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op schimmel op de muur. De duidelijkste is de zwarte of groene aanslag in de nissen en hoeken van de kamer. Daarnaast heb je ook nog zoiets als witte schimmel, maar deze soort is minder goed te herkennen. Meestal geeft die een witte schijn op de muren.

Naast de zichtbare symptomen op de muur, zijn er nog enkele andere dingen die kunnen duiden dat je last hebt van schimmel op de muur.

 • Zo zorgen schimmels voor een hoge luchtvochtigheid in huis.
 • Deze hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je meer energie nodig hebt om je huis op te warmen, dus is je energiefactuur een heel stuk hoger dan die normaal zou zijn
 • Daarnaast zorgen schimmels voor een muffe geur in huis en kun je zelfs last krijgen van gezondheidsproblemen.
schimmel op muur

Wat zijn de gevolgen van schimmel op de muur?

Gevolgen van schimmel op de muur op je gezondheid

Zoals je kan vermoeden hebben schimmels (en specifiek zwarte schimmel) soms grote gevolgen voor de gezondheid. Zeker voor kinderen, ouderen en mensen die al onderliggende klachten hebben aan de longen of de luchtwegen. Een voorbeeld hiervan zijn mensen met astma. De sporen van zwarte schimmel kunnen allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder:

 • Ademhalingsproblemen
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • In sommige gevallen leiden schimmels op muren tot pijn aan de zenuwen en gewrichten.
 • Ook allergische reacties en geïrriteerde ogen kunnen voortkomen uit zwarte schimmel.

Gevolgen van schimmel op de muur op je woning

Maar het is niet alleen een aanslag op de gezondheid. Ook ons huis ziet af van schimmel op de muur. Hoe langer de schimmel op de muur groeit, hoe zwakker die muur wordt. In de beste gevallen begint de verf af te bladeren, maar als je huis een houtskeletbouw is, kan het ook dat skelet aantasten.

De oorzaken van schimmel op muren en hun oplossingen

Wanneer je kampt met schimmels op de muur, is het zeer verstandig om dit te (laten) bestrijden. Echter, er bestaat geen alomvattende methode om schimmels op muren te bestrijden, en schimmels op de muur verwijderen volstaat niet. Om voorgoed verlost te zijn van schimmels in huis, volg je best de volgende stappen:

 1. Identificeer de oorzaak van de schimmel
 2. Bestrijd de oorzaak van de schimmel op de muur met de best passende vochtbestrijdingsmethode
 3. Ga vervolgens aan de slag met het verwijderen van de schimmel

We bespreken de meest voorkomende oorzaken van schimmels op de muur, en hun bijhorende oplossingen. We raden ten zeerste aan om een vochtexpert in te schakelen bij het achterhalen van de oorzaak, want hij of zij verzekert je van een correcte diagnose.

1. Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht zijn de buitenmuren van het huis de grote boosdoener. Die kunnen op dat moment het vocht van buiten – vaak veel regen – niet meer aan waardoor de muur dat vocht opneemt.

Doorslaand vocht zorgt voor schimmel op willekeurige plaatsen in huis, maar enkel op de buitenste muren. De beste oplossing voor doorslaand vocht is een waterdichte laag aan te brengen op de gevels van het huis. Zo krijgt vocht geen kans meer om binnen te komen.

2. Opstijgend vocht

Ook opstijgend vocht kan ervoor zorgen dat je met schimmels op de muur te maken krijgt. Hierbij starten de schimmelplekken onderaan de muur, en banen ze zich een weg naar boven toe.

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt wanneer de druk van het grondwater te hoog is en/of de waterkering in de muren gebrekkig is. De meest aangewezen oplossing voor optrekkend vocht is het laten injecteren van je muren.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht

Opstijgend vocht

Vochtbestrijding in muren: opstijgend vocht behandelen

3. Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer warme lucht condenseert op een koude plaats in huis. Schimmel als gevolg van condensatievocht komt vaak voor in plaatsen zoals de keuken of de badkamer, met andere woorden plaatsen waar warm vocht zich kan nestelen op de koude muur.

Dé oplossing voor een probleem als condensatievocht, is het installeren van een goed ventilatiesysteem. Dat ventilatiesysteem brengt de damp weg uit de kamer zodat die geen kans heeft om te condenseren op de muren.

4. Koudebruggen

Ook koudebruggen zorgen voor vochtproblemen. Koudebruggen zijn zwakke schakels in de isolatie van je woning. Ze ontstaan op plaatsen waar de isolatie niet goed op elkaar aansluit. Het is vaak de oorzaak van gecondenseerd vocht en schimmel krijgt zo de kans om zich te vormen op de muur.

5. Lekkages

Tot slot kunnen ook lekkages of kapotte leidingen de grote boosdoener zijn. Dit komt iets minder vaak voor, maar is vaak makkelijker te herkennen. Bij een lek gaat het vaak over grote natte plekken op de muur waar de schimmel voorkomt. Vaak is er een hogere waterfactuur. Contacteer zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf of loodgieter zodat een vakman het lek kan dichten.

Schimmel op muur verwijderen

Nadat de oorzaak van het probleem gevonden en aangepakt werd, kan je overgaan tot het verwijderen van de schimmel van de muren.

Schimmel op muur zelf verwijderen of laten verwijderen?

Of je zelf de schimmel van de muur kan verwijderen, is afhankelijk van de ernst van die schimmels. Vind je enkel wat zwarte puntjes hier en daar? Dan kan je dat zeker zelf doen. Hierbij geven we de volgende tips mee:

 • Scrub de muur met soda en water of koop een schimmeldodend middel in de doe-het-zelf-zaak.
 • Pas op: zorg goed voor jezelf. Draag altijd een mondmasker en handschoenen om zo je gezondheid niet in gevaar te brengen.

Gaat het om grote, hardnekkige plekken schimmel op de muren? Dan schakel je het best een professional zoals AquaConsult in. Een professional zorgt meteen dat ook de oorzaak is aangepakt. Zo ben je zeker dat de schimmel niet meer terugkomt.

Schimmelvorming voorkomen in de toekomst

Je wilt uiteraard schimmel op de muren liever voorkomen dan bestrijden. We geven je enkele tips mee om schimmels in huis te vermijden:

 • Blijf waakzaam voor vochtproblemen en schakel een expert in bij twijfels of bij het opmerken ervan.
 • Zorg steeds voor een goede binnentemperatuur en luchtvochtigheid. Hierbij licht een ideale luchtvochtigheidsgraad tussen 40% en 60%.
 • Ventileer voldoende je ruimtes.
Schimmel problemen in huis

Heb je zelf last van schimmel op de muren? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise, overal in Vlaanderen.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.