LAST VAN SCHIMMEL OP DE MUUR? Aquaconsult staat voor je klaar

Wat zijn schimmels op de muren precies? Hoe herken je schimmel op de muur en wat kan je eraan doen? Wat zijn de gevolgen voor je huis en je gezondheid? Kan ik zelf de schimmel verwijderen? Lees nu dit blogbericht en kom het allemaal te weten.

 

Wat zijn schimmels op de muren precies?

Schimmel op de muur kan in verschillende kleuren en vormen voorkomen. De meest voorkomende zijn de witte schimmel, de groene schimmel en de zwarte schimmel. Schimmels op zich zijn geen vochtprobleem, maar vaak staat een vochtprobleem wel aan de basis van die schimmels op de muur. Elk van die vochtproblemen heeft z’n eigen oplossingen. Daar gaan we later nog even dieper op in.

 

Hoe herken ik schimmel op de muur?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op schimmel op de muur. De duidelijkste is de zwarte of groene aanslag in de nissen en hoeken van de kamer. Daarnaast heb je ook nog zoiets als witte schimmel, maar die is minder goed te herkennen. Meestal geeft die een witte schijn op de muren.

Naast de zichtbare symptomen op de muur, zijn er nog enkele andere dingen die kunnen duiden dat je last hebt van schimmel op de muur. Zo zorgen schimmels voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Die hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je meer energie nodig hebt om je huis op te warmen, dus is je energiefactuur een heel stuk hoger dan die normaal zou zijn.

Daarnaast zorgen schimmels voor een muffe geur in huis en kun je zelfs last krijgen van gezondheidsproblemen.

 

Wat zijn de gevolgen van schimmel op de muur?

De meest voorkomende schimmel op de muur is de zwarte schimmel; ook wel de giftige schimmel genoemd. Zoals je kan vermoeden hebben schimmels (en specifiek zwarte schimmel) soms grote gevolgen voor de gezondheid. Zeker voor kinderen, ouderen en mensen die al onderliggende klachten hebben aan de longen of de luchtwegen. Een voorbeeld hiervan zijn mensen met astma.

De sporen van zwarte schimmel kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, vermoeidheid, misselijkheid of in sommige gevallen zelfs pijn aan zenuwen en gewrichten. Ook allergische reacties, geïrriteerde ogen en vermoeidheid komen voort uit zwarte schimmel.

Maar het is niet alleen een aanslag op de gezondheid. Ook ons huis ziet af van schimmel op de muur. Hoe langer de schimmel op de muur groeit, hoe zwakker die muur wordt. In de beste gevallen begint de verf af te bladeren, maar als je huis een houtskeletbouw is, kan het ook dat skelet aantasten.

 

De oorzaken en hun oplossingen

Er zijn twee vochtproblemen die vaak de oorzaak zijn van schimmel op de muur.

1. Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht zijn de buitenmuren van het huis de grote boosdoener. Die kunnen op dat moment het vocht van buiten – vaak veel regen – niet meer aan waardoor de muur dat vocht opneemt.

Doorslaand vocht zorgt voor schimmel op willekeurige plaatsen in huis, maar alleen langs de buitenste muren. De beste oplossing voor doorslaand vocht is een waterdichte laag aan te brengen op de gevels van het huis. Zo krijgt vocht geen kans meer om binnen te komen.

2. Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer warme lucht condenseert op een koude plaats in huis. Schimmel als gevolg van condensatievocht komt vaak voor in plaatsen zoals de keuken of de badkamer. Plaatsen waar warm vocht zich kan nestelen op de koude muur.

Dé oplossing voor een probleem als condensatievocht, is het installeren van een goed ventilatiesysteem. Dat ventilatiesysteem brengt de stoom weg uit de kamer zodat die geen kans heeft om te condenseren op de muren.

3. Koudebruggen

Ook koudebruggen zorgen voor vochtproblemen. De isolatie sluit niet goed op elkaar aan waardoor er koude lucht binnenkomt en schimmels vrij spel krijgen.

Kan ik zelf schimmel op de muur verwijderen?

Of je zelf de schimmel van de muur kan verwijderen, is afhankelijk van de ernst van die schimmels. Vind je enkel wat zwarte puntjes hier en daar? Dan kan je dat zeker zelf doen. Schrub de muur met soda en water of koop een schimmeldodend middel in de doe-het-zelf-zaak. 

Pas op: zorg goed voor jezelf. Draag altijd een mondmasker en handschoenen om zo je gezondheid niet in gevaar te brengen. 

Gaat het om grote plekken op de muren? Dan schakel je het best een professional zoals Aquaconsult in. Ook is het zelf verwijderen van de schimmel niet altijd een definitieve oplossing. Aquaconsult pakt niet alleen de schimmel aan, maar zorgt ook dat de oorzaak aangepakt is.

 

Heb je zelf last van schimmel op de muren? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise, overal in Vlaanderen.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.