Nooit meer last van vochtproblemen! Ontdek onze Vochtoplossingen

Schimmels bestaan in allerlei maten en kleuren, maar de bekendste is zwarte schimmel. Wat is zwarte schimmel precies? Wat zijn de oorzaken of de oplossingen? En is zwarte schimmel gevaarlijk voor je gezondheid? We zetten het even voor je op een rij.

Wat is zwarte schimmel?

Veel schimmels zijn donker van kleur, maar dit slaat op één specifieke soort: de Stachybotrys Chartarum. Deze is – zoals de volksnaam het al zegt – zwart of heel donker en komt vooral voor op vochtige plaatsen in huis. Dat kan op de muren zijn, maar ook in de keuken of in de badkamer.

Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel in huis?

Zwarte schimmel: een gevaar voor je gezondheid

De zwarte schimmel wordt ook wel eens de giftige schimmel genoemd. Eens ze op de muren genesteld is, kan dat heel wat gezondheidsrisico’s meebrengen. Ze stoten mycotoxins uit. Het is niet dodelijk, maar het kan wel voor heel wat symptomen zorgen:

  • Pijn aan zenuwen en gewrichten
  • Ademhalingsproblemen
  • Geïrriteerde ogen
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid en braken
  • Keelpijn
  • Allergische reacties

Vooral kinderen, senioren en kwetsbare mensen – met chronische ziekten bijvoorbeeld – zijn hier gevoelig aan.

Bij kleine zwarte puntjes in de douche moet je niet meteen panikeren. Zijn er al grote zwarte plekken op de muur? Of ruikt het muf? Dan moet je wel actie ondernemen.

Zijn er daarentegen zwarte puntjes in de kinderkamer? Doe er dan meteen iets aan, want het is alles behalve gezond. Zeker kinderen zijn hier erg gevoelig aan.

Zwarte schimmel: een gevaar voor je woning

Niet alleen is zwarte schimmel gevaarlijk voor je gezondheid, maar in sommige gevallen kan het ook een gevaar zijn voor je woning. Zwarte schimmel slaat op verschillende zaken zoals gipsplaten en pleisterwerk. Maar ook de constructie of structuur van je huis kan aangetast worden door zwarte schimmel waardoor je woning verzwakt. Ook houdt zwarte schimmel van hout en zet het zich vaak in de houten constructies van je huis en als zwarte schimmel eenmaal in hout zit, is het moeilijk weg te krijgen. Vaak moet dan al het hout vervangen worden.

Gelukkig is dit iets wat je kan voorkomen. Zwarte schimmel tast de structuur van je woning niet van de ene dag op de andere aan. Als je er op tijd bij bent, kan je jouw woning beschermen.

Hoe ontstaat zwarte schimmel?

De sporen van zwarte schimmel zijn vaak al in de lucht te vinden, maar ze zijn niet gevaarlijk tot ze zich door vochtproblemen voortplanten op en in de muren. Het ene vochtprobleem is al serieuzer dan het andere. Dit zijn de meest voorkomende:

1. Gebrekkige ventilatie

Vind je zwarte schimmel in kamers waar het vaak vochtig is, zoals het sanitair of de kelder? Dan is er een kans dat de oorzaak een gebrekkige ventilatie is. Als het vocht niet weg kan, settelt het zich in de muren. Dat is de perfecte plaats voor zwarte schimmel om zich te ontwikkelen.

De oplossing is – nogal logisch – een ventilatiesysteem die de lucht zuivert en het vocht afvoert.

2. Condensatievocht

Komen de zwarte vlekken voor aan ramen, in kamerhoeken, op de buitenmuur of op andere willekeurige koude plaatsen? Dan gaat het hoogstwaarschijnlijk over condensatievocht.

Condensatievocht ontstaat wanneer je warme lucht genereert; bijvoorbeeld wanneer je kookt of wanneer je in de douche gaat. Die warme lucht zet zich af op de koude oppervlakken waar ze condenseert.

Wanneer dat elke dag opnieuw gebeurt, zijn die koude oppervlakken constant vochtig, waardoor de schimmels de kans krijgen om zich voort te planten.

Ook hier is de oplossing een ventilatiesysteem zodat het vocht uit de lucht verdwijnt.

3. Doorslaand vocht

Vind je zwarte plekken op willekeurige plaatsen op de muren? Zijn die te vinden op alle verdiepingen van het huis? Dan heb je misschien last van doorslaand vocht.

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater door de muren zonder spouw heen komt en zich zo een weg baant naar binnen.

Pas op: Dit zijn geen eenduidige oorzaken. Ook andere vochtproblemen kunnen de oorzaak zijn van zwarte schimmel. Contacteer zeker een professional om de juiste diagnose én de beste oplossing te krijgen.

Infographic zwarte schimmel

Hoe verwijder ik zwarte schimmel?

Zijn er alleen zwarte puntjes op de muur, in de keuken of in het sanitair? Dat betekent dat ze nog niet lang aanwezig is en nog niet diep in de muur genesteld is. Je kan gerust zelf aan de slag.

Zo kan je de muur schrobben met soda en water, kan je de schimmel te lijf gaan met bleekwater of koop je het best een speciaal schimmeldodend middel in de doe-het-zelf-zaak of supermarkt.

Pas op: Pak de schimmel nooit droog aan. Dan bestaat het gevaar dat je de schimmelsporen inademt. Draag ook altijd een mondmasker en niet-poreuze handschoenen tijdens de behandelingen om je eigen gezondheid te bewaken.

Waarom moet ik beroep doen op Aquaconsult?

Zoals al eerder aangehaald, kan zwarte schimmel gevaarlijk zijn voor de gezondheid én je woning en het is niet altijd een goed idee om het zelf aan te pakken. Zeker voor de grote en hardnekkige schimmelplekken.

Ook is het zelf verwijderen van de schimmel niet altijd een definitieve oplossing. Een vochtexpert pakt de oorzaak aan. Zo zorgen wij ervoor dat de lucht in je huis opnieuw proper is en jouw gezondheid en die van je familieleden niet meer in gevaar komen door zwarte schimmel.

Heb je last van zwarte schimmel? Vraag nu een gratis vochtexpertise aan bij aquaconsult.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.

Privacy Preference Center