Vlaamse Renovatiepremie wordt Mijn VerbouwPremie

Tot voor kort waren er twee verschillende premies die je kon aanvragen naargelang van de werken die AquaConsult uitvoerde, maar dat is nu veranderd.

Sinds 1 juli 2022 zijn verschillende premies samengevoegd tot één overkoepelende premie: Mijn VerbouwPremie. AquaConsult legt Mijn VerbouwPremie graag aan je uit.

Voor welke werken kan ik Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Mijn VerbouwPremie heeft de werken die in aanmerking komen voor de subsidie onderverdeeld in 8 categorieën: dak, buitenmuur, vloer, ramen en deuren, binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair, hernieuwbare energieproductie en gascondensatieketel.

De werken van AquaConsult zitten vooral in de buitenmuur en de binnenrenovatie. We spreken hier onder andere over het behandelen van opstijgend vocht of het aanpakken van schimmel.

Wie komt in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie?

Mijn VerbouwPremie is erg breed, dus de doelgroepen voor deze subsidie zijn erg divers. Dit zijn de drie groepen:

Eigenaar-bewoners

Je kan Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de woning die je gebruikt als hoofdverblijfplaats én als je er de eigenaar van bent; in de breedste zin van het woord. Onder eigenaar verstaan we onder andere de volle eigendom, vruchtgebruik of erfpacht.

Hoeveel de subsidie bedraagt hangt af van je gezinsinkomen volgens het laatst beschikbare aanslagbiljet op het moment van de subsidieaanvraag en de gezinssamenstelling op het moment van de aanvraag. Woon je feitelijk samen en is je partner geen eigenaar? Dan wordt met het inkomen van je partner geen rekening gehouden. Daarnaast houden ze ook rekening met het aantal personen ten laste.

Om als eigenaar-bewoner recht te hebben op Mijn VerbouwPremie moet je in één van de drie inkomenscategorieën vallen.

Laagste inkomenscategorie

Val je als eigenaar-bewoner in de laagste inkomscategorie? Dan kom je in aanmerkingen voor alle categorieën van werken en heeft recht op de hoogste premie. Dit zijn de voorwaarden voor de laagste inkomenscategorie:

  • Je bent de enige eigenaar en heb een inkomen van minder dan of gelijk aan 32.980 euro.
  • Je inkomen is minder dan of gelijk aan 46.170 euro en bent de enige eigenaar met 1 persoon ten laste of je bent een koppel zonder persoon ten laste.
  • Per persoon ten laste die erbij komt, moet je bij de bovenstaande bedragen nog 3700 euro bijvoegen.

Middelste inkomenscategorie

Val je in de middelste inkomenscategorie? Dan kom je net zoals bij de laagste inkomenscategorie in aanmerking voor subsidies in alle categorieën van werken, maar de subsidie is dan minder groot. De voorwaarden zien er als volgt uit:

  • Je bent de enige eigenaar en hebt een inkomen dat groter is dan 32.980 euro en kleiner is dan of gelijk is aan 46.170 euro.
  • Je jaarlijks inkomen bedraagt meer dan 46.170 euro en is kleiner dan of gelijk aan 65.960 euro en je bent de enige eigenaar met één persoon ten laste of een koppel zonder persoon ten laste.
  • Net zoals bij de laagste inkomenscategorie verhoog je de bedragen hierboven met 3700 euro per extra persoon die je ten laste hebt.

Hoogste inkomenscategorie

Als eigenaar-bewoner die tot de hoogste inkomenscategorie behoort heb je geen recht op alle werken. Je komt alleen in aanmerkingen voor werken die energie-efficiënt zijn zoals isolatie, hoogrendementsbeglazing of een zonneboiler. Dit zijn de voorwaarden:

  • Je bent de enige eigenaar en je jaarlijks inkomen is groter dan 46.170 euro.
  • Je bent de enige eigenaar met één persoon ten laste of een koppel zonder persoon ten laste en je jaarlijks inkomen is groter dan 65.960 euro.
  • Ook hier reken je 3700 euro bij per extra persoon ten laste.
  • Ook als niet eigenaar-bewoner val je onder deze categorie.

Bekijk zeker de site van de Vlaamse overheid voor een overzicht van alle werken die onder deze categorie vallen.

Verhuurders via een sociaal verhuurkantoor

Verhuur je een woning of appartement via een SVK? Dan kom je altijd in aanmerking voor de hoogste premiebedragen voor alle categorieën van werken. Je inkomen speelt hier geen rol.

Niet eigenaar-bewoners

Ook al niet eigenaar-bewoner kan je in aanmerking komen voor Mijn VerbouwPremie; dat voor energie-efficiënte investeringen zoals isolatie, hoogrendementsbeglazing en een warmtepomp. Net zoals bij de verhuurders via een SVK speelt je jaarlijks inkomen hier geen rol.

Hoeveel bedraagt de subsidie via Mijn VerbouwPremie?

Het bedrag van de subsidie dat je krijgt via Mijn VerbouwPremie hangt af van welke werken je laat uitvoeren, of het om een appartement of een woning gaat en in welke inkomenscategorie je valt.

We geven je één concreet voorbeeld mee: het behandelen van opstijgend vocht in de buitenmuur in een woning.

  • Als eigenaar-bewoner in de laagste inkomenscategorie of als verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor heb je recht op de hoogste premies. Hier gaat het om een premie tot 50% van de investering met een maximale premie van 6000 euro. Het totale factuurbedrag is minimaal 1000 euro en maximaal 12.000 euro exclusief BTW.
  • Val je in de middelste inkomenscategorie? Dan kom je in aanmerking voor een premie tot 35% met een maximale subsidie van 4200 euro. Het totale factuurbedrag is net zoals bij de laagste inkomenscategorie minimaal 1000 euro en maximaal 12.000 euro.

Waar kan ik Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Momenteel staat er even een stop op de aanvragen voor deze subsidies. De overheid wil eerst alle achterstallige subsidieaanvragen verwerken. Vanaf 1 oktober 2022 kan je opnieuw online een aanvraag voor een premie indienen. Dit voor facturen die tot 27 maanden oud zijn. Vanaf 1 januari 2023 mogen ze opnieuw maar 24 maanden oud zijn.

Totaalrenovatiebonus

Wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen in een periode van 5 jaar kan in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus (of BENO-pass) van Fluvius.

Eén van die energiebesparende maatregelen die deel uitmaakt van de Totaalrenovatiebonus is het laten installeren van een mechanische balansventilatie. Voor de balansventilatie zelf is er geen premie, maar dus wel wanneer het in combinatie is met andere energiebesparende maatregelen. Een Totaalrenovatiebonus krijg je bovenop de bestaande premies van Fluvius.

Aangezien je geen aparte premie kan aanvragen voor een ventilatiesysteem, moet je deze zeker aanmelden bij Fluvius om het te laten meetellen in je BENO-pass.

Een Totaalrenovatiebonus bedraagt 1250 euro voor een huis vanaf drie investeringen en 625 euro voor een appartement vanaf drie investeringen. Vanaf vier investeringen komen daar respectievelijk nog 500 en 250 euro bij en vanaf vijf of meer investeringen komt er respectievelijk nog 1000 en 500 euro bij per investering in die vijf jaar.

Let op: vanaf 1 juli 2022 is het niet meer mogelijk om een Totaalrenovatiebonus traject op te starten. Minstens één van de premies moet aangevraagd zijn bij Fluvius voor 30 juni 2022. Anders is het niet meer mogelijk om een balansventilatie te laten installeren met een premie.

Vraag meer info over Mijn VerbouwPremie bij vochtbestrijding

Heb je meer vragen over Mijn VerbouwPremie? Of wil je dat onze field engineers eens langskomen voor een gratis vochtexpertise? Neem nu contact op met Aquaconsult en we helpen je met veel plezier verder.