De kelder is vaak de meest vochtige plaats van het hele huis. Het bevindt zich meestal helemaal ondergronds en het is moeilijk om een kelder goed te laten ventileren. Als het probleem erg genoeg is, kan het permanente beschadiging aanrichten aan de bouwelementen van je huis.

Een kelder waterdicht maken betekent dus vooral dat je meer leefbare plaats creëert in huis,  maar ook dat de waarde van je woning beduidend stijgt.

Wat zijn de symptomen van een vochtige kelder?

Er zijn verschillende zaken waar je moet op letten: zie je vochtige plekken op de muur? Vind je zoutkringen of schimmel? Ruikt het muf?

In een vochtige kelder kun je niet leven. Het is niet alleen onaangenaam, het is ook alles behalve gezond. Maar er is een oplossing: je kelder waterdicht laten maken!

De twee diagnoses voor een vochtige kelder

Het is heel belangrijk om een specialist naar je kelder te laten kijken. Er zijn twee diagnoses die twee verschillende oplossingen nodig hebben om je kelder waterdicht te maken.

1. Geen infiltratie

Is er geen infiltratie van vocht van buitenaf, maar heb je toch een vochtprobleem? Dan is het gebrek aan ventilatie waarschijnlijk de grote boosdoener. Met een ventilatiesysteem en speciale kelderverf is dat snel opgelost.

2. Infiltratie

Is er wel vochtinfiltratie van buitenaf? Dan moet een specialist bepalen wat er precies aan de hand is: gaat het om grondwater? Zit er ergens een lek? Gaat het over doorslaand vocht?

Meestal is hier de oplossing je kelder waterdicht maken. Maar hoe gaat zo’n kelderdichting in z’n werk? Daar zijn er twee opties voor.

De kelder waterdicht maken met de klassieke bekuiping.

Nadat er een pomp in de grond is geplaatst, wordt er een noppenfolie geplaatst. Op die noppenfolie wordt waterdicht beton gestort zodat die het vocht kan tegenhouden. Met deze methode verlies je acht centimeter hoogte, door het beton.

De kelder waterdicht maken met het unieke procedé van Aquaconsult.

Deze tweede methode om een kelderdichting te laten doen, is uniek aan Aquaconsult. We plaatsen opnieuw een pomphuis in de vloer waar het water opgevangen wordt en na verschillende metingen passen we de vloer uit met een laser. Daarna plaatsen we gecertificeerde keramische tegels die 60 x 60 x 2 groot zijn. Wat leuk is? De kleur van de tegels kan je zelf kiezen.

Er zijn drie grote voordelen aan deze manier van kelderdichting: eerst en vooral verlies je minder hoogte dan bij de klassieke bekuiping. Hier gaat het over maximum 5 centimeter, terwijl je bij de bekuiping 8 centimeter verliest. Ook is het veel stijlvoller. Iets wat zeker geschikt is als je van je kelder een echte leefruimte wil maken. Het laatste voordeel is de prijs: de kostprijs van een klassieke bekuiping is heel wat hoger dan dat van de keramische tegels.

 

Heb je last van een vochtige kelder? Contacteer nu de experts van Aquaconsult voor een gratis vochtexpertise en wij helpen je met veel plezier verder.