Heb je vochtproblemen in huis?

Ongeveer 1 op 4 woningen in Vlaanderen heeft last van vochtproblemen. Daar kunnen veel oorzaken voor bestaan, maar gelukkig bestaan er ook veel oplossingen om vochtproblemen definitief aan te pakken. Alvast een tip: maak gebruik van de gratis vochtdiagnose van AquaConsult om je zichtbare en verborgen vochtproblemen deskundig te laten vaststellen en berekenen. Onze field engineers komen dan vrijblijvend bij je langs. Wist je trouwens dat AquaConsult een niet-droog-geld-terug garantie heeft van 20 jaar en actief is over heel Vlaanderen?

Verschillende soorten vochtproblemen

Er bestaan heel wat soorten vochtproblemen, en elk van deze soorten vereist een andere aanpak. Daarom is het uitermate belangrijk dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Indien je het vochtprobleem verkeert aanpakt, zal dat leiden tot nodeloze kosten. Om dit te voorkomen, is het verstandig om een expert te raadplegen bij het bepalen van de juiste behandeling voor de specifieke situatie. Op die manier ben je verzekerd van de correcte aanpak.

Heb je last van vocht in de kelder? Daarmee gaan vervelende bijwerkingen gepaard. Maar gelukkig biedt AquaConsult efficiënte oplossingen.

LEES MEER

Zijn de muren vochtig en is er sprake van een duidelijk vochtprobleem? Dan moet de oorzaak dringend aangepakt worden.

LEES MEER

Opstijgend of optrekkend vocht is een groot probleem bij veel woningen. Zoiets valt meestal voor bij oudere, meer poreuze muren. Geen paniek, want AquaConsult biedt dé oplossing.

LEES MEER

Doorslaand vocht komt voor wanneer bijvoorbeeld regen zich een weg naar binnen de muren weet te banen. Hiervoor hebben we een volledig andere aanpak van vochtbestrijding.

LEES MEER

Condensatie is het meest voorkomende vochtprobleem. Het komt vooral voor in badkamers, keukens en kelders. In veel gevallen zorgt condensatie voor andere, nieuwe vochtproblemen in de woning zoals schimmelvorming.

LEES MEER

Schimmels komen vaak voor op verborgen plekjes zoals achter kasten, in kelders of in badkamers. Een schimmel kan enkel groeien waar de luchtvochtigheid of bodem vochtig genoeg is. Schimmels worden daarom bestreden door de oorzaak van het vocht weg te nemen.

LEES MEER

Download de gratis brochure over vochtproblemen

Gratis brochure vochtproblemen

Vochtproblemen komen voor op veel plaatsen in huis

Vochtproblemen in huis kunnen overal voorkomen: op binnenmuren, buitenmuren, in de kelder, slaapkamer, badkamer, keuken of zelfs op de zolder. Er bestaan tientallen verschillende oorzaken voor vochtproblemen. Wist je trouwens dat er zelfs vochtproblemen voorkomen in nieuwbouwwoningen?

Een vochtprobleem kan op verschillende manieren optreden. Natuurlijk is de bekendste vorm het fenomeen van opstijgend vocht. Hierbij stijgt het vocht letterlijk omhoog in de muren door de capillaire eigenschappen van muren. Tot op zekere hoogte kan vocht dus de zwaartekracht overwinnen en omhoog kruipen doorheen de poriën van de muren. De gevolgen hiervan zijn je waarschijnlijk heel bekend: denk aan schimmelvorming, afbladderende verf of behangpapier en lelijke kringen op de muur. In de meeste gevallen ontstaat opstijgend vocht door een versleten waterkeringslaag. We kunnen hier vlot en efficiënt optreden door een nieuwe waterkering aan te brengen met behulp van muurinjecties.

Waterkeringslaag en vochtproblemen

Zelfs in nieuwbouwwoningen?

Dat ook nieuwbouwwoningen kunnen kampen met vochtproblemen, verbaast heel veel mensen. Hier is meestal geen sprake van opstijgend vocht, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen bestaan. Neen, in nieuwbouwwoningen stellen we in het algemeen twee soorten vochtproblemen vast:

  • Problemen veroorzaakt door vroegtijdige slijtage of onvoorziene omstandigheden: denk aan een defecte schoorsteen, een lekkende goot of een fout in de constructie (bijvoorbeeld een brug in de spouw)
  • Problemen veroorzaakt door een gebrekkig ventilatiecircuit. Nieuwbouwwoningen zijn heel goed geïsoleerd en soms ook té goed: hier is het dus meer belangrijk dan elders dat de ventilatie correct werkt!
Aquaconsult camionette logo

De gevolgen van vochtproblemen in huis

Iedereen weet dat vochtproblemen slecht zijn voor de woonkwaliteit en de waarde van de woning. Maar wat zijn de meest ernstige gevolgen van vochtproblemen? We sommen ze hier even op:

 

Gevolgen van vochtproblemen voor de gezondheid

Heel veel mensen krijgen last van de luchtwegen, klachten gerelateerd aan astma of allergieën. Dat is één van de meest prangende gevolgen van vochtproblemen. Een vochtig huis heeft namelijk een slechtere luchtkwaliteit dan een huis met droge muren en een correcte ventilatie. Zeker in ruimtes waar ook schimmels kunnen gedijen, is de luchtkwaliteit beneden alle peil. Daarom is het ademen in een huis met vochtproblemen simpelweg minder gezond dan in een onaangetaste woning.

 

Impact van vocht in huis op de leefbaarheid

Zelfs voor mensen die geen gezondheidsklachten ervaren, is het niet aangenaam om te leven in ruimtes met vochtproblemen. Niemand ziet graag vochtplekken op de muur of beginnende schimmelgroei. Laat de pure esthetiek je trouwens niet weerhouden om toch actie te ondernemen. Want hoe vroeger je het vochtprobleem kan detecteren, hoe gemakkelijker het te behandelen is. Aarzel dus niet te lang om een vochtexpert in te schakelen als je één of meerdere symptomen zou ontdekken.

 

Effecten van luchtvochtigheid op energiekosten

Wie een vochtige ruimte moet verwarmen, zal meer energie verbruiken. Ook al is de luchtvochtigheid slechts enkele procenten hoger dan in een normale situatie, zal je de ruimte veel moeilijker aangenaam warm krijgen. Een droge ruimte is beduidend gemakkelijker te verwarmen dan een vochtige ruimte.

 

Een vochtig huis is minder waard

Alle factoren hierboven opgesomd zorgen natuurlijk voor een algemene daling van de waarde van de woning.

  • Vochtproblemen kunnen de algemene constructie van de woning aantasten.
  • Hoe meer jaren er zitten tussen de eerste vaststelling van de symptomen en de uiteindelijke behandeling ervan, hoe moeilijker het wordt en hoe hoger de kostprijs zal zijn.

Dus, ben je eigenaar van een huis waarin vochtproblemen bestaan, dan heb je er alle belang bij om de situatie aan te pakken. Zelfs voor woningen waarin enkel ‘s winters de vochtproblemen zich manifesteren, is het belangrijk om op tijd aan de alarmbel te trekken.

Vochtproblemen herkennen en aanpakken

Om de negatieve gevolgen van vochtproblemen in je huis te vermijden, is het dus zeer belangrijk om tijdig het vochtprobleem te detecteren. Je kan vochtproblemen op allerlei manieren herkennen. We sommen de voornaamste symptomen op:

  • Regelmatige condensatie aan de binnenkant van ramen of andere koude vlaktes
  • Vochtige plekken op de muur of op het plafond
  • Schimmelvorming of mosgroei
  • Muffe geur
  • Loskomend behang of beschadigd pleisterwerk
  • Witte aanslag

Twijfel je of je te maken hebt met vochtproblemen? Raadpleeg gratis en vrijblijvend onze experten. Indien gewenst kunnen zij je voorts verder helpen met het bestrijden van het vochtprobleem. Onze uitgebreide kennis en ervaring garanderen je dat je een oplossing op maat krijgt.

Subsidies voor vochtbehandelingen

Als je beslist om de vochtige muren kordaat aan te pakken en een AquaConsult vochtspecialist in te schakelen, kan je nagaan welke (renovatie)premies je allemaal recht hebt. In Vlaanderen, op provinciaal niveau en op gemeenteniveau worden sommige verbouwingen en verbeteringswerken gesubsidieerd. Aarzel zeker niet om ons te contacteren om je hierover beter te informeren.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.