Welke soorten airco er bestaan, wat de gemiddelde prijs is van een installatie en op welke aandachtspunten je moet letten ontdek je in dit artikel. Heb je vragen of wil je meer weten over airco’s? Dan kan je onderaan deze pagina onze brochure terugvinden en downloaden.

Soorten aircotoestellen

Er bestaan verschillende soorten airconditioningsystemen

 • Vaste Airco. Een vaste airco wordt op één vaste plek in een kamer geïnstalleerd. Hierin heb je 2 opties:
  • Een monoblock airco kent één eenheid waarin alle componenten voor verkoeling of verwarming zich bevinden. Er is dus geen buitenunit nodig, waardoor de installatie makkelijker verloopt. Doorgaans is deze variant ook energiezuinig.
  • Een split airco daarentegen heeft twee units: een binnen- als buitenunit. Deze soort heeft vaak een hoog koelvermogen en is iets stiller. De buitenunit zorgt echter ook voor een complexere en duurdere installatie.
  • Een split airconditioner kan worden uitgebreid naar een multi-split airconditioning systeem. Daarbij kan één buitenunit met maximaal acht binnenunits verbonden worden.
 • Mobiele airco. De naam geeft het al weg: hierbij gaat het om een verplaatsbaar systeem met wieltjes. Ook hier geldt de opdeling in monoblock systemen (met een slang voor warme lucht naar buiten) en split-airco’s (met een buitenunit).

Verschillende merken van airconditioning

Er zijn diverse merken van airconditioners actief op de Vlaamse merkt. We sommen de bekendste hierbij even op:

Hoe werkt airconditioning

Zo goed als elke airconditioner, ongeacht het type, bestaat uit een compressor, condensor, expansieklep en verdamper. Samen zorgen ze ervoor dat de temperatuur binnenshuis afneemt:

 • De compressor verhoogt de druk van het koelmiddel, waardoor het in een gasvormige toestand komt. Hierdoor stijgt zowel de druk als de temperatuur van het koelmiddel.
 • Het hete, gasvormige koelmiddel stroomt door de condensorspoel. Hier geeft het warmte af aan de (buiten)omgevingslucht of een ventilator, waardoor het koelmiddel condenseert en verandert in een vloeistof.
 • Aan het uiteinde van de condensor bevindt zich een expansieklep, waardoor het vloeibare koelmiddel zal doorgaan. Deze klep verlaagt de druk abrupt, waardoor het koelmiddel verdampt en warmte uit de omgeving opneemt.
 • Terwijl de verdampte koelvloeistof door de buizen van de airco stroomt, blaast een ventilator in de airco de gekoelde lucht gelijkmatig in de woonruimte.
 • Het koelmiddel gaat opnieuw door het compressie- en condensatieproces om de cyclus voort te zetten. Dit zorgt voor een voortdurende verwijdering van warmte uit de kamer, waardoor een koelend effect ontstaat.

Verrijk je leefruimte met een monoblock airconditioning

Bij AquaConsult hebben we ons toegelegd op airco-installaties zonder buitenunit. Dit betekent dat onze airconditioning maximale flexibiliteit biedt zonder de noodzaak van een ingrijpende installatie met een omvangrijke buitenunit op de gevel of het dak. Onze aircosystemen onderscheiden zich door het ontbreken van een onaantrekkelijke buitenunit, terwijl ze wel alle voordelen van traditionele aircosystemen bieden. Het enige opvallende verschil zit in het esthetische aspect ten opzichte van andere systemen.

Bovendien zijn onze airco-oplossingen aanzienlijk kostenefficiënter dan installaties met een traditionele buitenunit. Voor deze specifieke kenmerken werken we nauw samen met ons zusterbedrijf AeroConsult, dat gespecialiseerd is in monoblock airconditioningsystemen. Bij AeroConsult staat luchtzuivering hoog in het vaandel. Ze richten zich ook op airco’s die verder gaan dan alleen koelen, maar ook kunnen ventileren en verwarmen.

Aircoheater

Installatie van airconditioning op elke buitenmuur

Een monoblock kan eenvoudig worden geïnstalleerd in elke ruimte met een buitenmuur. Alles wat nodig is voor de installatie van deze airco-installatie is:

 • Het montagesjabloon en de bevestigingskit (A)
 • De buizen voor de gaten (B)
 • De externe roosters (C)

Met een speciale boorkop voeren we een boring uit zodat het aircosysteem kan verbonden worden met de buitenlucht. Zo heb je alle voordelen van een vaste airco-installatie zonder alle nadelen die bestaan bij mobiele airco’s (deze zijn heel lomp, nemen veel plaats in en verslinden energie).

Aircoheater

Meer info vragen over onze oplossingen voor Airco

Overweeg je de plaatsing van een airconditioning? Vraag dan meer vrijblijvende informatie aan over de prijs, het onderhoud, de installatie, het energieverbruik en de functies voor ’s winters en ’s zomers.