Last van condensatievocht?

Condensatievocht in huis kan voor heel wat onaangename gevolgen zorgen. Hoe herken je dit vochtprobleem? Wat zijn de gevolgen? En wat kun je er aan doen? We vertellen je hier alles.

Vind snel je antwoord:

Bekijk de oplossingen

Gratis diagnose

Ben je niet zeker of je last hebt van condensatievocht? Onze experts helpen je graag verder. Via een gratis vochtanalyse kunnen we bepalen met welk probleem jij exact kampt. Een goede vochtdiagnose is namelijk essentieel om een gepaste oplossing te vinden.
Contacteer onze specialisten voor meer info.

Contacteer ons

Wat is condensatievocht?

Natuurlijk proces

Condensatievocht is een natuurlijk proces dat in de meeste woningen voorkomt, al vormt het niet altijd een probleem. Condensatievocht ontstaat wanneer vochtige, warme lucht in contact komt met een koud oppervlakte, waar de lucht vervolgens condenseert. Op die koude oppervlakken vormt die warme lucht druppels en wordt het dus vloeibaar.

Verschillende oppervlaktes

Meestal zie je condensatievocht op ramen en op spiegels. Dat zijn voorbeelden van wanneer condensatie geen vochtprobleem vormt. Maar, condensatievocht hecht zich niet alleen aan ramen en spiegels. Het hecht zich op allerlei soorten (koude) plaatsen, waaronder op poreuze oppervlakken zoals een muur. Dan wordt condensatievocht wél een vochtprobleem.

Oorzaken van condensatievocht

Condensatie ontstaat vooral in kamers met een hoge luchtvochtigheid, die niet goed geventileerd (kunnen) worden en waar het vocht dat in de lucht aanwezig is geen uitweg vindt. Ook op de buitenmuren kan condensatie voorkomen. Dan is meestal een koudebrug het probleem. De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

1. Indirecte vochtbronnen als het ademen en transpireren vande bewoners.

 

2. Directe vochtbronnen als koken, wassen, was drogen, dweilen, ruimtes met veel planten, afwassen, douchen, baden of waterboilers zonder afvoer.

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht?

Condensatie heeft heel wat gevolgen voor je gezondheid en je huis.

  • Het eerste grote gevolg van condensatievocht is de hoge luchtvochtigheid. Dat klinkt op het eerste zicht ongevaarlijk, maar een te hoge luchtvochtigheid brengt heel wat met zich mee. Zo is het slecht voor de gezondheid. Het veroorzaakt onder andere ademhalingsproblemen en hoestbuien.
  • Ook zorgt het voor buitensporige energiefacturen. Hoe vochtiger de kamer is, hoe moeilijker het is om die op te warmen.
  • Een ander gevolg van condensatievocht komt wat samen met de hoge luchtvochtigheid. Die zorgt namelijk ook voor schimmelvorming op de muren. Schimmels op de muren kunnen net zoals hoge luchtvochtigheid zorgen voor heel wat gezondheidsproblemen. Ook hier gaat het vooral over ademhalingsproblemen en infecties van de luchtwegen.
  • Is de schimmelvorming echt erg? Dan kan het zelfs de sterkte van je huis aantasten. Het schilderwerk en stucwerk zal beginnen af te bladderen, en het behang zal niet meer goed hechten. Dit leidt vaak tot onaangename geuren in huis.

Zoals je ziet moet je een vochtprobleem door condensatievocht dus echt wel aanpakken.

Hoe herken je
condensatievocht?

Condensatievocht is vaak vrij makkelijk te identificeren. Je kan spreken van condensatievocht als je volgende zaken opmerkt:

  • Herhaaldelijke druppels of vochtcirkels op de ramen en muren
  • Vochtig worden van meubels, muren of kledij
  • Een muffe geur
  • Schimmelvorming op muren, ramen of meubels
  • Gezondheidsproblemen zoals pijn aan de gewrichten of hoofdpijn

Contacteer ons

Condensatievocht oplossen

Voor condensatievocht geldt er één grote oplossing: ventileren.  Je kan hier zelf proberen actie te ondernemen door geregeld je ramen open te zetten of vochtvreters te plaatsen. Maar, niet alle kamers kunnen even goed natuurlijk geventileerd worden, dus soms is de oplossing het laten installeren van een mechanische ventilatie. Zo’n ventilatiesysteem zorgt voor de afvoer van de warme en vochtige lucht en vormt een systematische en duurzame oplossing. Liet je een balansventilatie plaatsen? Dan brengt die ook nog verse lucht naar binnen.

Ventilatie in de strijd tegen condensatievocht… en virussen

Ventilatie heeft niet alleen als voordeel dat je condensatievocht je huis uit helpt. Met een kleine aanpassing kun je ook ionisatie in die ventilatie laten plaatsen.

Die technologie zuivert je huis van alle onderdeeltjes die je niet wil inademen, zoals fijnstof en pollen. Maar het zuivert de lucht ook van ziektekiemen zoals virussen.
Dus wil je het vochtprobleem condensatievocht aanpakken en tegelijkertijd het coronavirus uit de lucht zuiveren? Dan is een balansventilatie met ionisatie de perfecte keuze.

Voor die ventilatie werkt Aquaconsult samen met het bedrijf Aeroconsult. Die zijn gespecialiseerd in airco en ventilatie en zijn het enige bedrijf die de ionisatie technologie installeert bij particulieren. Technologie die trouwens goedgekeurd is door de Belgische overheid.

 

Alles om gezond te kunnen leven!

Maak nu een afspraak

Heb je last van condensatievocht?

Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise, overal in Vlaanderen.

Contacteer ons

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.