Last van condensatievocht?

Wat is condensatievocht? Wat zijn de gevolgen? En wat kun je er aan doen? In deze blog geeft Aquaconsult het antwoord op al je vragen.

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht is iets wat in de meeste woningen voorkomt, al vormt het niet altijd een probleem.

Condensatievocht ontstaat waar vochtige, warme lucht in contact komt met een koud oppervlakte waar de lucht condenseert (vloeibaar wordt). Op die koude oppervlakken vormt die warme lucht, druppels. Dat gebeurt bijvoorbeeld zo tijdens het koken of tijdens het nemen van een warme douche. Condensatievocht komt dan ook vooral voor in kamers die niet goed geventileerd (kunnen) worden. Ook op de buitenmuren kan condensatie voorkomen. Dan is meestal een koudebrug het probleem.

Meestal is dat op ramen en spiegels. Dat is het moment waar condensatie geen vochtprobleem vormt. Maar condensatievocht hecht zich niet alleen aan ramen en spiegels. Het hecht zich op allerlei soorten (koude) plaatsen. Dus ook op poreuze oppervlakken zoals een muur. Dan wordt condensatievocht wél een vochtprobleem.

 

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht?

Condensatie heeft heel wat gevolgen voor je gezondheid en je huis.

Het eerste grote gevolg van condensatievocht is de hoge luchtvochtigheid. Dat klinkt op het eerste zicht ongevaarlijk, maar een te hoge luchtvochtigheid brengt heel wat met zich mee. Zo is het slecht voor de gezondheid. Het veroorzaakt onder andere ademhalingsproblemen en hoestbuien. Ook zorgt het voor buitensporige energiefacturen. Hoe vochtiger de kamer is, hoe moeilijker het is om die op te warmen.

Een ander gevolg van condensatievocht komt wat samen met de hoge luchtvochtigheid. Die zorgt namelijk ook voor schimmelvorming op de muren.

Schimmels op de muren kunnen net zoals hoge luchtvochtigheid zorgen voor heel wat gezondheidsproblemen. Ook hier gaat het vooral over ademhalingsproblemen en infecties van de luchtwegen. Is de schimmelvorming echt erg? Dan kan het zelfs de sterkte van je huis aantasten.

Zoals je ziet moet je een vochtprobleem door condensatievocht dus echt wel aanpakken.

 

Wat kan ik doen tegen condensatievocht?

Voor condensatievocht geldt er één grote oplossing: ventileren. Niet alle kamers kunnen even goed natuurlijk geventileerd worden, dus soms is de oplossing het laten installeren van een mechanische ventilatie. Zo’n ventilatie zorgt voor de afvoer van de warme, vochtige lucht. Liet je een balansventilatie plaatsen? Dan brengt die ook nog verse lucht naar binnen.

 

Ventilatie in de strijd tegen condensatievocht… en corona.

Ventilatie heeft niet alleen als voordeel dat je condensatievocht je huis uit helpt. Met een kleine aanpassing kun je ook ionisatie in die ventilatie laten plaatsen. Die technologie zuivert je huis van alle onderdeeltjes die je niet wil inademen, zoals fijnstof en pollen. Maar het zuivert de lucht ook van ziektekiemen zoals virussen.

Dus wil je het vochtprobleem condensatievocht aanpakken en tegelijkertijd het coronavirus uit de lucht zuiveren? Dan is een balansventilatie met ionisatie de perfecte keuze. Voor die ventilatie werkt Aquaconsult samen met het bedrijf Aeroconsult. Die zijn gespecialiseerd in airco en ventilatie en zijn het enige bedrijf die de ionisatie technologie installeert bij particulieren. Technologie die trouwens goedgekeurd is door de Belgische overheid.

Alles om gezond te kunnen leven!

 

Heb je last van condensatievocht? Neem dan contact op met Aquaconsult en onze specialisten komen langs voor een gratis vochtexpertise, overal in Vlaanderen.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.