Vochtproblemen in nieuwbouwwoningen

In elk gebouw kan op een bepaald moment vocht optreden. In veel gevallen blijft dit vrijwel onschuldig, zoals bijvoorbeeld het ontstaan van condensatievocht na het douchen. Echter, na verloop van tijd kunnen zelfs ogenschijnlijk kleine vochtproblemen schade veroorzaken. Lees hier alles over vochtproblemen bij nieuwbouwwoningen.

Vind snel je antwoord:

Bekijk de oplossingen

Gratis diagnose

Een grondige vochtanalyse is van cruciaal belang om diverse vochtproblemen nauwkeurig te identificeren. Dit vormt een eerste essentiële stap om de meest geschikte oplossing te bepalen. Heb je nood aan zo'n analyse? Onze specialisten staan paraat om je kosteloos en zonder verplichtingen te ondersteunen.

Gratis expertise

Welke vochtproblemen bij nieuwbouwwoningen?

Er kunnen verschillende soorten vochtproblemen de kop opsteken in een nieuwbouwwoning. We sommen enkele vaak voorkomende oorzaken van vochtproblemen in een nieuwbouw op.

Bouwvocht

Vaak worden vochtproblemen in nieuwbouwwoningen veroorzaakt door bouwvocht. Bouwmaterialen zoals cement en beton hebben tijdens de productie veel water nodig. Daarnaast kunnen ook de weersomstandigheden tijdens de werken zorgen voor extra vocht. Na de bouw is het van essentieel belang dat deze materialen voldoende tijd krijgen om goed uit te drogen voordat het pand wordt bewoond. Daarnaast moet er ook voldoende worden geventileerd. We merken echter vaak dat dit in de praktijk niet altijd even goed wordt gerespecteerd, wat kan resulteren in een verhoogde luchtvochtigheid of vochtvlekken. Wacht dus voldoende lang en ventileer je nieuwbouwwoning grondig vooraleer je je muren en vloeren afwerkt en je intrek neemt, anders zal je op termijn vochtoverlast krijgen.

Condensatievocht

In vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer stijgt de luchtvochtigheid snel. Wanneer je kookt of een bad neemt, komt er een grote hoeveelheid waterdamp in de lucht die zich vervolgens zal afzetten op koude oppervlaktes, zoals bijvoorbeeld de muren en het plafond. De waterdruppels die hierdoor ontstaan zijn in eerste instantie onschuldig. Het wordt echter een probleem wanneer de luchtvochtigheid langdurig te hoog is en de waterdamp niet weg kan. Dit type condensatieproblemen wordt vaak veroorzaakt door fouten in de bouw of gebrekkige isolatie-installatie.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht doet zich voor wanneer muren grondvocht of overtollig regenwater opnemen. Dit fenomeen wordt vaak veroorzaakt door een hoge grondwaterstand en kan verergerd worden door problemen met de waterkering. Het nalaten bij de renovatie van de waterkering vormt een van de meest voorkomende bouwfouten die leiden tot dit vochtprobleem. Ook het tot de grond laten komen van pleisterwerk kan bijdragen aan optrekkend vocht.

Gevolgen van vochtproblemen bij nieuwbouw

Vochtproblemen in een nieuwbouw hebben nadelige effecten op zowel de leefbaarheid als op de waarde van de nieuwbouwwoning:

  • Gevolgen voor de gezondheid. Vochtproblemen in een nieuwbouw gaan hand in hand met een lagere luchtkwaliteit. Ze kunnen leiden tot luchtwegproblemen, astma- en allergiegerelateerde klachten. Vooral in vochtige omgevingen waar schimmels gedijen, is de gezondheid van de bewoners in het gedrang.
  • Gevolgen voor de leefbaarheid. Vochtproblemen leiden tot vochtplekken en schimmelgroei, wat verder gepaard gaat met een onaangename geur. Daarnaast is een vochtige woon-, bad-, of slaapkamer moeilijker te verwarmen, waardoor je meer energie nodig hebt.
  • Gevolgen van vocht voor de nieuwbouwwoning. Vochtproblemen leiden tot een algemene waardevermindering van de woning en kunnen de constructie aantasten.

Hoe langer symptomen worden genegeerd, hoe moeilijker en duurder de behandeling wordt. Het is dus essentieel om vochtproblemen tijdig aan te pakken, zelfs als ze zich alleen 's winters voordoen.

Vochtproblemen in je nieuwbouwwoning aanpakken

Net zoals er verschillende oorzaken voor vochtproblemen zijn, zijn er ook verschillende vochtoplossingen die de vochtproblemen kunnen verhelpen. Enkele voorbeelden zijn:

Welke oplossing je best inzet, hangt sterk af van de oorzaak en de omvang van het vochtprobleem. Zorg ervoor dat je een beroep doet op de expertise van een vochtexpert, omdat dit de juiste keuze en correcte toepassing van vochtbestrijdingsmethoden verzekert.

Heb jij een vochtprobleem in je nieuwbouw opgemerkt? Of ben je van plan een nieuwbouwwoning aan te kopen? Dan begrijpen we dat je er alles aan wilt doen om vochtproblemen te vermijden. Laat uw pand inspecteren op mogelijke vochtproblemen. Op die manier worden eventuele problemen snel opgemerkt en kan er een passende oplossing worden voorzien. Zo geniet je onbezorgd van jouw nieuwbouwwoning. Neem gerust contact met ons op voor een vochtanalyse.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.