Alle informatie over Monoblock Airco Systemen

Er zijn verschillende airconditioningsystemen op de markt die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Een monoblock airco systeem is een installatie waarbij geen buitenunit is. Dit toestel kan vast of verplaatsbaar zijn.

Uitvoeringen van monoblock airco’s

Airco installateurs Aquaconsult

1) Vaste monoblock airco

Je kan  kiezen voor de vaste monoblock airco. Dit is een vaste airco zonder buitenunit. Een dergelijke airco is er in veel verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld een vloermodel, wandmodel of plafondmodel. Bij een split systeem wordt er een buitenunit aan het gebouw gehangen. Bij een monoblock airco zitten alle onderdelen in de binnenunit. Daardoor maakt deze veel meer geluid dan het geval is bij een splitsysteem.

Wel moet je  bij een monoblock airco rekening houden met het feit dat er twee roosters aan de buitenkant van de ruimte worden geplaatst. Deze roosters zijn bedoeld voor de aan- en afvoer van de lucht. Maak je echter geen zorgen: het is niet nodig om een ontsierende buitenunit aan de buitenkant van de woning te installeren.

Een vaste airco heeft behoorlijk wat voordelen tegenover een mobiele airco zonder buitenunit. Denk bijvoorbeeld aan het grotere koelvermogen. Een vaste airco is bovendien ook een stuk efficiënter waardoor het comfort in je vertrekken toeneemt.

Mobiele Airco

2) Mobiele monoblock airco zonder buitenunit

Een veel goedkopere oplossing van een monoblock airco is de mobiele airco zonder buitenunit. Het grote voordeel van een mobiele airco is dat deze te verplaatsen is. Je kan met een mobiele airco op verschillende tijdstippen de airco in verschillende ruimtes zetten. Hierdoor is een mobiele airco op gebied van flexibiliteit veel beter dan een vaste airco, die permanent in een ruimte komt te hangen.

Het grootste pluspunt van de mobiele airco zonder buitenunit is dan ook de flexibiliteit en de prijs. De prijs van een mobiele airco is maar een fractie van de prijs van een vaste monoblock airco. Bovendien hoeft je bij een mobiele airco ook geen rekening te houden met installatiekosten. Het in gebruik nemen van een dergelijke airco kan gemakkelijk zelf gedaan worden.

Verder zijn er ook nadelen aan de keuze voor een mobiele airco. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van de afvoerslang. De afvoerslang is een vrij grote slang die door een open raam of deur naar buiten gebracht moet worden. In zo’n geval kan de warme buitenlucht weer naar binnen sluipen. Daarmee is een mobiele airco een stuk minder efficiënt dan een vaste airco.

Alle voordelen en nadelen van een aircosysteem zonder buitenunit

Voordelen

– Het niet nodig om een vrij logge buitenunit aan de buitenkant van de woning te plaatsen. De split airco’s hebben altijd een buitenunit die buiten de woning moet worden aangebracht. In zo’n geval moet je een vrij ontsierend, log apparaat aanbrengen. Aan de buitenkant doet dit vaak afbreuk aan de esthetiek. Bij een airco zonder buitenunit is dit niet het geval. Het plaatsen van twee roosters is voldoende.

– Het installeren van een airco zonder buitenunit is een pak goedkoper. Het installeren is snel en eenvoudig te doen, omdat er geen airco units met elkaar verbonden hoeven te worden. Een airco zonder buitenunit is meestal bedoeld om één ruimte mee te koelen. Wie meerdere ruimtes tegelijk wil afkoelen, kan kiezen voor een split airco. In zo’n geval is wel een buitenunit nodig.

– Bij een vast toestel kan de hinder van een binnenunit gemakkelijk beperkt worden door deze aan de wand of het plafond te installeren. Wanneer je de airco zover mogelijk bovenaan de wand bevestigd, zal deze niet in de weg staan. Een mobiele airco neemt vaak wel veel ruimte in en kan daardoor in de weg staan.

Nadelen

– Aircosystemen zonder buitenunit kunnen soms nogal wat lawaai kan maken. Echter, de toestellen die Aqua Consult verdeelt van Innova (ook bekend als Innova Aircoheater), genereren amper lawaai. Dat komt doordat onze toestellen zichzelf reguleren in functie van de gevraagde temperatuur (in tegenstelling tot andere toestellen op de markt, die een constant debiet van lawaai hebben).

De compressor van deze airco-installaties zit in de binnenunit en daarmee dus ook in de woning. Daardoor is het mogelijk dat je te maken krijgt met geluidshinder. Toch is de geluidshinder niet meer zo erg als tien jaar geleden. De meeste moderne toestellen zijn tegenwoordig aardig geluidsstil geworden.

– Bij een mobiele airco moet je bovendien rekening houden met de afvoerbuis. Deze moet door een geopend raam of geopende deur geplaatst worden. Daardoor kunnen er ongemakken ontstaan. Er komt weer warme buitenlucht het vertrek binnen, waardoor de airco minder efficiënt is. Daarom wordt er vaker gezocht naar een mobiele airco zonder afvoerslang. Deze is in principe niet beschikbaar. Je kiest dan meestal voor een aircooler, dat gezien wordt als een vervanger voor de verplaatsbare airco.

Airco-installatie

Prijs van monoblock aircosysteem

Overweeg je de plaatsing van een monoblock airco-installatie? Vraag dan meer vrijblijvende informatie aan over de prijs, het onderhoud, de installatie, het energieverbruik en de functies voor ‘s winters en ‘s zomers. De prijs is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte en het installatietype. Vraag daarom vrijblijvend alle mogelijkheden op aan één van onze aircospecialisten.