Heb je last van vocht in de gelijkvloers? Je bent niet alleen: in Vlaanderen hebben veel benedenverdiepingen last van vochtproblemen zoals condensatie, ventilatieproblemen, opstijgend vocht, vochtige vloer, lekken of een muffe geur.
Vocht op het gelijkvloers herkennen
Een benedenverdieping is een belangrijke plaats in huis. Het is de plek waarin je leeft, kookt, je was en je plas doet of waarin jij misschien wel je hobby’s uitvoert. Met andere woorden, de gelijkvloers is een plaats waar je graag moet zijn en waar je liever geen vochtproblemen hebt.
Een ideale luchtvochtigheidsgraad voor een gelijkvloers ligt tussen de 40% en 60%. Is de waarde groter dan dat? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat vochtplekken en -problemen zal ervaren. Je herkent een te vochtige gelijkvloers doorgaans aan de volgende verschijnselen:
- Gekleurde vlekken op de muur
- Schimmelplekken
- Loskomend verfwerk, behang of voegwerk
- Een muffe en onaangename geur
- Druppelvorming op de ramen en muren
- …
Wanneer je deze zaken opmerkt in je gelijkvloers, is het een goed idee om een vochtexpert in te schakelen
Gevolgen van een vochtige gelijkvloers
Als je de voorgaande tekenen opmerkt in je benedenverdieping maar niet ingrijpt, kan dit tot allerlei negatieve gevolgen leiden. We sommen de belangrijkste op:
- Gevolgen voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan uitslag, hoofdpijn of regelmatige infecties aan de luchtwegen.
- Gevolgen voor het klimaat in huis. Een vochtige kamer voelt koeler aan is moeilijker te verwarmen. Je zal meer energie verbruiken om tot een aangename temperatuur te komen.
- Gevolgen voor je woning. Vocht in de gelijkvloers zorgt niet alleen voor een onaangename geur, het kan ook je meubels en huis beschadigen.
Oorzaken van een te vochtige gelijkvloers en hun oplossingen
Er bestaan verschillende aanleidingen voor vocht in de benedenverdieping, elk met hun eigen aanpak. Het is aangeraden om een vochtdeskundige in te schakelen om de exacte oorzaak te bepalen. Wanneer de juiste oorzaak bekend is, kan er ook een juiste oplossing voorzien worden. De meest voorkomende oorzaken zijn:
1. Condensatievocht
Condensatievocht is een veel voorkomende oorzaak van een vochtige gelijkvloers, want condens ontstaat vaak door handelingen van de mens. Denk bijvoorbeeld aan het ademen of transpireren van bewoners. Ook het drogen van was of dweilen kan leiden tot een hogere luchtvochtigheid. Daarnaast kunnen ook koudebruggen de boosdoener zijn.
De ideale oplossing voor condensatievocht is je gelijkvloers zo goed mogelijk ventileren. Dit kan door zelf actie te ondernemen, maar ook een mechanisch ventilatiesysteem kan je hierbij helpen.
2. Opstijgend vocht
Ook opstijgend vocht kan leiden tot vocht op het gelijkvloers. Dit ontstaat bij een probleem met of gebrek aan de waterkering, waardoor het grondwatervocht in de muren van de benedenverdieping dringt.
Opstijgend vocht wordt best professioneel aangepakt door middel van het laten injecteren van je muren. Dan boren specialisten gaatjes in de vochtige muren, om ze vervolgens te injecteren met een vochtwerend product.
3. Doorslaand vocht
Ten slotte kan doorslaand vocht aan de oorzaak liggen van een vochtige gelijkvloers. Dit is vocht dat door (hevige) neerslag via de buitenkant van het huis binnendringt en door de binnenmuren heen sijpelt.
Doorslaand vocht in de benedenverdieping wordt best bestreden door middel van gevelimpregnatie, waarbij er een transparante maar waterdichte laag tegen de gevel wordt aangebracht.
Laat je vochtige gelijkvloers behandelen
Heb je last van vocht op de benedenverdieping? Wacht niet tot het te laat is. Laat je begeleiden door AquaConsult en vraag vandaag nog je gratis vochtdiagnose voor de benedenverdieping aan.