Ga deze zomer de warmte te lijf met onze Monoblock airco's!  Meer info

Wat is mechanische ventilatie? Hoe helpt het tegen vochtproblemen? En hoe kan zo’n mechanische ventilatie helpen in de strijd tegen het coronavirus? Wij geven antwoord op al je vragen.

 

Waarom is een goede ventilatie belangrijk?

Een goede ventilatie zorgt ervoor dat je vochtproblemen kan oplossen en voorkomen. Vooral problemen zoals condensatievocht zijn heel simpel op te lossen met ventilatie. En los je condensatievocht op? Dan kan je meteen iets doen tegen die zwarte schimmel die zorgt voor gezondheidsproblemen. Vochtige kamers zijn ook moeilijker te verwarmen, dus het helpt je ook die energierekening naar beneden te brengen.

Naast het voorkomen en oplossen van vochtproblemen, is ventilatie ook heel goed om de lucht in huis te zuiveren waardoor de lucht gezonder en aangenamer is om in te leven. Het heeft dus alleen maar voordelen.

 

Wat is het verschil tussen een mechanische en een natuurlijke ventilatie?

Bij ventilatie voer je vervuilde lucht af en breng je verse, propere lucht binnen. Bij een natuurlijke ventilatie gaat dit vanzelf. Door rasters die in de muren zitten, kan de vervuilde lucht naar buiten terwijl er verse lucht via een andere raster naar binnen komt. Of je zet een raam open. Ook dat is ventileren.

Toch is natuurlijke ventilatie niet altijd een goed idee. Zeker bij goed geïsoleerde huizen kan dit moeilijk zijn, want dan heb je er alles aan gedaan zodat de warme lucht binnen blijft. Ook laten veel mensen de ventilatie dicht in de winter om de koude lucht tegen te houden, dus dan is er zelfs geen sprake meer van ventilatie.

Ook is er een groot nadeel aan natuurlijke ventilatie: je kan niet (of toch heel moeilijk) de af- en toevoer van lucht regelen, in de winter komt er koude lucht binnen waardoor je energierekening de lucht in gaat,…

Bij mechanische ventilatie kan je wél de afvoer en/of toevoer van de lucht regelen. Er zijn drie verschillende combinaties mogelijk.

 

De verschillende soorten mechanische ventilatie

Ventilatiesystemen worden onderverdeeld in types van A tot en met D. Ventilatiesysteem type A is natuurlijke ventilatie, dus daarover breiden we niet meer uit. Ventilatiesysteem type B is wel mechanische ventilatie, maar die wordt amper gebruikt in woningen. We bekijken even de details van ventilatiesystemen type C en D.

 

Ventilatiesysteem type C

Bij deze vorm van mechanische ventilatie gebeurt de toevoere van lucht natuurlijk, maar de afvoer mechanisch. Bij type C gebeurt die afvoer van lucht constant. Bij type C+ is het mechanische deel een heel stuk slimmer, en zal het lucht afvoeren aan de hand van het CO²-gehalte of de vochtigheidsgraad in de kamer.

 

Ventilatiesysteem type D

Deze mechanische ventilatie is nog een stapje verder. Hier is zowel de toevoer als de afvoer mechanisch. Dan zijn er ook heel wat meer opties: zo kan je kiezen voor een warmtewisselaar waardoor je meer energie bespaart. Ook kan het filteren op pollen en stof, wat een groot voordeel is voor mensen met allergieën.

Bij zo’n mechanische ventilatie type D blijft de aan- en toevoer van lucht constant in balans. Daarom wordt het ook wel een balansventilatie genoemd.

 

Ventilatiesystemen type C en type D vergeleken

Nu je weet wat het verschil is tussen mechanische ventilatie type C en type D, zetten we de voor- en nadelen even op een rijtje.

  • Type C is de goedkoopste installatie van de twee. Dat komt omdat er maar één ventilator nodig is, namelijk die om de afvoer te regelen.
  • Type D verbruikt meer energie, omdat er twee ventilatoren ondersteund moeten worden. Met een warmtewisselaar in de balansventilatie, kan je wel op die manier energie besparen. Bij type C verbruik je meer energie om die koudere luchttoevoer op te warmen.
  • Bij type D wordt de lucht van buitenaf gefilterd van pollen en fijnstof. Zo is de kwaliteit van de lucht beter en kunnen mensen met allergieën ook rustig ademhalen.

Beide ventilatiesystemen helpen sowieso tegen vochtproblemen. Als je goed ventileert, krijgt condensatievocht geen kans meer. Het heeft alleen maar voordelen voor je gezondheid.

 

We gaan de strijd aan met covid-19

In de balansventilatie kan je ook iets anders laten inbouwen: de GPS-FC24-AC, een ionisatiesysteem. Zo’n ionisatiesysteem zendt elektronen de lucht in die zich klampen aan fijnstof, pollen, maar ook ziektekiemen zoals die van het coronavirus. Na een blootstelling van 60 minuten waren het aantal deeltjes van covid-19 gedaald met maar liefst 90%.

Dit is één van de producten die officieel goedgekeurd zijn door de Federale overheidsdienst Volksgezondheid om nuttig te zijn in de strijd tegen het coronavirus. Staat het product niet op die lijst? Dan is het verboden om verkocht te worden in België.

 

Heb je last van vochtige muren? Misschien kan mechanische ventilatie wel de oplossing zijn voor jouw probleem. Vraag nu een gratis vochtexpertise aan en wij helpen jou zoeken naar de beste oplossing.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.

Privacy Preference Center