Koudebruggen: oorzaak van vochtproblemen en condensatie
Ontdek alles wat je moet weten over koudebruggen.
Wat zijn koudebruggen?
Een koudebrug is een zwakke schakel in de isolatie van je huis. Koudebruggen ontstaan op plekken waar de isolatie niet of slecht aanwezig is. Het is letterlijk een plaats in een woning waar de "koude" van buiten naar binnen wordt geleid. Ze worden ook wel warmtebruggen, thermische bruggen of bouwknopen genoemd.
De isolatieschil ontbreekt of wordt onderbroken waardoor er warmteverlies optreedt. Hierdoor daalt de binnentemperatuur en is een grotere nood aan warmte. Bovendien kunnen koudebruggen ook indirect vochtproblemen veroorzaken. Vocht en koudebruggen vormen bij alle renovatieprojecten altijd dé grootste problemen.
En dat is niet alles: ook in de zomer kan een koudebrug tot problemen leiden. Zo zorgen koudebruggen ervoor dat er warme lucht kan binnenkomen, waardoor het moeilijk wordt om je woning aangenaam fris te houden.
De oorzaken van koudebruggen
Koudebruggen kunnen verschillende aanleidingen kennen.
Waar bevinden de koudebruggen zich in een huis?
Een koudebrug ontstaat vaak op alle plaatsen waar de isolatie niet goed op elkaar aansluit. Een koudebrug ontdek je daarom soms heel duidelijk rond buitendeuren en ramen, waar de isolatie niet optimaal wordt aangesloten met vloeren of de deur- en raamopeningen zelf. Enkele millimeters opening volstaan om tijdens een koude winterperiode een koudebrug toe te laten. Natuurlijk zullen een paar millimeter isolatieverlies niet zorgen voor ernstige vochtproblemen, maar de energiefactuur zal er wel lichtjes door stijgen.
Enkele voorbeelden van plaatsen waar koudebruggen kunnen voorkomen:
Hoe herken je koudebruggen?
Een koudebrug kan je niet steeds zien, maar wel voelen. Als je met hand over een stuk muur of vloer wrijft en je merkt een temperatuurverschil op, dan heb je te maken met een koudebrug. Zie je op betonplaten of ramen zwarte schimmel of condens, dat kan eveneens een aanwijzing van een koudebrug zijn.
Welke (vocht)problemen veroorzaken koudebruggen?
Koudebruggen zijn de oorzaak van heel wat vochtproblemen in huis. Vooral de structurele vochtschade die erdoor kan ontstaan op de koude muur is alarmerend. Een koudebrug die zwak genoeg is om de muurtemperatuur te doen dalen onder de 14°C werkt vochtproblemen zoals condensatie in de hand. Waar het binnenvocht (dat natuurlijk in de warme binnenlucht aanwezig is) kan condenseren tegen muren, krijgen schimmels een kans om zich te vormen en ontstaan ook vochtplekken. Huizen met condens en schimmel zijn daarnaast ook nog eens gewoon niet goed voor de gezondheid. Bovendien is het slecht voor het pleisterwerk, behangpapier en/of schilderwerk. Bij houtstructuren kan het dan weer voor zorgen dat het hout gaat rotten, met instabiliteit tot gevolg. Het is een echt domino effect.
Doordat de muren ter hoogte van een koudebrug sterk afkoelen, zal het natuurlijk vocht in de lucht condenseren op deze plaatsen. Niet alleen zorgen koudebruggen voor vochtproblemen, maar ze zorgen bovendien nog voor een ander groot probleem: energie- en warmteverlies. Zoals eerder vermeld zorgen koudebruggen voor een temperatuurverschil tussen de muur waar er sprake is van een koudebrug en de rest van de woning. In de winter zal je dus meer energie nodig hebben om je woning te verwarmen, met een hogere energiefactuur als gevolg. Met de huidige hoge energieprijzen wil je die natuurlijk uit de weg gaan.
Invloed van koudebruggen op het K-peil en E-peil
De Vlaamse overheid stimuleert woningeigenaars om woningen beter te isoleren en luchtdicht te verbouwen (denk aan spouwmuurisolatie of crepi / buitengevelisolatie). Een renovatie met als doel de koudebruggen weg te werken heeft verschillende voordelen voor de waarde van het vastgoed:
Hoe los je koudebruggen op?
Goed verluchten, isoleren én verwarmen zijn 3 vuistregels om koudebruggen tegen te gaan. Bij oudere woningen is het niet altijd simpel om koudebruggen aan te pakken; dit is meteen een ingrijpende renovatie. Gelukkig heb je recht op premies of subsidies als je een energetische renovatie uitvoert. Tijdens zo'n renovatie om koudebruggen op te lossen wordt alle isolatie goed op elkaar aangesloten zodat de isolatie het hele huis omhult en er geen energielekken meer te bespeuren vallen. Indien de isolatie volledig doorloopt en nergens gebreken vertoont, maken koudebruggen geen kans. Is het dan wel de moeite om koudebruggen aan te pakken, aangezien het zo’n ingrijpende renovatie is? Jawel. Zonder koudebruggen worden heel wat vochtproblemen opgelost én zorgt het voor een lagere energiefactuur.
Eerste hulp bij vochtproblemen
Heb je last van vochtproblemen? Neem nu contact op met AquaConsult en we helpen je met veel plezier verder.
Ga hooikoorts te lijf met ionisatie
01/08/2024
Is vocht slecht voor de gezondheid?
26/07/2024
Waarom is ventileren belangrijk?
26/07/2024
Hydrofuge: bescherm je gevel tegen vocht
25/07/2024
Wat is de technische ATG-goedkeuring?
23/07/2024
Wat is vloerdrainage in de kelder?
23/07/2024
De expertise van AquaConsult in de media
23/01/2024
31/08/2021
23/10/2014
Meer informatie en brochure opvragen
Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.
AquaConsult
Vochtproblemen
Vochtoplossingen
[null]