Koel je huis deze zomer af met onze Innova Monoblock Airco's!  Meer info

Wat zijn koudebruggen?

Koudebruggen zijn een veelvoorkomend probleem. We spreken van een koudebrug als er een zwakte is in de isolatie van een woning.

De isolatieschil ontbreekt of wordt onderbroken waardoor er warmteverlies optreedt. Hierdoor daalt de binnentemperatuur en is een grotere nood aan warmte. Bovendien kunnen koudebruggen ook indirect vochtproblemen veroorzaken. Vocht en koudebruggen vormen bij alle renovatieprojecten altijd dé grootste problemen.

Waar bevinden de koudebruggen zich in een huis?

Een koudebrug ontstaat op alle plaatsen waar de isolatie niet goed op elkaar aansluit. Vandaar merk je een koudebrug soms heel duidelijk rond buitendeuren en ramen, waar de isolatie soms niet goed wordt aangesloten met vloeren of de deur- en raamopeningen zelf. Enkele millimeters opening volstaan om tijdens een koude winterperiode een koudebrug toe te laten. Natuurlijk zullen een paar millimeter isolatieverlies niet zorgen voor ernstige vochtproblemen, maar de energiefactuur zal er wel lichtjes door stijgen.

Welke (vocht)problemen veroorzaken koudebruggen?

Een eerste groot probleem bij koudebruggen spreekt voor zich: door de gebrekkige isolatie is meer extra verwarming nodig en zal de energiefactuur hoger uitvallen dan bij een goed geïsoleerde woning.

Het grootste probleem van koudebruggen is echter de structurele vochtschade die erdoor kan ontstaan op de koude muur. Een koudebrug die zwak genoeg is om de muurtemperatuur te doen dalen onder de 14°C zal condensatie in de hand werken.

Waar het binnenvocht (dat natuurlijk in de warme binnenlucht aanwezig is) kan condenseren tegen muren, krijgen schimmels een kans om zich te vormen en ontstaan ook vochtplekken. Bovendien is het slecht voor het pleisterwerk, behangpapier en/of schilderwerk.

Doordat de muren ter hoogte van een koudebrug sterk afkoelen, zal het natuurlijk vocht in de lucht condenseren op deze plaatsen.

Invloed van koudebruggen op het K-peil en E-peil

De Vlaamse overheid stimuleert woningeigenaars om woningen beter te isoleren en luchtdicht te verbouwen (denk aan spouwmuurisolatie of crepi / buitengevelisolatie). Een renovatie met als doel de koudebruggen weg te werken heeft verschillende voordelen voor de waarde van het vastgoed:

  1. Een positiever K-peil (een graad van thermische verliezen door de gebouwschil)
  2. Een positiever E-peil (een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw)

Bovendien heb je recht op verschillende Vlaamse renovatiesubsidies als je een energetische renovatie uitvoert in je huis. Ook mooi meegenomen: het oplossen van energielekken in huis zorgt voor een lagere energiefactuur en veel minder tot geen vochtproblemen meer.

Privacy Preference Center