Verwarm je huis deze winter voordelig met onze Innova Monoblock Airco's!  Meer info

Wat zijn koudebruggen?

Koudebruggen zijn een veelvoorkomend probleem. We spreken van een koudebrug als er een zwakte is in de isolatie van een woning.

De isolatieschil ontbreekt of wordt onderbroken waardoor er warmteverlies optreedt. Hierdoor daalt de binnentemperatuur en is een grotere nood aan warmte. Bovendien kunnen koudebruggen ook indirect vochtproblemen veroorzaken. Vocht en koudebruggen vormen bij alle renovatieprojecten altijd dé grootste problemen.

Waar bevinden de koudebruggen zich in een huis?

Een koudebrug ontstaat op alle plaatsen waar de isolatie niet goed op elkaar aansluit. Vandaar merk je een koudebrug soms heel duidelijk rond buitendeuren en ramen, waar de isolatie soms niet goed wordt aangesloten met vloeren of de deur- en raamopeningen zelf. Enkele millimeters opening volstaan om tijdens een koude winterperiode een koudebrug toe te laten. Natuurlijk zullen een paar millimeter isolatieverlies niet zorgen voor ernstige vochtproblemen, maar de energiefactuur zal er wel lichtjes door stijgen.

Welke (vocht)problemen veroorzaken koudebruggen?

Koudebruggen zijn de oorzaak van heel wat vochtproblemen in huis. Vooral de structurele vochtschade die erdoor kan ontstaan op de koude muur is alarmerend. Een koudebrug die zwak genoeg is om de muurtemperatuur te doen dalen onder de 14°C werkt vochtproblemen zoals condensatie in de hand.

Waar het binnenvocht (dat natuurlijk in de warme binnenlucht aanwezig is) kan condenseren tegen muren, krijgen schimmels een kans om zich te vormen en ontstaan ook vochtplekken. Bovendien is het slecht voor het pleisterwerk, behangpapier en/of schilderwerk. Het is een echt domino effect.

Doordat de muren ter hoogte van een koudebrug sterk afkoelen, zal het natuurlijk vocht in de lucht condenseren op deze plaatsen.

Niet alleen zorgen koudebruggen voor vochtproblemen, maar het zorgt ook nog voor een ander groot probleem: energieverlies. Zoals eerder vermeld zorgen koudebruggen voor een temperatuurverschil tussen de muur waar er sprake is van een koudebrug en de rest van de woning. In de winter zal je dus meer energie nodig hebben om je woning te verwarmen en een hogere energiefactuur kunnen verwachten.

Invloed van koudebruggen op het K-peil en E-peil

De Vlaamse overheid stimuleert woningeigenaars om woningen beter te isoleren en luchtdicht te verbouwen (denk aan spouwmuurisolatie of crepi / buitengevelisolatie). Een renovatie met als doel de koudebruggen weg te werken heeft verschillende voordelen voor de waarde van het vastgoed:

  1. Een positiever K-peil (een graad van thermische verliezen door de gebouwschil)
  2. Een positiever E-peil (een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw)

Hoe los je koudebruggen op?

Bij bestaande woningen is het niet altijd simpel om koudebruggen aan te pakken; dit is meteen een ingrijpende renovatie. Gelukkig heb je recht op premies of subsidies als je een energetische renovatie uitvoert.

Tijdens zo’n renovatie om koudebruggen op te lossen wordt alle isolatie goed op elkaar aangesloten zodat de isolatie het hele huis omhult en er geen energielekken meer te bespeuren vallen.

Is het dan wel de moeite om koudebruggen aan te pakken, aangezien het zo’n ingrijpende renovatie is? Jawel. Zonder koudebruggen worden heel wat vochtproblemen opgelost én zorgt het voor een lagere energiefactuur.

Heb je last van vochtproblemen? Neem nu contact op met AquaConsult en we helpen je met veel plezier verder.

Privacy Preference Center