Heb jij ook last van opstijgend vocht in de muren? Dan bestaat er een grote kans dat je problemen hebt met de waterkering. Ontdek hoe je hier best mee omgaat.

Wat is een waterkering in je muur?

Een waterkering is een laag van vochtwerend materiaal, meestal geïntegreerd in de constructie van de muur. Het is bedoeld om om de doorgang van water door de muur te voorkomen. Doorgaans wordt het op de eerste rij stenen geplaatst, gelijk met de vloerpas, om ervoor te zorgen dat vocht niet de woning kan binnendringen via bijvoorbeeld de keldermuren. Op die manier is het dus een soort wapen tegen vochtproblemen, waarmee schade aan de structuur of het interieur van een gebouw wordt voorkomen.

Het belang van een waterkering in je muur

Het is belangrijk dat deze laag intact is over de volledige lengte van de muren. Wanneer dit niet het geval is, of de waterkering volledig ontbreekt, verliest ze haar functie. Dan:

  • Zal het water zich in de muur verspreiden, en krijg je dus last van optrekkend vocht.
  • Zullen de zouten die in dat water zitten kristalliseren, wat resulteert in witte vlekken.
  • Ook kan er zich mos gaan vormen.

De aantasting gaat over de volledige breedte van de muur en kan over een grote lengte gaan.

Opstijgend vocht

Problemen met de waterkering in de muur oplossen

Ervaar je optrekkend vocht als gevolg van een probleem met de waterkering? Dan zijn er diverse methoden beschikbaar om deze waterkeringproblemen aan te pakken, afhankelijk van de situatie. We zetten ze hieronder kort op een rij.

Let op: als je vocht in de muren opmerkt, betekent dit niet automatisch dat het om opstijgend vocht gaat. Het is raadzaam om altijd de hulp van een expert in te schakelen. Een deskundige kan de exacte oorzaak van het vochtprobleem vaststellen en beoordelen of het daadwerkelijk om optrekkend vocht gaat. Op basis van deze analyse kan hij of zij vervolgens specifieke aanbevelingen doen voor de juiste bestrijdingsmethode. Je kan bij AquaConsult een gratis vochtanalyse aanvragen.

Er is geen waterkering aanwezig

Wanneer je te maken hebt met opstijgend vocht, moet je je in eerste instantie de vraag stellen of er in jouw muren wel een waterkering aanwezig is. Huizen die bijvoorbeeld voor de jaren ’80 gebouwd zijn, hebben vaak geen ingebouwde waterkering. Ontbreekt de waterkering in de muren van jouw woning, dan laat je het best een waterkering aanbrengen. Dit kan op twee manieren.

  • De eerste is het onderkappen van de muur. Daarbij wordt de muur op enkele centimeters boven de vloer ingezaagd en wordt in de zaagsnede een vochtscherm ingebracht. Om de stabiliteit van je huis niet in het gedrang te brengen, moet dit erg omzichtig, meter per meter, gebeuren. Het is een tijdrovende, arbeidsintensieve en dure klus.
  • Een tweede optie is om een vochtwerend middel in de muur te injecteren. De vochtwerende gel is vaak op basis van siliconen. Wanneer deze goed is uitgehard, zal het grondwater niet meer doorheen de muur kunnen. AquaConsult gebruikt hiervoor REWAGEL Inject 3A+; vochtwerende gel van de hoogste kwalificatie die je kan vinden.

De aanwezige waterkering doet zijn werk niet

Indien er reeds een waterkering aanwezig is, dient onderzocht te worden waarom deze niet naar behoren functioneert.

  • Meestal gaat het om situaties waarin de waterkerende laag beschadigd of verkeerd geplaatst is. Dan is het injecteren van muren ook hier een effectieve en duurzame oplossing.
  • Soms strekt het pleisterwerk zich uit tot onder de waterkering, wat vereist dat dit wordt verwijderd en vervangen door een waterafstotend (“hydrofoob”) product.
  • In andere gevallen kan het zijn dat het grondniveau buiten de woning in de loop der jaren is gestegen, waardoor de waterkering te laag ligt en er toch water in de muren kan sijpelen. In dat geval is het noodzakelijk om de waterwerende laag op een hoger niveau aan te brengen.

Opstijgend vocht, ook in de zomer een probleem

Van opstijgend vocht wordt vaak gedacht dat het enkel voorkomt in de winter, maar dat is niet waar. Ook in de zomer kan je last krijgen van opstijgend vocht. De grootste reden is dat opstijgend vocht grondwater is dat zich in de muren van je huis verspreidt; en grondwater komt niet alleen voor in de herfst en winter. Maak dus zeker een afspraak voor een gratis expertise als je denkt een vochtprobleem te hebben.

Zit je met een vochtprobleem, en vermoed je dat het wel eens opstijgend vocht zou kunnen zijn? Onze field engineers zijn echte experts als het op opstijgend vocht aankomt. Neem nu contact op met AquaConsult voor een vrijblijvende gratis expertise.