Heb jij ook last van opstijgend vocht? Grote kans dat je problemen hebt met de waterkering. De term waterkering is een ondoorlaatbare laag die in bakstenen muren wordt aangebracht op 20 à 30 centimeter hoogte. Het doel is te vermijden dat vocht zou gaan stijgen en heel de muur aantast.

Maar deze laag moet wel intact zijn over de volledige lengte van de muren, anders verliest ze haar functie. Het water gaat zich dan in de muur verspreiden en de zouten die er in zitten gaan kristalliseren, wat resulteert in witte vlekken.

Ook kan er zich mos gaan vormen. De aantasting gaat over de volledige breedte van de muur en kan over een grote lengte gaan.

Nieuwe waterkering aanbrengen

De vraag, in het geval van opstijgend vocht, is in eerste instantie of er in jouw muren een waterkering aanwezig is. Is dat niet het geval, dan breng laat je het best een waterkering aanbrengen. Dit kan op twee manieren. De eerste is het onderkappen van de muur. Daarbij wordt de muur op enkele centimeters boven de vloer ingezaagd en wordt in de zaagsnede een vochtscherm ingebracht. Om de stabiliteit van je huis niet in het gedrang te brengen, moet dit erg omzichtig, meter per meter, gebeuren. Het is een tijdrovende, arbeidsintensieve en dure klus.

Een tweede optie is om een vochtwerend middel in de muur te injecteren. Dit is wat AquaConsult doet. De vochtwerende gel is vaak op basis van siliconen. AquaConsult gebruikt hiervoor REWAGEL Inject 3A+; vochtwerende gel van de hoogste kwalificatie die je kan vinden.

Als er wel al een waterkering is, moet worden onderzocht waarom die niet goed werkt. Soms komt het pleisterwerk tot onder de waterkering en moet dit worden verwijderd en vervangen door een waterafstotend (“hydrofoob”) product. Soms is het ook zo dat het grondoppervlak buiten de woning in de loop der jaren is verhoogd, waardoor de waterkering te laag ligt en er toch nog water in de muren kan doordringen. Dan moet de waterwerende laag hoger worden geplaatst.

Opstijgend vocht, ook in de zomer een probleem

Van opstijgend vocht wordt vaak gedacht dat het enkel voorkomt in de winter, maar dat is niet waar. Ook in de zomer kan je last krijgen van opstijgend vocht. De grootste reden is dat opstijgend vocht grondwater is dat zich in de muren van je huis verspreidt; en grondwater komt niet alleen voor in de herfst en winter. Maak dus zeker een afspraak voor een gratis expertise als je denkt een vochtprobleem te hebben.

Onze field engineers zijn echte experts als het op opstijgend vocht aankomt. Neem nu contact op met AquaConsult voor een vrijblijvende gratis expertise.