Zo herken je salpeter op je muren
Salpeter op de muur is een veelvoorkomende, maar vaak over het hoofd geziene boosdoener in woningen met vochtproblemen. In deze gids ontdek je wat salpeterzuur precies is, hoe je het kunt herkennen, en – nog belangrijker – hoe je het effectief kunt bestrijden?
Wat is salpeterzuur?
Heb je ooit witte, poederachtige vlekken op de muren van metsel- of pleisterwerk gezien? De kans is groot dat je te maken hebt (gehad) met salpeterzuur (ook wel salpeteruitslag genoemd). Salpeterzuur ontstaat wanneer vocht in contact komt met de muur. De chemische stoffen die in het vocht aanwezig zijn, reageren vervolgens met de bestanddelen van het metselwerk en voegwerk van je woning, wat leidt tot deze witte aanslag.
Dus, hoewel de witte poederlaag onschuldig lijkt, duidt salpeterzuur op je muur meestal op een diepliggend vochtprobleem. Iets wat we liever arm zijn dan rijk.
Salpeterzuur is niet hetzelfde als witte schimmel
Er bestaat een ander type witte aanslag die vaak wordt verward met salpeterzuur, namelijk witte schimmel. ‘Witte schimmel’ is echter een verzamelnaam voor schimmels die in vochtige omgevingen groeien en vaak onzichtbaar zijn door hun kleur.
Hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde. Witte schimmel is namelijk een biologische schimmel, terwijl salpeteruitslag een witte, poederachtige aanslag is die ontstaat door vochtproblemen en chemische reacties in bouwmaterialen.
Merk je witte vlekken op je muren op? Dan gaat het in de meeste gevallen toch om salpeterzuur.
Zo ontstaat salpeterzuur op je muren
Zoals hierboven al aangehaald, is salpeterzuur op je muur bijna altijd het gevolg van een onderliggend vochtprobleem. Vocht kan echter op verschillende manieren een weg naar binnen banen. Hier sommen we de vaakst voorkomende oorzaken van salpeterzuur op je muren op:
1. Opstijgend vocht
Bij opstijgend vocht absorberen de muren grondvocht dat via de lagere niveaus van je woning naar boven trekt. Dit vocht bevat vaak ammoniak en specifieke nitraatbacteriën die reageren met het metselwerk. Dit resulteert in de vorming van salpeterzuur.
2. Doorslaand vocht
Bij doorslaand vocht dringt regenwater door een beschadigde of poreuze gevel naar binnen. Het vocht komt hierbij dan ook in contact met de chemische bestanddelen van het metselwerk, wat kan leiden tot problemen zoals schimmelvorming en structurele schade.
Enkel een specialist kan met zekerheid zeggen of het om infiltrerend vocht gaat. Meestal is hier de oplossing je kelder waterdicht maken. Maar hoe gaat zo’n kelderdichting in z’n werk? Daar zijn er twee opties voor.
3. Vochtige kelder
Omdat kelders ondergronds liggen, zijn ze doorgaans extra gevoelig voor vocht. Grondwater en regenwater kunnen in de kelder sijpelen, wat een ideale situatie creëert voor de vorming van salpeteruitslag op de muren.
4. Lekkages
Lekkende leidingen, daken of afvoeren kunnen tenslotte ook voor vocht in je muren zorgen. Dit vocht stimuleert de chemische reacties die uiteindelijk leiden tot de witte aanslag van salpeterzuur.
Er zijn nog enkele andere mogelijke oorzaken, zoals het ontbreken van spouwmuren of zeer oude of beschadigde raamkozijnen, maar dit zijn de meest voorkomende.
Waarom je salpeterzuur op je muur beter bestrijdt
Salpeterzuur op muren kan verschillende risico’s met zich meebrengen.
Het aanpakken van salpeterzuur is daarom essentieel om zowel de structurele integriteit als de leefbaarheid van de ruimte te behouden.
Voorgoed vaarwel tegen salpeterzuur op je muren zeggen
Begin bij de oorzaak
Om salpeterzuur op je muren definitief te verwijderen, is het cruciaal om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Zolang het vochtprobleem blijft bestaan, zal de salpeteraanslag steeds terugkeren, hoe vaak je het ook verwijdert.
Aangezien elk vochtprobleem een specifieke aanpak vereist, is het verstandig om een vochtexpert in te schakelen. Deze kan het probleem nauwkeurig analyseren en de juiste oplossing bieden. Door de vochtbron effectief aan te pakken, kun je voorgoed afscheid nemen van salpeterzuur.
Zo verwijder je salpeter van je muren
Je kan zelf ook een aantal stappen ondernemen om salpeter op de muur aan te pakken:
Let wel op: dit is slechts een tijdelijke oplossing. Zolang het vochtprobleem dat aan de oorzaak van salpeter op je muren ligt niet wordt aangepakt, zal het blijven terugkeren. Als dit gebeurt, of het verwijderen niet goed lukt, is het een goed idee om een vochtexpert in te schakelen.
Heb jij last van salpeter op je muren?
Contacteer nu de experts van Aquaconsult voor een gratis vochtexpertise en wij helpen je met veel plezier verder.
Ga hooikoorts te lijf met ionisatie
01/08/2024
Is vocht slecht voor de gezondheid?
26/07/2024
Waarom is ventileren belangrijk?
26/07/2024
Hydrofuge: bescherm je gevel tegen vocht
25/07/2024
Wat is de technische ATG-goedkeuring?
23/07/2024
Wat is vloerdrainage in de kelder?
23/07/2024
31/08/2021
Meer informatie en brochure opvragen
Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.