Schade aan de gezondheid door vocht? Dat moeten we vermijden, mee eens? Elke ruimte heeft een bepaalde vochtigheidsgraad: wanneer deze te hoog wordt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Ontdek hier welke impact een te hoge luchtvochtigheid heeft op jouw gezondheid.

Wanneer is er te veel vocht in huis?

In elke kamer is er vocht aanwezig, dat is normaal. Bovendien heeft een normale kamer doorgaans een luchtvochtigheidspercentage tussen 40% en 60%. Dat wil zeggen dat ongeveer de helft van de lucht in een binnenruimte bestaat uit deeltjes waterdamp. Wanneer de luchtvochtigheid normaal is, merk je dit niet op. Pas wanneer de lucht droog of klam aanvoelt, kan het zijn dat de luchtvochtigheid niet goed is. En wanneer de luchtvochtigheid te laag of te hoog is, zorgt dat voor schade aan je gezondheid.

Oorzaken van te veel vocht in huis

Een te hoge luchtvochtigheid kent verschillende soorten oorzaken. Enkele vaak voorkomende zijn:

 • Condensatie. Condensatievocht ontstaat vaak in de badkamer of in de keuken, maar ook andere kamers kunnen ermee kampen. In de badkamer is het belangrijk dat je een raam of een ventilatiesysteem hebt. In de keuken is een dampkamp belangrijk.
 • Doorslaand vocht. Doordat een muur gedurende een lange tijd blootgesteld werd aan regenbuien, kan er vocht ontstaan omdat het water niet goed weg kan. De ideale oplossing om de buitenmuren waterafstotend te maken, is met behulp van verf of hydrofuge dat het water absorbeert.
 • Opstijgend vocht. Grondwater wordt geabsorbeerd door de fundering en muren, waardoor de ergste vochtplekken zich vlakbij de grond bevinden.
 • Een lek of een verstopte dakgoot. Ook een verstopte dakgoot of een lekkage kan zorgen voor vocht. Een grootte hoeveelheid water stapelt zich immers op.

Uiteraard is condensatie normaal in de keuken of in de badkamer. Ventileren is hier belangrijk, zodat dit vocht weg kan. Wanneer je onvoldoende ventileert, ontstaat er een te hoge vochtigheidsgraad, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Doorslaand vocht en opstijgend vocht zijn niet alleen schadelijk voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Vocht herken je trouwens aan bijvoorbeeld schimmels op je muren. En laten we eerlijk zijn, we spreken over schimmels. Deze zijn niet bepaald gezond, toch?

Wat zijn de schadelijke gevolgen van een te hoge vochtigheidsgraad?

De directe impact van schimmels vocht in huis op je gezondheid

Vochtproblemen en schimmels in huis kunnen verschillende soorten fysieke gezondheidsklachten veroorzaken, enkele typische klachten zijn bijvoorbeeld:

 • Last van de luchtwegen.
 • Een droge keel.
 • Hoofdpijn
 • Geïrriteerde ogen.
 • Vaak hoesten.
 • Vermoeidheid.
 • Reumatische klachten, waaronder pijn in de spieren en gewrichten.
vocht in huis gezondheid

Dit zijn allerlei directe gevolgen van vocht in huis op je gezondheid. Vooral mensen met astma zullen sneller last krijgen van een te hoge luchtvochtigheid, en ook mensen die lijden aan reuma zullen merken dat hun klachten erger worden.

Indirecte gevolgen op je gezondheid: huisstofmijt en ongedierte

Er zijn ook indirecte gevolgen te wijten aan vocht in huis.

 • Zo zijn vochtige ruimtes een ideale omgeving voor de groei van huisstofmijt. Mensen die allergisch zijn aan deze microscopisch kleine insecten zullen vervolgens allergische reacties vertonen. Denk hierbij aan niezen, hoesten, ademhalingsproblemen, benauwdheid, eczeem of een chronische ontsteking van het neusslijmvlies. Het gevolg hiervan is dat ze veel vatbaarder zijn voor verkoudheden, ze sneller geïrriteerd raken en ook symptomen van vermoeidheid komen terug.
 • Daarnaast kunnen vocht en schimmels ook ongedierte aantrekken, waaronder zilvervisjes of pissebedden. Deze insecten zijn niet onmiddellijk slecht voor je gezondheid, maar je vermijdt ze best wel in huis.

Het is dus duidelijk dat een te hoge vochtigheidsgraad negatieve gevolgen kan hebben op je immuunsysteem. Het kost je lichaam namelijk veel energie om de hierboven vermelde klachten te bestrijden, waardoor je lichaam in het algemeen verzwakt geraakt.

Safety first! Laat het vochtprobleem zo snel mogelijk bestrijden.

Dat een te hoge vochtigheidsgraad ongezond is, gaan we niet meer ontkennen. Om deze negatieve gevolgen te vermijden, is het belangrijk dat je vochtplekken serieus neemt en onmiddellijk in actie schiet. Afhankelijk van wat de oorzaak van het vochtprobleem is, bestaat er steeds een oplossing op maat.

Omdat het echter niet altijd eenvoudig is om te achterhalen wat het vocht en de schimmel veroorzaakt, is het steeds aangeraden om een vochtexpert in te schakelen. Deze persoon kan met zekerheid bepalen met welk probleem je kampt, en zal hierbij ook de meest aangewezen methode voorstellen. Dit garandeert dat het vochtprobleem definitief verholpen wordt.

Heb je last van een te hoge luchtvochtigheid ergens in VlaanderenNeem nu contact op met Aquaconsult en onze experts helpen je met veel plezier verder.

Optrekkend of doorslaand vocht? Aquaconsult heeft 20 jaar ervaring

De aankoop van een eigen woning is altijd een droom die gerealiseerd wordt. Die droom kan soms snel een nachtmerrie worden als blijkt dat er vochtproblemen in de woning voorkomen zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht.

De waarde van uw woning daalt en de energiekosten stijgen maar belangrijker nog is dat vocht slecht is voor uw gezondheid. Bij AquaConsult kan u terecht voor een advies met ervaring.

Met AquaConsult haalt u 20 jaar expertise in huis in voor het oplossen van problemen met: opstijgend vocht, optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatie, schimmels, vochtplekken, salpeter, huiszwam, huismijt, vochtige kelders, ventilatie en gevels. Vraag hier een gratis vochtdiagnose aan.

ONTDEK DE VOORDELEN
20 jaar ervaring

Laagste prijs garantie

Wij garanderen je de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Mocht je toch een lagere prijs bekomen voor dezelfde kwalificatie als de onze, betalen wij je het verschil terug! Uiteraard mits het voorleggen van een gedetailleerde officiële prijsofferte van een concurrerend bedrijf van hetzelfde niveau.

Elders een lagere prijs gevonden? Verschil terugbetaald! 

ONTDEK ONZE GARANTIES

Zit je met een vraag? Wens je advies op maat? Contacteer ons vandaag nog.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.