Vocht en je gezondheid

Schade aan de gezondheid door vocht? Dat moeten we vermijden, mee eens? Elke ruimte heeft een bepaalde vochtigheidsgraad: wanneer deze te hoog wordt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat is een normale vochtigheidsgraad?

Sowieso merk je er niks van wanneer je vochtigheidsgraad normaal is. Dat scheelt. Pas wanneer de lucht droog of klam aanvoelt, kan het zijn dat de luchtvochtigheid te hoog ligt. En wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, zorgt het voor schade aan je gezondheid.

Percentages tussen 40 en 60 procent duiden op een normale vochtigheid.

Soorten vocht en hun impact

We onderscheiden volgende soorten vocht:

Uiteraard is condensatie normaal in de keuken of in de badkamer. Ventileren is hier belangrijk, zodat dit vocht weg kan. Wanneer je onvoldoende ventileert, ontstaat er een te hoge vochtigheidsgraad, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Doorslaand vocht of opstijgend vocht is niet alleen schadelijk voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Vocht herken je trouwens aan bijvoorbeeld schimmels op je muren. En laten we eerlijk zijn, we spreken over schimmels. Deze zijn niet bepaald gezond, toch?

Wat zijn de schadelijke gevolgen van een te hoge vochtigheidsgraad?

De directe gevolgen zijn vooral problemen met je ademhaling en longen. Vooral mensen met astma merken dit op.

Ook allergieën mogen we niet uitsluiten. Er zijn genoeg mensen die niet tegen schimmels kunnen en daardoor een chronische ontsteking van het neusslijmvlies krijgen. Het gevolg hiervan is dat ze veel vatbaarder zijn voor verkoudheden, ze sneller geïrriteerd raken en ook symptomen van vermoeidheid komen terug.

Het is dus duidelijk dat een te hoge vochtigheidsgraad negatieve gevolgen kan hebben op je immuunsysteem.

Daarnaast zijn ook indirecte gevolgen niet uitgesloten. Denk aan de huisstofmijt die ervoor zorgt dat je sneller irritaties en wondjes op je huid krijgt. Of zwarte schimmel die voor eczeem zorgt.

Safety first! Dit zijn je oplossingen

Dat een te hoge vochtigheidsgraad ongezond is, gaan we niet meer ontkennen. Om deze negatieve gevolgen te vermijden, is het belangrijk dat je vochtplekken serieus neemt en onmiddellijk in actie schiet.

Afhankelijk van wat de oorzaak van het vochtprobleem is, is er steeds een oplossing op maat. De verschillende oorzaken zijn:

Regenwater

Doordat een muur gedurende een lange tijd blootgesteld werd aan regenbuien, kan er vocht ontstaan omdat het water niet goed weg kan. De ideale oplossing om de buitenmuren waterafstotend te maken, is met behulp van verf of hydrofuge dat het water absorbeert.

Maar ook een verstopte dakgoot kan zorgen voor vocht. Een grootte hoeveelheid water stapelt zich immers op. Kijk daarom je dakgoot regelmatig na en haal – zeker in de herfst – al de bladeren eruit.

Condensatie

Condensatie ontstaat in de badkamer of in de keuken. In de badkamer is het belangrijk dat je een raam of een ventilatiesysteem hebt. In de keuken is een dampkamp belangrijk.

Lekkage

Een lekkage oplossen begint bij het vinden van het lek. Het beste is hier professionals voor in te schakelen. Zij kunnen aan de hand van bepaalde methodes achterhalen waar het lek precies vandaan komt.

Een lek kan in je afvoerbuis zitten, maar ook in je verwarmingssysteem. Dus om exact te weten te komen waar het lek vandaan komt, schakel je hulp in.

Een lek opsporen?

Waarom kan je zelf geen lek opsporen? Dat kan je wel. Alleen is het geen gemakkelijke klus. Want stel dat je iets openbreekt en je vindt helemaal geen lek? Daar zit je dan met een gebarsten muur.

Professionals kunnen aan de hand van

  1. een infraroodcamera,
  2. geluidsgolven,
  3. vochtmeting,
  4. druktest,
  5. elektro-akoestiek,
  6. en camera-endoscopie

kijken of er zich al dan niet een lek bevindt.

Je gezondheid kan dus erg aangetast worden, wanneer je niet kiest voor de juiste oplossing.

Gelukkig ben je er maar één klik van verwijderd, want Aquaconsult engageert zich maximaal om te zorgen dat je gezondheid niet achteruit gaat! Klik en je bent er!

Optrekkend of doorslaand vocht? Aquaconsult heeft 20 jaar ervaring

De aankoop van een eigen woning is altijd een droom die gerealiseerd wordt. Die droom kan soms snel een nachtmerrie worden als blijkt dat er vochtproblemen in de woning voorkomen zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht.De waarde van uw woning daalt en de energiekosten stijgen maar belangrijker nog is dat vocht slecht is voor uw gezondheid. Bij AquaConsult kan u terecht voor een advies met ervaring.Met AquaConsult haalt u 20 jaar expertise in huis in voor het oplossen van problemen met: opstijgend vocht, optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatie, schimmels, vochtplekken, salpeter, huiszwam, huismijt, vochtige kelders, ventilatie en gevels. Vraag hier een gratis vochtdiagnose aan.

ONTDEK DE VOORDELEN
20 jaar ervaring

Laagste prijs garantie

Wij garanderen je de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Mocht je toch een lagere prijs bekomen voor dezelfde kwalificatie als de onze, betalen wij je het verschil terug! Uiteraard mits het voorleggen van een gedetailleerde officiële prijsofferte van een concurrerend bedrijf van hetzelfde niveau.Elders een lagere prijs gevonden? Verschil terugbetaald! 

ONTDEK ONZE GARANTIES