Kan je terecht bij je verzekering bij vochtschade?
Heb je onlangs te maken (gehad) met een vochtprobleem in huis? Dan is de kans groot dat dit heeft geleid tot vochtschade. Of het nu gaat om loskomend pleisterwerk of grotere vocht- of schimmelplekken door vocht in je muur, het is belangrijk om deze schade snel te herstellen om weer in een gezonde leefomgeving te kunnen wonen. Omdat de herstelkosten flink kunnen oplopen, is het slim om na te gaan of je hiervoor verzekerd bent.
Ontdek in dit artikel of jouw vochtschade gedekt is door je brandverzekering.
Is alle vochtschade gedekt door de verzekering?
Of vochtschade door je verzekering wordt gedekt, hangt af van de aard van het vochtprobleem én het type schade. Niet elk vochtprobleem en ook niet alle types van vochtschade vallen namelijk binnen de dekking van een verzekering. Verzekeraars maken hierbij een belangrijk onderscheid tussen twee soorten schade, namelijk oorzakelijke schade en gevolgschade:
In de meeste gevallen wordt alleen de gevolgschade van onderstaande soorten vochtproblemen vergoed:
Welke vochtschade dekt de brandverzekering wel?
Eerst en vooral willen we benadrukken dat elke verzekeringspolis anders is, maar voor volgende situaties mag je doorgaans op een vergoeding rekenen:
Let wel op: schade van lekkages door nalatigheid of achterstallig onderhoud valt meestal niet onder de dekking. Had u de schade op tijd kunnen voorkomen? Dan zal de verzekeringsmaatschappij meestal geen vergoeding geven.
Wat wordt niet vergoed bij vochtschade?
Er zijn helaas ook situaties waarin je geen aanspraak kunt maken op een vergoeding. Enkele vaak voorkomende situaties zijn de volgende:
Er zijn echter uitzonderingen. Stel, je krijgt te maken met opstijgend vocht door een overstroming of door uitzonderlijk hevige regenval, dan kan een verzekering soms wel dekking bieden. We raden je daarom aan om de specifieke voorwaarden van je polis goed te controleren.
Wat met water in de kelder? Is dit verzekerd?
Om te achterhalen of je bij waterschade in de kelder aanspraak maakt op je verzekering, moet je precies dezelfde logica als hierboven toepassen. Er zijn slechts drie situaties waarbij je je verzekeraar kan opbellen:
In alle andere gevallen, of wanneer het probleem voorkomen had kunnen worden door regelmatig onderhoud, biedt de verzekering geen dekking.
Toch financiële hulp bij vochtschade met Mijn VerbouwPremie
Heb je vochtschade maar biedt je verzekering geen dekking? Geen zorgen, er is gelukkig een alternatief om de kosten te verlichten, namelijk Mijn VerbouwPremie. Bij schade door opstijgend of doorslaand vocht kun je via dit online loket van de Vlaamse Overheid financiële steun aanvragen. De premie ondersteunt verschillende renovatiewerken, waaronder gevelherstellingen en warmtepompen, maar ook specifieke maatregelen om vochtschade te herstellen.
Mijn VerbouwPremie is inzetbaar voor projecten zoals het behandelen van opstijgend vocht via muurinjecties, het waterdicht maken van kelders of binnenrenovatie na vochtschade. De hoogte van de premie wordt bepaald door het type renovatiewerk, je inkomen en je status als eigenaar-bewoner of niet. Lees onze blog over deze premie voor meer informatie.
Wat als vochtschade is veroorzaakt door iemand anders?
Het kan voorvallen dat jij vochtschade ervaart, maar de oorzaak van het vochtprobleem buiten jouw woning ligt. Bijvoorbeeld: je woont in een appartementsgebouw en door een lekkage bij je bovenbuur ontstaat er vochtschade in jouw appartement. Of, het dak van de buurman lekt en veroorzaakt schade aan jouw muren.
In dergelijke gevallen wordt de schade gedekt door de brandverzekering van de verantwoordelijke buurman, omdat zij aansprakelijk zijn en de kosten moeten dragen.
Disclaimer: AquaConsult (GroupConsult) is niet aansprakelijk voor eventuele fouten in de aangeboden informatie. Raadpleeg steeds de website van de verstrekker van de premie voor de volledige premievoorwaarden. Heb je een fout opgemerkt? Laat het ons weten via info@aquaconsult.be
Last van vocht in je woning?
Zit jij ook met een natte kelder of een ander vochtprobleem? Dan ben je lang niet de enige. Laat je bijstaan door AquaConsult. Neem nu contact op, en onze experts helpen je met veel plezier verder.
Ga hooikoorts te lijf met ionisatie
01/08/2024
Is vocht slecht voor de gezondheid?
26/07/2024
Waarom is ventileren belangrijk?
26/07/2024
Hydrofuge: bescherm je gevel tegen vocht
25/07/2024
Wat is de technische ATG-goedkeuring?
23/07/2024
Wat is vloerdrainage in de kelder?
23/07/2024
31/08/2021
Meer informatie en brochure opvragen
Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.