Vochtbestrijding: maak deze 7 fouten niet
Een vochtprobleem houdt vaak meer in dan je denkt. Dan is het verleidelijk om één van de volgende 7 fouten te maken bij het oplossen van vochtproblemen. We overlopen ze even: hier zijn de 7 meest gemaakte fouten bij vocht bestrijden in huis.
1. Vochtproblemen onderschatten
Vochtproblemen mag je echt niet onderschatten. Ze houden vaak veel meer in dan enkel een vochtige plek op de muur of schimmel in huis. Dit is dan ook waarom vochtexperts bestaan. Vochtproblemen zijn de oorzaak van een aantal andere narigheden. Zo kan een te hoge luchtvochtigheid de oorzaak zijn van heel wat gezondheidsproblemen; vooral als je al last hebt van onderliggende aandoeningen aan je luchtwegen of als je last hebt van reuma. Het kan ook zorgen dat allergieën bij kinderen, ouderen of mensen met een zwakker immuunsysteem getriggerd worden.
Vochtproblemen zorgen niet alleen voor gezondheidsproblemen, maar ook voor problemen aan je woning. We geven enkele voorbeelden:
Naast gezondheidsproblemen en schade aan de woning, zorgen vochtproblemen ook voor een hogere energierekening. Vochtige ruimtes zijn namelijk veel moeilijker te verwarmen. Onderschat vochtproblemen dus zeker niet, en laat tijdig het vocht bestrijden in huis.
2. De overtuiging hebben: uit het oog is uit het hart
"Een vochtige plek op de muur? Een likje vochtwerende verf of een nieuwe laag behangpapier en je ziet het niet meer!" Dit is een redenering die we vaak horen, maar helaas is dit geen waterdichte oplossing.
Dit staat namelijk niet gelijk aan het effectief oplossen van het vochtprobleem. Vochtexperts zijn hier duidelijk en unaniem over: camouflage is geen oplossing. Je krijgt nog altijd te maken met dezelfde problemen: structurele schade aan je woning, kans op gezondheidsproblemen die opspelen. De vochtproblemen groeien dan in alle stilte voort.
3. Het vocht bestrijden in huis uitstellen
We kennen het allemaal wel: die onaangename werkjes aan het huis stellen we liever uit. Toch is dat bij het bestrijden van vocht in huis geen goed idee. Zoals al eerder vermeld kunnen vochtproblemen heel wat narigheden veroorzaken. En hoe langer je de oplossing uitstelt, hoe erger het probleem wordt en hoe groter de werken waarschijnlijk zullen zijn. Merk je een vochtige plek op de muur op? Neem dan meteen contact op met AquaConsult en onze vochtexperts helpen je met veel plezier verder.
4. Je huis niet verluchten op koude dagen
In de winter houden we liever alle koude buiten. Toch is het een veel beter idee om je huis te verluchten, zelfs wanneer het buiten vriest. Dankzij een goede verluchting vermijd je een te hoge luchtvochtigheid, wat problemen zoals schimmel op de muur zou kunnen veroorzaken. Zet je ruiten dus minstens 10 minuten per dag open om vochtproblemen te vermijden.
5. Zelf schimmel proberen te verwijderen
Schimmel - en dan vooral zwarte schimmel - op de muren is erg hardnekkig. Als je zelf grote schimmelplekken probeert te verwijderen, heb je meestal niet alles verwijderd en komt het snel terug. Ook kan je als doe-het-zelver niet de oorzaak van de schimmel aanpakken. Er zijn namelijk heel wat verschillende mogelijke oorzaken:
Een vochtexpert kan de exacte oorzaak bepalen en daardoor ook de best passende vochtoplossing toepassen, waardoor de schimmel volledig verdwijnt.
Kan je dan echt nooit zelf schimmel verwijderen?
Toch wel. Als de schimmel op de muur niet te erg is, kan je het zelf verwijderen. Maar dan moet je wel opletten: schimmelsporen inademen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, met voorbeelden als ademhalingsproblemen, vermoeidheid, misselijkheid, enzoverder. Draag dus zeker altijd handschoenen, een mondmasker en een beschermende bril. Ook is het zelf verwijderen van schimmel enkel mogelijk als het gaat om enkele zwarte puntjes op de muur. Zijn de plekken groter? Doe dan zeker beroep op een vochtexpert.
6. Geen ventilatiesysteem hebben in goed geïsoleerde huizen
Een goed geïsoleerd huis heeft heel wat voordelen. Het grootste voordeel is de impact op je energierekening. Toch heeft het ook één groot nadeel: er is geen luchtcirculatie in huis. Zonder een ventilatiesysteem, krijgt vochtige lucht de kans om zich te nestelen in de muren. Dat kan schimmels of andere vochtproblemen veroorzaken.
Met een goed ventilatiesysteem heb je dat probleem niet. Dan wordt de lucht in huis op een regelmatige basis ververst en krijgt vocht geen kans om zich in de muren te nestelen. Hierdoor bespaar je jezelf ook de energie om vocht te moeten bestrijden in huis.
7. Geen beroep doen op een deskundige in vochtbestrijding
Een laatste fout die mensen maken is geen beroep doen op een vochtexpert. Niet alle vochtproblemen hebben namelijk dezelfde oorzaak, en elke oorzaak vereist een eigen aanpak.
Een deskundige kan met behulp van bepaalde instrumenten exact bepalen wat het probleem is en wat er precies moet gebeuren om het vochtprobleem op te lossen. Alleen zo wordt de juiste diagnose gesteld en krijg je exact de hulp die je nodig hebt. Enkel zo wordt het vocht in huis effectief bestreden. Daarnaast maak je bij sommige oplossingen kans op de Vlaamse renovatiepremie.
Vocht in huis?
Heb je last van vocht in huis? Stel het dan niet uit en vraag je gratis expertise aan. Onze vochtexperts komen met veel plezier bij je langs.
Ga hooikoorts te lijf met ionisatie
01/08/2024
Is vocht slecht voor de gezondheid?
26/07/2024
Waarom is ventileren belangrijk?
26/07/2024
Hydrofuge: bescherm je gevel tegen vocht
25/07/2024
Wat is de technische ATG-goedkeuring?
23/07/2024
Wat is vloerdrainage in de kelder?
23/07/2024
31/08/2021
Meer informatie en brochure opvragen
Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.