De badkamer is vaak één van de meest vochtige kamers in een woning. In veel gevallen is vocht in de badkamer geen probleem, maar een overvloed aan vocht dat niet weg kan, brengt vaak negatieve gevolgen met zich mee. Heb je last van een te vochtige badkamer? Je bent niet alleen: in Vlaanderen hebben veel badkamers last van vochtproblemen zoals condensatie, ventilatieproblemen, opstijgend vocht, vochtige vloer, lekken of een muffe geur.

Vocht in de badkamer herkennen

Een badkamer is een belangrijke ruimte in huis. Het is de kamer waarin jij je klaarmaakt voor de dag, je doucht, naar toilet gaat of waarin jij misschien wel je eigen haar knipt. Met andere woorden, de badkamer is een plek waar je graag moet zijn en waar je liever geen vochtproblemen hebt.

Een ideale luchtvochtigheidsgraad voor een badkamer ligt tussen de 40% en 60%. Is de waarde hoger dan dat? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat vochtplekken en -problemen zal ervaren. Je herkent een te vochtige badkamer doorgaans aan de volgende tekenen:

  • Gekleurde plekken op de muur
  • Schimmelplekken
  • Loskomend stucsel, behang of voegwerk
  • Een slechte en onaangename geur
  • Druppels op de ramen en muren

Wanneer je deze zaken opmerkt in je badkamer, is het een goed idee om een vochtdeskundige in te schakelen.

Gevolgen van een vochtige badkamer

Als je de voorgaande symptomen opmerkt in je badkamer maar er niets aan doet, kan dit tot allerlei negatieve gevolgen leiden. We sommen de voornaamste op:

  • Gevolgen voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan frequente verkoudheden, ademhalingsproblemen of uitslag.
  • Gevolgen voor de temperatuur in huis. Een vochtige kamer voelt killer aan is moeilijker te verwarmen. Je zal meer energie verbruiken om tot een aangename temperatuur te komen.
  • Gevolgen voor je huis. Vocht in de badkamer zorgt niet alleen voor een onaangename stank, het kan ook je meubels en huis schaden.

vochtige badkamer

Oorzaken van een te vochtige badkamer en hun oplossingen

Er bestaan verscheidene aanleidingen voor vocht in de badkamer, elk met hun eigen vochtbehandeling. Het is aangeraden om een vochtexpert in te schakelen om de exacte oorzaak te bepalen. Wanneer de juiste oorzaak bekend is, kan er ook een correcte oplossing voorzien worden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

1. Condensatievocht

Condensatievocht is een veel voorkomende oorzaak van een vochtige badkamer, want condens ontstaat vaak door activiteiten door de mens. Denk bijvoorbeeld aan het ademen of transpireren van de bewoners. Ook douchen of een bad nemen kan leiden tot een hogere luchtvochtigheid. Wanneer je de ruimte niet voldoende verlucht, kan dit vocht niet weg. Dit resulteert in condensatie op de muren en het plafond. In de loop der tijd kan dit leiden tot vochtige plekken en schimmelvorming op siliconen en voegen.

De ideale oplossing voor condensatievocht is je badkamer zo goed mogelijk ventileren. Dit kan door zelf actie te ondernemen, maar ook een mechanisch ventilatiesysteem kan je hierbij helpen.

2. Onvoldoende verwarming

Een verwarmingstoestel in de badkamer versnelt de verdamping van overtollig vocht, waardoor het gemakkelijk kan worden afgevoerd. Als de badkamer niet verwarmd wordt, dan blijft het vocht aanwezig. Na verloop van tijd ontstaan vochtige plekken, en het is slechts een kwestie van tijd voordat de eerste tekenen van schimmel zichtbaar worden.

3. Opstijgend vocht

Ligt je badkamer op het gelijkvloers? Dan kan ook opstijgend vocht leiden tot vocht in de badkamer. Dit ontstaat bij een probleem met of gebrek aan de waterkering, waardoor het grondwatervocht in de muren van de badkamer dringt.

Opstijgend vocht wordt best professioneel aangepakt door middel van het laten injecteren van je muren. Dan boren deskundigen gaatjes in de vochtige muren, om ze vervolgens te injecteren met een vochtwerend product.

4. Doorslaand vocht

Verder kan doorslaand vocht aan de oorzaak liggen van een vochtige badkamer. Dit is vocht dat door (hevige) neerslag via de buitenkant van het huis binnendringt en door de binnenmuren heen sijpelt.

Doorslaand vocht in de badkamer wordt best bestreden door middel van gevelimpregnatie, waarbij er een transparante maar waterdichte laag tegen de gevel wordt aangebracht.

5. Vochtabsorberende materialen in de badkamer

Materialen zoals natuur- of baksteen hebben een sterk absorberend vermogen. In een vochtige omgeving kan dit tot problemen leiden:

  • Materialen die makkelijk vocht absorberen worden na een tijdje verzadigd en poreus
  • Daarnaast zorgt het geaccumuleerde vocht voor onaangename geurverspreiding.

Indien je toch voor dergelijke materialen wilt kiezen, is het aan te raden om ze te behandelen met een vochtwerende coating. Als je het jezelf echter gemakkelijk wilt maken, kies je beter voor moderne materialen zoals kunststof en keramische tegels.

6. Waterlekken

Tenslotte kan een onopgemerkt lek in een van de leidingen resulteren in overmatige vochtigheid in de badkamer. Aangezien lekkages vaak niet onmiddellijk zichtbaar zijn, manifesteert het vochtprobleem zich doorgaans pas na enkele maanden.

Om dit aan te pakken, is het verstandig om een expert of loodgieter in te schakelen. Deze professional beschikt over gespecialiseerde apparatuur voor het opsporen van lekkages die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Na een dergelijke lekdetectie ontvang je tevens een rapport en deskundig advies met de benodigde herstelwerkzaamheden voor de badkamer.

Laat je te vochtige badkamer behandelen

Heb je last van een overvloed aan vocht in de badkamer? Wacht niet tot het te laat is. Laat je ondersteunen door AquaConsult en vraag vandaag nog je gratis vochtdiagnose voor de badkamer aan.

vochtexpertise aquaconsult