Heb je last van vocht in de slaapkamer? Je bent niet alleen: in Vlaanderen hebben veel slaapkamers last van vochtproblemen. Denk hierbij aan problemen als een muffe geur, condensatievorming op de ruiten of vochtplekken op de muren.
Vocht in de slaapkamer herkennen
Een slaapruimte is een belangrijke ruimte in huis. Het is de kamer waarin jij ontspant, je je nachtrust verkrijgt, tv kijkt of waarin jij misschien wel werkt of studeert. Met andere woorden, de slaapkamer is een plek waar je graag moet zijn en waar je liever geen vochtproblemen hebt.
Een ideale luchtvochtigheidsgraad voor een slaapkamer ligt tussen de 40% en 60%. Is de waarde groter dan dat? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat vochtplekken en -problemen zal ervaren. Je herkent een te vochtige slaapkamer doorgaans aan de volgende symptomen:
- Gekleurde plekken op de muur
- Schimmelplekken
- Loskomend behang, schilder- of stucwerk
- Een muffe en slechte geur
- Condensatie op de ramen en muren
Wanneer je deze zaken opmerkt in je slaapkamer, is het een goed idee om een vochtspecialist in te schakelen.
Gevolgen van een vochtige slaapkamer
Als je de voorgaande kenmerken opmerkt in je slaapkamer maar niet ingrijpt, kan dit tot allerlei negatieve effecten leiden. We sommen de voornaamste op:
- Gevolgen voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan regelmatige infecties van de luchtwegen, ademhalingsproblemen of hoofdpijn.
- Gevolgen voor het binnenklimaat. Een vochtige kamer voelt frisser aan is moeilijker te verwarmen. Je zal meer energie verbruiken om tot een aangename temperatuur te komen.
- Gevolgen voor je woning. Vocht in de slaapkamer zorgt niet alleen voor een onaangename geur, het kan ook je meubels en huis aantasten.
Oorzaken van een te vochtige slaapkamer en hun oplossingen
Er bestaan verscheidene oorzaken voor vocht in de slaapruimte, elk met hun eigen vochtoplossing. Het is aangeraden om een vochtexpert in te schakelen om de exacte oorzaak te bepalen. Wanneer de juiste oorzaak bekend is, kan er ook een geschikte oplossing voorzien worden. De meest voorkomende oorzaken zijn:
1. Condensatievocht
Condensatievocht is een veel voorkomende oorzaak van een vochtige slaapkamer, want condens ontstaat vaak door menselijke handelingen. Denk bijvoorbeeld aan het ademen of transpireren van bewoners. Ook slapen of kuisen kan leiden tot een hogere luchtvochtigheid. Wanneer dit vocht nergens heen kan, zal het zich afzetten tegen koude oppervlakten. Daarnaast kunnen ook koudebruggen de boosdoener zijn.
De ideale oplossing voor condensatievocht is je slaapkamer zo goed mogelijk ventileren, zodat het overtollige vocht weg kan. Je kan hierbij bijvoorbeeld zelf actie ondernemen. We geven hierbij alvast enkele tips:
- Installeer een luchtvochtigheidsmeter zodat je steeds de luchtvochtigheid in de gaten kan houden. Een ideale luchtvochtigheid zit rond de 50%.
- Zorg ervoor dat je geen was in je slaapkamer droogt.
- Probeer de slaapkamertemperatuur boven de 15°C te houden.
- Verlucht je slaapkamer door dagelijks je ramen 10 tot 30 minuten open te zetten. Wat ook helpt, is je slaapkamerdeur ’s nachts op een kiertje laten staan.
Zoals je merkt kan je zelf al heel wat ondernemen. Je kan echter ook de hulp inschakelen van een mechanisch ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld, in een type D ventilatiesysteem wordt zowel de aanvoer als afvoer van lucht volledig mechanisch geregeld door middel van ventielen. Dit systeem verzorgt op die manier een nauwkeurige balans in de luchtcirculatie binnen de woning.
Opmerking: in sommige gevallen leidt een ander vochtprobleem tot een hogere luchtvochtigheid en bijgevolg condensatievocht. Denk bijvoorbeeld aan doorslaand of optrekkend vocht.
2. Opstijgend vocht
Ligt je slaapkamer op het gelijkvloers? Dan kan ook opstijgend vocht leiden tot vocht in de slaapkamer. Dit ontstaat bij een probleem met of gebrek aan de waterkering, waardoor het grondwatervocht in de muren van de slaapruimte dringt.
Opstijgend vocht wordt best professioneel aangepakt door middel van het laten injecteren van je muren. Dan boren experten gaatjes in de vochtige muren, om ze vervolgens te injecteren met een vochtwerend product.
3. Doorslaand vocht
Ook kan doorslaand vocht aan de oorzaak liggen van een vochtige slaapkamer. Dit is vocht dat door (hevige) neerslag via de buitenkant van het huis binnendringt en door de binnenmuren heen sijpelt.
Doorslaand vocht in de slaapruimte wordt best bestreden door middel van gevelimpregnatie, waarbij er een transparante maar waterdichte laag tegen de gevel wordt aangebracht.
4. Lekkages
Tot slot kan een lek in één van de leidingen leiden tot een te vochtige slaapkamer. Omdat lekkages vaak niet meteen zichtbaar zijn, is het vochtprobleem vaak pas na enkele maanden zichtbaar.
Om dit op te lossen, schakel je best een specialist / loodgieter in. Deze persoon beschikt over de benodigde apparatuur om lekkages te detecteren die niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog. Na een dergelijke lekdetectie ontvang je tevens een rapport en professioneel advies betreffende de benodigde reparaties.
Een te vochtige slaapkamer oplossen en behandelen
Ondervind je vochtproblemen in de slaapkamer? Wacht niet tot het te laat is. Laat je helpen door AquaConsult en vraag vandaag nog je gratis vochtdiagnose voor de slaapruimte aan.