Ontdek onze ionisatiesystemen die de strijd aangaan met COVID-19, goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid!  Meer info

Waarom is ventileren belangrijk?

Onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd en dat is uiteraard goed nieuws voor het energieverbruik, dat steeds vermindert. Deze goed geïsoleerde woningen hebben echter ook een risico op te weinig ventilatie.

Steeds meer aannemers voorzien centrale ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen maar toch gebeurt dit niet altijd voor elke ruimte.

Een voorbeeld: kelders zijn vaak een vergeten plek als het op ventilatie aankomt. Het gevolg: een toename in de luchtvochtigheid en een verhoogd risico op condensatie (wat op zijn beurt weer kan zorgen voor schimmelvorming).

Moraal van het verhaal: ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. In dit artikel leggen we je uit waarom ventileren enorm veel verschil kan maken en welke ventilatiesystemen je allemaal kan laten plaatsen – zonder warmteverlies.

Vier goede redenen om te ventileren

Zocht je naar een reden waarom ventilatie belangrijk is? Wij geven je vier belangrijke redenen.

[bsf-info-box icon_type="custom" icon_img="id^4697|url^https://aquaconsult.be/wp-content/uploads/2020/01/Nummer-1.png|caption^null|alt^Nummer 1|title^Nummer 1|description^null" img_width="48" icon_style="advanced" icon_border_spacing="50" title="Een goede luchtkwaliteit"]Het meest voor de hand liggende voordeel van een correcte ventilatie in huis is natuurlijk de hoge luchtkwaliteit. Als de lucht goed kan circuleren, is de luchtkwaliteit in je huis automatisch ook het meest optimaal en dus ook het meest gezond.[/bsf-info-box]
[bsf-info-box icon_type="custom" icon_img="id^4698|url^https://aquaconsult.be/wp-content/uploads/2020/01/Nummer-2.png|caption^null|alt^Nummer 2|title^Nummer 2|description^null" img_width="48" icon_style="advanced" icon_border_spacing="50" title="Vocht afvoeren"]Een gemiddeld mens produceert op één dag ongeveer 10 liter waterdamp dat de luchtvochtigheid doet verhogen. Hierin zitten alle menselijke en niet-menselijke activiteiten vervat zoals ademen, douchen, wassen of koken. Zonder een correcte ventilatie kan dat vocht niets anders doen dan te condenseren tegen koude oppervlaktes zoals muren of ramen.[/bsf-info-box]
[bsf-info-box icon_type="custom" icon_img="id^4699|url^https://aquaconsult.be/wp-content/uploads/2020/01/Nummer-3.png|caption^null|alt^Nummer 3|title^Nummer 3|description^null" img_width="48" icon_style="advanced" icon_border_spacing="50" title="Geen muffe geur meer"]Iedereen weet dat vochtige, ongeventileerde ruimten heel muf kunnen ruiken. Dat is natuurlijk een normaal gevolg van het gebrek aan luchtcirculatie. In niet-geventileerde ruimten ruikt alles minder fris dan in geventileerde ruimten.[/bsf-info-box]
[bsf-info-box icon_type="custom" icon_img="id^4700|url^https://aquaconsult.be/wp-content/uploads/2020/01/Nummer-4.png|caption^null|alt^Nummer 4|title^Nummer 4|description^null" img_width="48" icon_style="advanced" icon_border_spacing="50" title="Allergisch? Dan is ventilatie zeker een must"]Wie allergieën of astma heeft, weet goed dat frisse lucht extreem belangrijk is. Een slechte luchtkwaliteit kan astma en sommige allergieën versterken en daarnaast ook zorgen voor bijkomende klachten als hoofdpijn of vermoeidheid.[/bsf-info-box]
Waarom je moet ventileren

Wat gebeurt er als je niet ventileert?

1. Ventilatie is de enige manier om vochtige lucht af te voeren

Vocht wordt in een woning in grote hoeveelheden geproduceerd in de orde van grootte van 10 liter per persoon per dag, afhankelijk van o.m. het aantal personen. Deze hoeveelheden zijn alleen door middel van ventilatie uit een woning te verwijderen. Zeker bij nieuwe woningen, die in de meeste gevallen goed geïsoleerd en luchtdicht zijn, is een goed doordachte ventilatie cruciaal om vochtproblemen met condensatie en schimmels te voorkomen. Met andere woorden: een gecontroleerde ventilatie moet om de lucht proper en gezond te houden.

2. Binnenlucht regelmatig te droog ofwel te vochtig, afhankelijk van temperatuur

In een niet-geventileerde woning met hoge isolatie is de luchtdruk binnen haast nooit gelijk aan die van buiten. De binnenlucht kan hierdoor bovendien ofwel te droog ofwel te vochtig worden, afhankelijk van de temperatuurverschillen.

Een goed ventilatiesysteem maakt gebruik van deze drukverschillen en zorgt voor een regelmatige verluchting zonder warmteverlies:

De Belgische ventilatienorm bij passiefhuizen geeft als richtgetal een n50-waarde van 1 als je kiest voor ventilatiesysteem D met warmteterugwinning. Dat is een systeem met een mechanische aan- en afvoer. Concreet betekent dit dat de lucht in het huis per uur één keer ververst mag worden bij een drukverschil van 50 Pa (Pascal) tussen binnen en buiten.

Werk je met ventilatiesysteem C, waarbij een natuurlijke aanvoer plaatsvindt via raamroosters en een mechanische afvoer plaatsvindt, dan schrijft de norm een n50-waarde van 3 voor. Hier heb je dus drie luchtwisselingen per uur.

Als je een ventilatiesysteem C hebt, is luchtdichtheid erg belangrijk voor een goede luchtcirculatie. Bij ventilatiesysteem D is de luchtdichtheid voornamelijk van belang voor het rendement van de warmteterugwinning.

3. Een niet-verlucht huis is niet gezond om in te wonen

Een gezond binnenklimaat is niet overal even vanzelfsprekend. In huizen waar niet of amper verlucht wordt, kunnen verschillende problemen met de luchtkwaliteit ontstaan:

  1. Recent geplaatste bouwplaten, bouwmaterialen en lijmen kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) afgeven aan de binnenlucht (bron: Vision on Technology – VITO)
  2. Vochtige lucht kan leiden tot condensatie tegen koude oppervlaktes (ramen, muren)
  3. Condensatie kan schimmelvorming veroorzaken en tast het schilderwerk en pleisterwerk aan

Privacy Preference Center