Heb je last van vocht in de woonkamer? Je bent niet alleen: in Vlaanderen hebben veel woonkamers last van vochtproblemen zoals condensatie, ventilatieproblemen, opstijgend vocht, vochtige vloer, lekken of een muffe geur.

Vocht in de woonkamer herkennen

Een woonruimte is een belangrijke ruimte in huis. Het is de kamer waarin jij tot rust komt, gasten ontvangt, jij je hobby’s uitvoert of waarin jij misschien wel werkt. Met andere woorden, de woonkamer is een plek waar je graag moet zijn en waar je liever geen vochtproblemen hebt.

Een ideale luchtvochtigheidsgraad voor een woonkamer ligt tussen de 40% en 60%. Is de waarde hoger dan dat? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat vochtplekken en -problemen zal ervaren. Je herkent een te vochtige woonkamer doorgaans aan de volgende kenmerken:

  • Gekleurde vlekken op de muur
  • Schimmelplekken
  • Loskomend pleisterwerk, behang of voegwerk
  • Een onaangename en muffe geur
  • Condens op de ramen en muren

Wanneer je deze zaken opmerkt in je woonkamer, is het een goed idee om een vochtexpert in te schakelen.

Gevolgen van een vochtige woonkamer

Als je de voorgaande verschijnselen opmerkt in je woonkamer maar niet ingrijpt, kan dit tot allerlei negatieve consequenties leiden. We sommen de voornaamste op:

  • Gevolgen voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, regelmatige verkoudheden of een moeilijkere ademhaling.
  • Gevolgen voor de binnentemperatuur. Een vochtige kamer voelt kouder aan is moeilijker te verwarmen. Je zal meer energie verbruiken om tot een aangename temperatuur te komen.
  • Gevolgen voor je huis. Vocht in de woonkamer zorgt niet alleen voor een onaangename geur, het kan ook je meubels en huis beschadigen.

Oorzaken van een te vochtige woonkamer en hun oplossingen

Er bestaan verschillende oorzaken voor vocht in de woonruimte, elk met hun eigen bestrijdingsmethode. Het is aangeraden om een vochtspecialist in te schakelen om de exacte oorzaak te bepalen. Wanneer de juiste oorzaak bekend is, kan er ook een gepaste oplossing voorzien worden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

1. Condensatievocht

Condensatievocht is een veel voorkomende oorzaak van een vochtige woonkamer, want condens ontstaat vaak door menselijke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het ademen of transpireren van bewoners. Ook dweilen of het drogen van was kan leiden tot een hogere luchtvochtigheid. Daarnaast kunnen ook koudebruggen de boosdoener zijn.

De ideale oplossing voor condensatievocht is je woonkamer zo goed mogelijk ventileren. Dit kan door zelf actie te ondernemen, maar ook een mechanisch ventilatiesysteem kan je hierbij helpen.

2. Opstijgend vocht

Ligt je woonkamer op het gelijkvloers? Dan kan ook opstijgend vocht leiden tot vocht in de woonkamer. Dit ontstaat bij een probleem met of gebrek aan de waterkering, waardoor het grondwatervocht in de muren van de woonruimte dringt.

Opstijgend vocht wordt best professioneel aangepakt door middel van het laten injecteren van je muren. Dan boren experten gaatjes in de vochtige muren, om ze vervolgens te injecteren met een vochtwerend product.

3. Doorslaand vocht

Ten slotte kan doorslaand vocht aan de oorzaak liggen van een vochtige woonkamer. Dit is vocht dat door (hevige) neerslag via de buitenkant van het huis binnendringt en door de binnenmuren heen sijpelt.

Doorslaand vocht in de woonruimte wordt best bestreden door middel van gevelimpregnatie, waarbij er een transparante maar waterdichte laag tegen de gevel wordt aangebracht.

Laat je vochtige woonkamer behandelen

Heb je last van vocht in de woonkamer? Wacht niet tot het te laat is. Laat je bijstaan door AquaConsult en vraag vandaag nog je gratis vochtdiagnose voor de woonruimte aan.

vochtexpertise aquaconsult

Stel je vraag