Hooikoorts. Het is een noodzakelijk kwaad waar heel wat mensen door moeten eens de zon tevoorschijn komt. Meestal is de hooikoorts het ergst in de buitenlucht, maar ook binnen in huis of op kantoor kan je er last van hebben. Maar wist je dat er een mogelijkheid is om hooikoorts aan te pakken in binnenruimtes? Namelijk met een luchtreiniger. Hoe houdt een luchtreiniger je huis vrij van hooikoorts en bij uitbreiding allergieën? AquaConsult legt het even voor je uit.

Wat is hooikoorts precies?

Voor we je kunnen uitleggen hoe AquaConsult hooikoorts te lijf gaat, is het belangrijk om te weten wat hooikoorts precies is. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën en wordt ook wel pollen- of stuifmeelallergie genoemd. Hier zijn alvast enkele weetjes omtrent deze vervelende allergie:

  • Naar schatting heeft maar liefst 25% van de Belgische bevolking er last van.
  • Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen of stuifmeelkorrels van grassen, onkruid of bomen. Ook kamerplanten kunnen deze symptomen veroorzaken.
  • Het is eigenlijk een overreactie van het afweersysteem en veroorzaakt vervelende symptomen zoals jeukende en tranende ogen, een lopende of verstopte neus en niezen.

En het aantal stuifmeelkorrels stijgt altijd maar. Zo werd er in het jaar 2022 een record aantal stuifmeelkorrels gemeten in 40 jaar: 433 pollenkorrels per vierkante meter. Je krijgt al last van symptomen bij 50 korrels stuifmeel per vierkante meter. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano zal het hooikoortsseizoen veranderen door de klimaatverstoring: het hooikoortsseizoen zal vroeger beginnen, langer duren en er zullen zich meer pollen in de lucht bevinden. Niet fijn dus.

Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts?

Het is niet altijd mogelijk om stuifmeel of pollen tegen te houden. Wanneer je naar buiten trekt, kan je de hooikoortsradar checken of gerichte medicatie nemen, maar doorgaans houden je opties daar al op.

Binnenshuis zijn er echter meer mogelijkheden. Zo kan een luchtreiniger effectief hooikoorts en de bijbehorende symptomen verminderen. Een bijzonder doeltreffend type luchtreiniger voor dit doel is de ionisator. Dit apparaat is specifiek ontworpen om de binnenlucht te zuiveren door middel van ionisatietechnologie, die de lucht ontdoet van ongewenste microdeeltjes. Deze microdeeltjes omvatten virussen, allergenen, fijnstof, maar ook pollen en stuifmeeldeeltjes. Deze luchtreinigingstechnologie kan worden geïntegreerd in je airconditioning of balansventilatiesysteem, waardoor je de lucht meteen zuivert terwijl je ventileert en koelt.

Ons zusterbedrijf AeroConsult is gespecialiseerd in luchtreiniging en ionisatie. Met hun systemen zorgen we dat je luchtwegen thuis ook echt tot rust kunnen komen. Zo herstel je beter, slaap je goed en kan je opgelucht diep in- en uitademen.

Hoe werkt ionisatie in een luchtreiniger voor hooikoorts?

Ionisatie zuivert dus de lucht van alles waar je last van kan hebben. Je kan de pollen of stuifmeeldeeltjes niet meer inademen waardoor je geen last meer hebt van de symptomen. Maar hoe werkt ionisatie nu precies?

  • De systemen van AeroConsult produceren miljarden ionen per seconde. Het creëert een zogenaamd plasmaveld dat gevuld is met positief en negatief geladen ionen.
  • Die elektronen zorgen ervoor dat de microdeeltjes samenklitten waardoor ze filtreerbaar zijn.
  • Het aantal pollen of stuifmeeldeeltjes in de lucht wordt zo sterk verminderd, en de lucht wordt gereinigd.

Dat ionisatie echt werkt, is wetenschappelijk bewezen. De GPS technologie die in de systemen van AeroConsult wordt gebruikt, is bovendien het enige luchtzuiveringssysteem dat is goedgekeurd om te gebruiken in de luchtvaart én ionisatie is het enige systeem dat geen ozon creëert tijdens het zuiveren van de lucht. Perfect dus om te gebruiken in zowel residentiële gebouwen als in grotere gebouwen zoals kantoren of scholen.

Ionisatie wordt geïnstalleerd in je airco of balansventilatie door middel van een ionisatiestrip of een ionisatiesysteem. Het is erg onderhoudsvriendelijk en het verslindt veel minder energie dan andere luchtzuiveringssystemen.

Luchtreiniger met ionisator voor een betere nachtrust

Symptomen van hooikoorts kunnen in de nacht erger worden. Ook dan is een luchtreiniger met ionisatie goed voor hooikoorts. De luchtreiniger zorgt namelijk dat de luchtkwaliteit verbetert. Omdat je in een kamer ligt waar de lucht gezuiverd en vrij is van allergenen, slaap je beter. Omdat je natuurlijk niet gestoord wil worden, is het belangrijk dat de luchtreiniger niet meer geluid dan 30 decibel maakt of dat deze over een speciale nachtmodus beschikt.

Waar kan ik zo’n luchtreinigend ionisatiesysteem krijgen?

Wil je een luchtreiniger met ionisatiesysteem installeren bij je thuis of in een publieke ruimte? Neem dan contact op met AquaConsult en onze experten helpen je graag verder. Ook is het mogelijk om via de webshop van AeroConsult een ionisatiestrip voor airco’s of een ionisatiesysteem voor balansventilaties aan te kopen.

Neem contact op met onze experten.