Wat is vochtwerende verf?

Vochtwerende verf is, zoals de naam al aangeeft, een soort verf die specifiek ontworpen is om vocht te weren. Dit type verf bevat meestal een waterafstotende verbinding. Deze zorgt ervoor dat er, na het goed uitdrogen van de verf, een barrière ontstaat tussen de verf en het vocht. Hierdoor kan het vocht niet door de muren dringen.

Met het blote oog merk je vaak het verschil niet met gewone muurverf. Toch kent het een aantal extra voordelen:

  • Je muur wordt (uiteraard) vochtwerend of waterafstotend;
  • Je muur wordt makkelijker droog en schoon te maken;
  • En je muur wordt extra beschermd tegen schimmelvorming.

Wanneer heb je vochtwerende verf nodig?

Vochtwerende verf is een nuttig middel in tal van verschillende situaties, maar niet voor alle. We lichten toe wanneer vochtwerende verf een goed idee is:

  • Als preventieve maatregel. Wil je de muren van ruimtes waar veel vocht ontstaat beschermen, of wil je je buitenmuren behoeden tegen mogelijk binnendringend vocht in de toekomst? Dan is het interessant om je keuken, badkamer, kelder of gevel te voorzien van een laagje vochtwerende verf.
  • Als nabehandeling bij vochtproblemen. Heb je last van vochtige muren of schimmels in huis? Dan heb je met grote waarschijnlijkheid te maken met een vochtprobleem. Denk bijvoorbeeld aan doorslaand of opstijgend vocht. Na het vinden van de oorzaak, deze aan te pakken en de oplossing goed zijn werk te laten doen, kan je vochtwerende verf aanbrengen als een soort extra vochtbestrijdingsmiddel.

Let op: vochtwerende verf is geen quick fix of magische oplossing. Wanneer je bijvoorbeeld een vochtplek op een muur ondervindt, is deze overschilderen meestal geen gepaste of definitieve oplossing. Het vocht zal op termijn gewoon terugkeren. Erger nog: het probleem kan gewoon groter worden. Daarom raden we je aan om eerst de concrete oorzaak van het vocht te bepalen, en de best passende vochtoplossing toe te passen. Aarzel hierbij niet om een vochtexpert in te schakelen, want dit garandeert de beste behandeling.

De soorten vochtwerende verf

Is vochtwerende verf geschikt voor je situatie? Dan heb je in grote lijnen twee opties. We onderscheiden namelijk globaal gezien twee soorten vochtwerende verf:

  • Waterdichte verf voor binnen. Deze soort vochtwerende verf is specifiek bedoeld voor de binnenmuren. Door een laag van deze verf aan te brengen op de binnenmuur, kan het vocht niet in de muur dringen. Dit is vooral interessant voor vochtige kamers, zoals een badkamer, keuken of kelder.
  • Waterafstotende verf voor buiten. Deze variant is enkel en alleen bedoeld voor de buitenmuren van een woning. Hierbij vormt de verf een extra beschermende laag tegen doorslaand vocht.
vochtwerende verf

Welke vochtwerende verf kies je best?

Er zijn tal wat alternatieven op de markt. Welke vochtwerende verf je best kiest, hangt ook weer af van de de situatie. Laat je daarom hierin adviseren door een expert. Onze vochtexperten raden alvast de vochtwerende Tensiocoat van Rewah NV aan. Wij vertrouwen al een lange tijd op dit merk, ook voor het injecteren van muren.

Hoe breng je vochtwerende verf aan?

Je hebt geen onderliggende vochtproblemen (meer), je weet welke muren je wilt schilderen en je hebt een vochtwerende verf gekozen. Je kan eindelijk aan het echte werk beginnen! Doorgaans zal jij (of een professionele schilder) de volgende stappen volgen:

  • Voorbereiding. We herhalen het nog eens omdat het zo belangrijk is: het vochtprobleem moet volledig verholpen zijn vooraleer je kan beginnen verven. Daarnaast moeten je muren schoon en droog zijn.
  • Het schilderen. Vochtwerende verf brengt doorgaans aan als gewone verf. In de meeste gevallen volstaan twee lagen. Breng eventueel vooraf een primer aan.
  • Het drogen. Laat de verf volledig uitdrogen.

Heb je last van vocht in huis? Stel het dan niet uit en vraag je gratis expertise aan. Onze vochtexperts komen met veel plezier bij je langs.