Wanneer grondvocht je kelder binnendringt, kunnen er problemen ontstaan zoals een vochtige keldervloer, vochtige keldermuren, muffe geuren en schimmels. Dit wil je uiteraard vermijden. Een mogelijke oplossing hiervoor is het waterdicht maken van de kelder. Waar kelderdichting vroeger alleen mogelijk was met beton, biedt AquaConsult een uniek alternatief: de bekuiping van je kelder met keramische tegels. Lees er hier alles over.

Wat is kelder bekuipen?

In vele kelders zijn de keldermuren en -vloer niet voldoende bestand tegen de druk van het grondwater. Dit maakt dat er zouten worden gevormd in de muren, die vervolgens de aanwezige pleisterwerken aantasten. Op deze manier kan er grondvocht via de keldermuren en/of -vloer je kelder binnendringen, wat negatieve gevolgen met zich mee kan brengen. Om dit tegen te gaan, kan je je kelder laten bekuipen.

Bij een kelderbekuiping of kelderdichting worden de keldervloer en -muren voorzien van een dikke laag waterdicht cement. Hierdoor wordt er als het ware een nieuwe beschermlaag gecreëerd die ervoor zorgt dat het grondwater er niet meer doorheen kan komen. Concreet verloopt zo’n kelderbekuiping als volgt:

  1. We verwijderen de huidige bezetting zo veel mogelijk om de ondergrond zichtbaar te maken. Hierdoor kan men bepalen waar er water doorheen de muur sijpelt, en op die plekken wordt een sneldrogende waterdichte cementmortel aangebracht.
  2. Zodra we vaststellen dat er geen water meer door de wanden komt, brengen we een eerste dichtingslaag aan.
  3. Wanneer deze eerste laag voldoende gedroogd is, gaan we verder met een nieuwe laag van cementmortel.

Na het (laten) uitvoeren van deze stappen, zal er geen water meer je kelder binnendringen.

Let wel op: elke situatie is uniek. In sommige gevallen volstaat een kelderbekuiping niet, en zal er een kelderdrainage of -ventilatie nodig zijn. Laat je bijstaan door AquaConsult en vraag een gratis expertise aan, zodat je zeker de beste keuze voor jouw kelder maakt.

Koppel het praktische aan het aangename: laat je kelder bekuipen met een tegelafwerking

Traditioneel wordt het dichten van kelders uitsluitend met een waterdichte laag beton gedaan. Maar, je kan ook een stapje verder gaan en je kelder laten bekuipen met gecertificeerde keramische tegels. AquaConsult is hierin uniek, en er zijn verschillende voordelen aan verbonden:

Minder plaatsverlies

Een kelderbekuiping gaat altijd gepaard met wat plaatsverlies. Doorgaans bedraagt zo’n verlies met een traditionele bekuiping ongeveer 8 cm, maar met een tegelafwerking wordt dit verlies beperkt tot ongeveer 5 cm.

Volledige en mooie afwerking

Deze kelderdichtingsmethode zorgt automatisch voor een mooier ogende kelder, die ook meteen volledig is afgewerkt.

Goedkoper

Kelderbekuiping met keramische tegels komt ook met een interessanter prijskaartje dan een kelderbekuiping met beton. Bij een kelderdichting wordt eigenlijk de volledige kelder gerenoveerd, wat natuurlijk niet goedkoop is. Bij dit unieke procédé is de gedichte kelder echter ook onmiddellijk afgewerkt met gecertificeerde keramische tegels van 60 cm × 60 cm, waardoor je bespaart in afwerkingskosten. Daarnaast zijn er ook minder materialen nodig om je kelder droog te houden, wat je portemonnee ten goede komt.

kelderbekuiping keramische Tegels

bekuipen kelder keramische tegels

Zit je met een vochtige kelder en zoek je een geschikte oplossing? Dan ben je bij AquaConsult aan het juiste adres. Contacteer ons nu, of vraag een gratis vochtexpertise aan.