Lucht-lucht warmtepomp laten plaatsen?

Een lucht-lucht warmtepomp is een soort warmtepomp waarmee je je binnenruimte zowel kan verwarmen als verkoelen. Het is dus vergelijkbaar met een aircosysteem, maar met meer opties.

Dit type warmtepomp is voornamelijk bekend in de vorm van een monoblock airco systeem: een airco-installatie waarbij geen buitenunit is. Het is zeer populair vanwege zijn kosteneffectiviteit en de relatieve eenvoud van installatie. Ontdek in dit artikel alles over een lucht-lucht warmtepomp.

Vind snel je antwoord:

lucht-lucht warmtepomp

Wanneer is een lucht-lucht warmtepomp interessant?

Een lucht-lucht warmtepomp is een handig systeem voor temperatuurregeling, maar het is belangrijk om te weten wanneer het een geschikte keuze is. Hier zijn enkele situaties waarin het overwegen van een lucht-lucht warmtepomp zinvol is:

 • Wanneer je zowel verwarming als koeling wenst.
 • Vervanging voor een elektrisch verwarmingssysteem. Als je momenteel elektrische verwarming hebt, kan overschakelen naar een lucht-lucht warmtepomp kosten besparen en milieuvriendelijker zijn.
 • Als nieuw centraal verwarmingssysteem. Voor huizen zonder centrale verwarming kan een lucht-lucht warmtepomp een goede optie zijn, vooral in kleinere woningen waar individuele temperatuurregeling in elke ruimte gewenst is.
 • In kleine en goed geïsoleerde huizen. Een lucht-lucht warmtepomp is efficiënt in goed geïsoleerde, kleine huizen waar de warmte goed behouden blijft.

Er zijn echter situaties waarin een lucht-lucht warmtepomp minder geschikt is, zoals in slecht geïsoleerde huizen, grote woningen waarin meerdere (binnen)units nodig zijn, en wanneer er geen geschikte ruimte is voor zowel de binnen- als buitenunits. Over het algemeen is een lucht-lucht warmtepomp het meest geschikt als bijverwarming of in kleinere, goed geïsoleerde woningen.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Wanneer een lucht-lucht warmtepomp een kamer verwarmt, zuigt het aan de hand van een ventilator de binnenlucht aan. Een compressor die zich in de unit bevindt, comprimeert het koelgas waardoor de temperatuur van het gas stijgt. Dit verwarmde gas gaat vervolgens door een warmtewisselaar, waardoor de warmte aan de lucht wordt overgedragen. Deze opgewarmde lucht wordt de kamer ingeblazen, en dit wordt herhaald tot wanneer de kamer op de gewenste temperatuur is. Het verkoelen van een ruimte verloopt net omgekeerd.

Airco installateurs Aquaconsult

De voor- en nadelen van een lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit

Er zijn ontzettend veel voordelen aan een lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit. Dit zijn enkele van de vele troeven:

 • Je kan je binnenruimtes makkelijk en snel verwarmen en verkoelen.
 • Een lucht-lucht warmtepomp is ook beschikbaar zonder zichtbare buitenunit.
 • De unit is eenvoudig te installeren.
 • Je verliest weinig ruimte.
 • Lucht-lucht warmtepomp is veel goedkoper dan een airco splitsysteem.
 • In de zomer kan je met de lucht-lucht warmtepomp, in combinatie met de digitale teller (bij zonnepanelen) gratis het huis koelen op kosten van de zon.

Er zijn ook een paar (beperktere) nadelen op te noemen:

 • Niet geschikt voor alle woningen of situaties.
 • Wanneer het heel koud is buiten, ligt het rendement wat lager.
 • Een lucht-lucht warmtepomp valt niet aan te sluiten op een bestaande verwarmingsinstallatie.

Overweeg je een lucht-lucht warmtepomp?

Overweeg je om een lucht-lucht warmtepomp te kopen? Een verstandig idee: met dit type airco vind je de beste prijs-kwaliteit.

AquaConsult is gespecialiseerd in airco’s zonder buitenunits met deze lucht-lucht warmtepomp technologie. Daarvoor werken we samen met ons zusterbedrijf AeroConsult, dat gespecialiseerd is in monoblock airco’s en warmtepompen (zowel voor lucht als voor sanitair water). Ook kunnen deze lucht-lucht warmtepompen gekoppeld worden met ionisatoren. Dat is één van de troeven van AeroConsult: wij bieden de mogelijkheid om extra luchtzuivering toe te voegen. Onze ionisatoren halen alle onzuiverheden uit de lucht, inclusief bacteriën, virussen, pollen en fijnstof.

Meer info

Hoeveel kost een lucht-lucht warmtepomp?

Overweeg je de plaatsing van een monoblock airco zonder buitenunit? Vraag dan meer vrijblijvende informatie aan over de prijs, het onderhoud, de installatie, het energieverbruik en de functies voor ’s winters en ’s zomers. De prijs is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte en het installatietype. Vraag daarom vrijblijvend alle mogelijkheden op aan één van onze aircospecialisten.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.

Privacy Voorkeur Centrum

NL