Het verschil tussen kelderdichting en kelderdrainage
Kelders worden droog gemaakt met kelderdichtingen of kelderdrainages. Afhankelijk van de situatie zijn één van deze twee renovatietechnieken aangewezen.
In dit artikel leggen we precies uit wat de verschillen zijn tussen een kelderdrainage en een kelderdichting.
Kelderdichting of kelderdrainage?
In Vlaanderen hebben veel woningen last van een vochtige kelder, vooral in de herfst, winter en lente. Veel mensen merken dan dat hun kelder plotseling vochtproblemen krijgt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, gaande van opstijgend vocht tot een gebrek aan ventilatie. Algemeen genomen bestaan er twee verschillende technieken om je kelder weer volledig droog te krijgen: aan de hand van kelderdichting enerzijds, en door kelderdrainage anderzijds. Afhankelijk van de situatie is één van deze twee renovatietechnieken geschikt.
Methode 1: een kelderdichting
Bij een kelderdichting, ook wel kelderbekuiping genoemd, wordt er in meerdere lagen een soort waterdicht pleisterwerk aangebracht op de muren en de vloer. Deze lagen harden daarna uit en vormen zo samen een vochtwerende laag. Bij het kiezen voor een kelderdichting houden we altijd rekening met de druk van het grondwater. Als die druk te hoog is, is een kelderbekuiping niet de beste vochtbestrijdingsmethode.
Dankzij een kelderdichting krijg je in de kelder of kruipkelder een waterdichte kuip die al het grondvocht tegenhoudt. Voor oude, slecht onderhouden kelders wordt meestal gekozen voor een soepele kelderbekuiping. Hierbij wordt een waterdichte folie op de muren en vloer bevestigd, waarna de muren en vloer opnieuw bezet worden.
Methode 2: een kelderdrainage
Bij een kelderdrainage wordt de kelder waterdicht gemaakt door het inkomend vocht af te voeren via een drainagesysteem. Een kelderdrainage wordt meestal toegepast in kelders met een hoge grondwaterdruk. Waar die druk erg hoog is, kan een kelderdichting geen voldoende garanties bieden en moet gewerkt worden met een drainage. Het voordeel van een kelderdrainage is dat de kostprijs iets lager ligt dan bij een kelderdichting.
Bij een kelderdrainage wordt gewerkt met een drainagesysteem in combinatie met een stille pomp. Het inkomend grondwater vindt zo zijn weg naar een centraal opvangpunt, vanwaar het weggepompt wordt. Alle drainagebuizen en zelfs de pomp zijn bij de kelderdrainage volledig weggewerkt waardoor je van deze installatie amper iets opmerkt. De kelder kan dus ook bij een drainagesysteem gebruikt worden voor elk doeleind waarvoor een kelder zou kunnen dienen: als opslagruimte, hobbyruimte of zelfs leefruimte.
Omwille van het hoger luchtvochtigheidsgehalte in een gedraineerde kelder, wordt een kelderdrainage meestal gecombineerd met kelderventilatie. Het plaatsen van ventilatie in de kelder is relatief gemakkelijk en loont enorm op vlak van luchtkwaliteit. Met een geventileerde ruimte vermijd je bovendien toekomstige schimmelproblemen. Schimmels gedijen namelijk enkel in ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog genoeg is.
Kies ik voor een kelderdichting of kelderdrainage?
Als je last hebt van een vochtige kelder, zijn er veel parameters die een keuze voor kelderdichting of kelderdrainage kunnen onderbouwen. Dat is geen eenvoudige analyse en verschilt afhankelijk van de grootte van de kelder, de precieze druk van het grondwater, de huidige vochtigheidsgraad van de muren en de bouw van de woning.
Vast staat dat bij een vochtige kelder elk van bovenstaande oplossingen een goede keuze is. Een vochtige woning, ook al is het in de kelder, verliest snel zijn waarde en kan later ook last krijgen van opstijgend grondvocht.
AquaConsult biedt gratis vochtanalyses aan waarbij een ervaren vochtspecialist met specifieke apparatuur een vochtdiagnose uitvoert. Hierbij wordt de kelder van kop tot teen geanalyseerd op elk mogelijk (verborgen) vochtprobleem. Als dit je interesseert, vraag dan hieronder meer informatie aan. Een vochtdiagnose is altijd uitgevoerd door een erkend professional en is steeds vrijblijvend.
Je vochtige kelder laten behandelen
Heb je last van vocht in de kelder? Neem dan contact op met Aquaconsult. Onze specialisten komen overal in Vlaanderen langs voor een gratis vochtexpertise.
Ga hooikoorts te lijf met ionisatie
01/08/2024
Is vocht slecht voor de gezondheid?
26/07/2024
Waarom is ventileren belangrijk?
26/07/2024
Hydrofuge: bescherm je gevel tegen vocht
25/07/2024
Wat is de technische ATG-goedkeuring?
23/07/2024
Wat is vloerdrainage in de kelder?
23/07/2024
De expertise van AquaConsult in de media
23/01/2024
31/08/2021
23/10/2014
Meer informatie en brochure opvragen
Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.