Je gevel kan aanzienlijke schade oplopen door vocht. Een effectieve methode om potentiële schade te vermijden, is door hydrofuge te laten uitvoeren. Deze blog geeft je een uitgebreid inzicht in wat hydrofuge inhoudt en hoe het je gevel kan beschermen tegen de nadelige gevolgen van vocht.

Dit artikel beantwoordt de volgende vragen:

Wat is hydrofuge?

Hydrofuge is een vorm van gevelbehandeling. Hierbij wordt een soort behandeling of coating op de gevel aangebracht met als doel deze muur waterafstotend te maken. De laag vormt dan een soort bescherming voor je gevel, waardoor doorslaand vocht of het water van een lekkende dakgoot zich geen weg naar binnen kan banen, en bijgevolg de nadelige gevolgen van deze vochtproblemen worden vermeden. Hydrofuge biedt dus een effectieve methode om de gevel duurzaam te beschermen tegen externe invloeden.

Hydrofoberen versus impregneren

Vaak gebruikte synoniemen voor hydrofuge of hydrofoberen zijn gevelimpegnatie of het impregneren van gevels. Echter er is wel een klein verschil tussen beide termen:

 • Hydrofoberen is een vorm van impregneren die specifiek gericht is op het waterafstotend maken van een oppervlak.
 • Impregneren daarentegen is een bredere term. Het verwijst naar het behandelen van materialen met verschillende doelen, waaronder het verbeteren van waterafstotende eigenschappen.

Waarom je best je gevel laat hydrofoberen

Wat maakt het overwegen van hydrofuge de moeite waard? Deze gevelbehandeling brengt namelijk enkele voordelen met zich mee:

 • Bescherming tegen invloeden van buitenaf. Hydrofuge beschermt de gevel tegen weersomstandigheden, zoals regen of vorst, die de gevel kunnen aantasten.
 • Vermijden van vochtproblemen. Door de beschermende laag kan doorslaand vocht of water als gevolg van een lekkende leiding niet door de gevel heen dringen.
 • De gevel blijft ook langer schoon. Verschillende vormen van vuil, waaronder mos, en schimmels, kunnen zich veel moeilijker vormen. Het vuil dat zich vormt, zal ook een pak makkelijker te verwijderen zijn.
 • De coating is ook volledig transparant, waardoor er niets aan het uiterlijk van de woning verandert.
 • Ook blijft ademend vermogen van de gevel behouden. Hierdoor kan deze goed uitdrogen zonder vocht op te nemen.

Stappen naar een waterafstotende gevel: zo werkt hydrofuge

Het hydrofoberen van een gevel verloopt in verschillende stappen. Doorgaans gaat een vochtexpert als volgt te werk:

1. Inspectie van de gevel

De eerste stap is een grondige inspectie van de gevel. Het is van essentieel belang om de huidige staat van de gevel te beoordelen en te bepalen of deze in aanmerking komt voor hydrofuge. Tijdens deze inspectie wordt ook gekeken naar eventuele alternatieven. Bijvoorbeeld, wanneer de vochtexpert vaststelt dat er geen sprake is van doorslaand vocht maar eerder van opstijgend vocht, is hydrofuge niet de meest geschikte oplossing. In dergelijke gevallen is een injectie van de muren nodig.

Het doel is om de meest geschikte behandelingsmethode te kiezen en de effectiviteit ervan te waarborgen.

2. Voorzorgsmaatregelen treffen

Voordat het hydrofugeproces begint, worden noodzakelijke voorzorgsmaatregelen genomen:

 • Er wordt een grondige gevelreiniging doorgevoerd, waarbij de buitenmuren volledig schoon, vet- en mosvrij worden gemaakt. Dit is cruciaal voor een professionele toepassing en om doeltreffende resultaten te verkrijgen.
 • Ook moeten de kozijnen en ramen zorgvuldig worden beschermd om te voorkomen dat er per ongeluk vlekken op komen.

Deze voorbereidende stappen zijn van groot belang om ervoor te zorgen dat de hydrofuge effectief kan hechten.

3. Het hydrofoberen

De aanbrengen van het hydrofugemiddel is de laatste stap in het proces. Het product wordt over de gevel verneveld. Er zijn verschillende soorten hydrofuge op de markt, waaronder zowel chemische als biologische varianten. De gekozen hydrofuge dringt vervolgens diep in de poriën van de gevel door, en na het uitdrogen wordt het volledig onzichtbaar.

Deze waterafstotende laag vormt een effectieve barrière tegen vocht en andere externe invloeden, waardoor de gevel duurzaam beschermd blijft. Het resultaat is een gevel die niet alleen waterafstotend is, maar ook langer schoon blijft en bestand is tegen verschillende vormen van vuil, zoals mos, algen en schimmels.

Wat kost hydrofuge?

Het is moeilijk om een vaste prijs te zetten voor een hydrofuge. Er zijn namelijk heel wat factoren die een invloed kunnen uitoefenen op het prijskaartje. Enkele van deze factoren zijn:

 • De grootte van de gevel
 • De bereikbaarheid van de gevel
 • Het specifieke product
 • De reiniging van de gevel

We raden je aan om een professional in te schakelen voor het hydrofoberen van je gevel. Een vakman kan advies geven over de conditie van de gevel en of een hydrofuge wel de geschikte oplossing is. Bovendien is een specialist op de hoogte van effectieve producten die langdurige bescherming bieden.

Zit je met een vochtprobleem, en vermoed je dat het wel eens doorslaand vocht zou kunnen zijn? Onze field engineers zijn echte experts als het op dit vochtprobleem aankomt. Neem nu contact op met AquaConsult voor een vrijblijvende gratis expertise.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.