Vochtproblemen kunnen zich op allerlei plaatsen in huis voordoen. Vaak is de kelder echter de meest vochtige plaats van een woning. Merk je vaak plassen van water op in deze kamer? Mogelijk gaat het om grondvocht dat grotendeels via de keldervloer zich een weg naar binnen waant. In dat geval kan vloerdrainage van je kelder weleens de geschikte oplossing zijn. Lees verder om te ontdekken hoe zo’n vochtoplossing in zijn werk gaat.

 

Wat is vloerdrainage in de kelder?

Een kelder waterdicht maken in het algemeen op twee manieren:

  • Via kelderbekuiping
  • Via kelderdrainage

Vloerdrainage valt onder de categorie kelderdrainage, en is nauw verwant aan randdrainage en wanddrainage. Deze vorm van kelderdrainage wordt toegepast wanneer er vocht via de vloer van de kelder binnenkomt doordat het onder hoge druk van het grondwater staat. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij poreuze vloeren, zoals een keldervloer die bestaat uit bakstenen.

Traditioneel gezien gaat een vochtexpert bij een vloerdrainage een noppenfolie of -membraan aanleggen. Dit werkt als volgt:

  • Deze noppenfolie bestaat uit een heel sterk materiaal en heeft een speciale structuur van allemaal kleine kanaaltjes.
  • Via deze kleine kanaaltjes wordt het grondwater verzameld en naar één afvoerput geleid. Deze afvoerput wordt op het laagste punt van de kelder geboord, zodat het water op een natuurlijke wijze kan wegvloeien.
  • Vervolgens wordt het water in deze verzamelput weggepompt via een afvoerkanaal door middel van een waterpomp. In de meeste gevallen heeft deze waterpomp sensoren, waardoor deze automatisch zijn werk doet.
  • Tussen de stroken en aan de zijkanten van de noppenfolie plakt met een stevige waterdichte tape, zodat binnensijpelend grondwater geen kans maakt om aan de kanaaltjes te ontsnappen.
  • De vochtexpert brengt tot slot een nieuwe laag beton aan bovenop het noppenmembraan. Doordat het grondwater onder deze nieuwe vloer netjes wordt afgevoerd, is vloerdrainage een duurzame oplossing die bovendien niet zichtbaar is.
Aquaconsult kelderdichting

Wanneer de nieuwe vloer voldoende is uitgehard en opgedroogd, is het vochtprobleem definitief verholpen. Je zal hierbij ongeveer 8 cm aan hoogte verliezen. Het is raadzaam om de hulp van een deskundige in te roepen als je de keldervloer wilt laten draineren. Dit garandeert namelijk een nauwkeurige evaluatie en een vakkundige uitvoering van de benodigde werkzaamheden.

 

Unieke aanpak: vloerdrainage in de kelder met AquaConsult

Bij AquaConsult hebben we een gecertificeerde alternatieve methode om aan vloerdrainage te doen. In plaats van een nieuwe laag beton toe te voegen boven de noppenfolie, zoals hierboven beschreven, plaatsen wij gecertificeerde keramische tegels. De tegels worden elastisch gevoegd volgens een uniek procedé waardoor ze nooit meer loskomen.

Onze aanpak kent verschillende voordelen:

  • Uniek in Vlaanderen
  • Volledige en mooie afwerking
  • Keuze uit verschillende kleuren
  • Slechts een maximum verlies aan hoogte van 5 cm
  • Standaardgarantie van 20 jaar
  • Ook mogelijk voor kelderbekuiping

Wens je meer informatie over deze oplossing? Neem gerust contact met ons op.

Kelderdichting - Afwerking met tegels

Hoe verschilt vloerdrainage met kelderbekuiping?

Bij kelderbekuiping, ook bekend als kelderdichting, wordt een waterdichte pleister in verschillende fases of lagen aangebracht op zowel de muren als de vloer van de kelder. Deze lagen drogen vervolgens uit en vormen gezamenlijk een beschermende barrière tegen vocht.

Bij het bepalen van de best passende oplossing nemen we altijd de grondwaterdruk in overweging. Als de grondwaterdruk te hoog is, is kelderbekuiping mogelijk niet de meest geschikte methode voor vochtbestrijding. Het is niet evident om exact na te gaan hoe groot de druk van het grondwater wel degelijk is. Laat je hiervoor bijstaan door een vochtexpert.

 

De voordelen van vloerdrainage in de kelder

Het grootste voordeel van het (professioneel) laten uitvoeren van vloerdrainage in je kelder is uiteraard dat het vochtprobleem efficiënt wordt opgelost. Het grondwater dat via de vloer de kelder binnensijpelt, wordt dankzij de vloerdrainage effectief afgevoerd. Combineer je de vloerdrainage met wanddrainage? Dan wordt je volledige kelder beschermd tegen binnentredend water.

Vloerdrainage in je kelder kent ook andere voordelen:

  • Mogelijke schimmelvorming wordt tegengegaan
  • Je voorkomt structurele schade aan je woning, waardoor de waarde van je huis behouden blijft
  • De kelder wordt weer bruikbaar als bijvoorbeeld een opslagplaats

 

Is vloerdrainage de oplossing voor jouw vochtprobleem?

Of vloerdrainage in de kelder de ideale oplossing voor vocht in je kelder hangt af van verschillende factoren. In sommige gevallen is kelderbekuiping of -ventilatie een meer aangewezen methode. Daarom raden we aan om een grondige vochtanalyse te laten uitvoeren naar de oorzaak en de omvang van het vochtprobleem. Pas dan kan er worden bepaald of vloerdrainage in de kelder al dan niet de meest geschikte oplossing is voor jouw situatie, en er kan een goede schatting gemaakt worden van de kosten van de ingreep.

Zit je met een vochtige kelder en zoek je een geschikte oplossing? Dan ben je bij AquaConsult aan het juiste adres. Contacteer ons nu, of vraag een gratis vochtexpertise aan.