Hoe aangenaam de binnenlucht in huis voelt, heeft vaak te maken met luchtvochtigheid. Is de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag? Dan kan dat kwaaltjes en gezondheidsproblemen veroorzaken én schade berokkenen aan je huis. Maar wat is de ideale luchtvochtigheid? En hoe controleer je dat?
Wat is luchtvochtigheid?
Onder luchtvochtigheid verstaan we het aantal deeltjes waterdamp die op een gegeven moment in de lucht circuleert. Een goede luchtvochtigheid zit tussen de 40% en 60%. De lucht bestaat op dat moment tussen de 40% en de 60% aan deeltjes waterdamp.
Wat zijn de gevolgen van een te lage luchtvochtigheid?
Bij een te lage luchtvochtigheid is de lucht in huis te droog en ligt de relatieve luchtvochtigheid onder de 40%. Een lage luchtvochtigheid komt vooral voor in de winter omdat de koude lucht minder vocht bevat. Door een droge lucht, kan je last hebben van kleine kwaaltjes zoals barsten in je lippen, droge ogen en irritatie aan je slijmvliezen of je luchtwegen (wat zich uit in een kriebelhoest).
Ook kan het kleine schade aanbrengen in je huis onder de vorm van scheurtjes in houtwerk zoals de vloer of meubels. Toch is een te lage luchtvochtigheid geen groot probleem. De problemen beginnen pas echt als de luchtvochtigheid te hoog is.
Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid?
Is je luchtvochtigheid te hoog? Dan ligt de relatieve luchtvochtigheid hoger dan 60%. De gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid zijn erger dan die van een te lage luchtvochtigheid; zowel voor je huis als voor je eigen gezondheid.
De schade aan het huis komt voor in de vorm van schimmel op de muren, loskomend pleisterwerk of behang, houtrot en huismijt en ander ongedierte die tevoorschijn komt. Zo’n zaken komen vooral voor in de badkamer. Die lucht heeft altijd een hoge luchtvochtigheid – door je te wassen – en is erg gevoelig aan problemen zoals vochtplekken en schimmel.
Ook ruikt de lucht muf en slaat je energierekening de pan uit. Een vochtige kamer is namelijk veel moeilijker te verwarmen dan een kamer met een gewone luchtvochtigheid.
Heb je al last van onderliggende aandoeningen? Dan kan een te hoge luchtvochtigheid zorgen voor heel wat gezondheidsproblemen. Een te hoge luchtvochtigheid verergert aandoeningen zoals reuma of astma, de huisstofmijt kan allergieën triggeren en kinderen, ouderen of mensen met een zwakker immuunsysteem kunnen extra last krijgen van de luchtwegen en de longen. Zeker omdat een te hoge luchtvochtigheid zorgt dat er niet genoeg frisse lucht en zuurstof in de lucht zit. Het is dus geen luxe om iets te ondernemen als je last hebt van een te hoge luchtvochtigheid.
Hoe kan ik de luchtvochtigheid in huis optimaliseren?
Maar wat moet je precies doen om die luchtvochtigheid te optimaliseren? De beste oplossing is hier het installeren van een mechanische ventilatie, en het beste nog een balansventilatie. Met een balansventilatie heb je totale controle over de lucht in huis. Heeft de binnenlucht een te hoge luchtvochtigheid? Dan kun je gemakkelijk die lucht naar buiten voeren en verse lucht binnenbrengen. Niet alleen helpt dit om het aantal waterdamp deeltjes in de lucht in huis onder controle te houden, maar het zorgt ook voor een frisse lucht met veel zuurstof. Zaken die ervoor zorgen dat je beter kan ademen en dus minder snel last krijgt van je longen en je luchtwegen.
Heb je last van een te hoge luchtvochtigheid ergens in Vlaanderen? Neem nu contact op met Aquaconsult en onze experts helpen je met veel plezier verder.