Airconditioning wordt vaak geassocieerd met ziek worden; wie heeft er dan ook nog nooit een verkoudheid opgelopen na je een hele dag in de airco had vertoefd?

Toch word je niet ziek door de airco zelf. Wat zijn dan wel de oorzaken? AquaConsult zet het even voor je op een rijtje.

Temperatuurverschillen

Veel airco’s staan veel te koud. Het ideale temperatuurverschil tussen buiten en binnen is maximum 6°C. Lopen de temperaturen op tot 40°C zoals de laatste tijd wel af en toe gebeurt? Dan is het temperatuurverschil snel te groot. Wie al last heeft van ontstekingen van de luchtwegen krijgt zo sneller bijkomende klachten.

Onderhoud van de airco

Ben je verkouden geworden door een dag in de airco? Dan is die airco waarschijnlijk niet goed onderhouden. Lucht wordt door een filter gezogen voor het afgekoeld wordt en terug in de kamer terechtkomt. Die filter zorgt dat deeltjes zoals pollen of virussen niet in de afgekoelde lucht terechtkomen.

Maar wordt die filter niet goed onderhouden? Dan komen die vervuilende deeltjes zo de kamer opnieuw in waardoor je een verkoudheid kan oplopen of je allergie kan opspelen.

Dit is dan ook het grootste voordeel aan de Innova Monoblock airco’s die je kan verkrijgen bij AquaConsult: deze zijn onderhoudsvrij en zijn verkrijgbaar in combinatie met ionisatie. Met ionisatie worden virussen, pollen en bacteriën in de lucht geëlimineerd en zo hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

Luchtvochtigheid in huis

Niet alleen een slecht onderhoud kan ervoor zorgen dat je ziek wordt; ook een verkeerde instelling kan de boosdoener zijn. Een airco regelt namelijk niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid.

Een ideale luchtvochtigheid is tussen de 45% en de 60%, maar airco’s zorgen er vaak voor dat die luchtvochtigheid gereduceerd wordt tot 40% of zelfs minder. Die lage luchtvochtigheid zorgt voor kleine kwaaltjes zoals gebarsten lippen of droge ogen en irritatie aan de slijmvliezen of de luchtwegen. Die irritatie aan de slijmvliezen of luchtwegen is de oorzaak van een kriebelhoest.

Airco in de auto

Waar we het meest mee in contact komen zijn airco’s in auto’s. Deze hebben nog een grotere kans om je ziek te maken omdat de airco’s in auto’s vaak verkeerd gebruikt worden: ze staan bijvoorbeeld meestal te koud waardoor het temperatuurverschil te groot is met de buitenlucht, maar de grootste fout is dat de airco’s blijven aan staan tot je op je bestemming bent. Als dat gebeurt is de verdamper van de airco nog vochtig waardoor de groei van bacteriën en schimmels wordt bevorderd. Die ongezonde stoffen worden zo je gezicht in geblazen wanneer je de auto opnieuw start.

Enkele tips

  • Reinig en onderhoud je airco goed. Je wordt niet ziek door de airco zolang die airco goed wordt onderhouden. Als je al last hebt van klachten aan de luchtwegen, is de kans groter dat de symptomen verergeren als je een hele dag in airco hebt doorgebracht. Dat omdat bacteriën en virussen sneller verspreiden wanneer het kouder is.
  • Probeer het temperatuurverschil tussen buiten en binnen in de airco tot een minimum te behouden. Een verschil van 6°C is ideaal.
  • Zet de airco van je auto al uit wanneer je zo’n vijf minuten van je bestemming bent. Zo heeft die tijd om uit te drogen én is de overgang van de frisse auto in de warme buitenlucht niet te schokkend voor je lichaam.

Ben je op zoek naar een airco die je perfect kan afstellen en geen onderhoud vraagt? Neem nu contact op met AquaConsult en onze experts helpen je met veel plezier verder of bezoek de webshop van ons zusterbedrijf AeroConsult.