Schimmels op de muur zijn een groot probleem. Het is de oorzaak van problemen aan je huis én aan je gezondheid. Er zijn manieren om je huis schimmel vrij te maken. AquaConsult helpt je graag verder.

Hoe ontstaan schimmels?

Schimmels op de muur hebben vocht nodig om te groeien en om te overleven. Daarom ontstaan ze op plaatsen in huis waar er een hogere luchtvochtigheid heerst. Zo zijn de kelder, keuken en de badkamer de belangrijkste plaatsen in huis voor het ontstaan van schimmel, en dit wordt in de eerste plaats in gang gezet door menselijke activiteiten die leiden tot condensatievocht:

  • In de keuken hangt er vaak veel stoom door het koken van water.
  • In de badkamer ontstaat er vocht door het warme water van de douche of het bad.
  • Verschillende vochtbronnen vinden gemakkelijk hun weg naar de kelder, maar vanwege een gebrek aan ventilatie kan de vochtige lucht moeilijk uit de kelder ontsnappen.

Ook onderliggende vochtproblemen als opstijgend vocht of doorslaand vocht kunnen op termijn tot schimmels leiden. Ook lekkages of kapotte regenpijpen kunnen de boosdoener zijn. Op die manier kan er ook vocht van buitenaf zich een weg naar binnen wanen. Merk je schimmelvorming in huis op? Neem dan zeker contact op met een vochtexpert om te achterhalen wat er aan de oorsprong ligt.

Schimmel problemen in huis

Waarom moet ik schimmels in huis voorkomen?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom je schimmel zou moeten voorkomen. Schimmels gaan namelijk gepaard met allerlei negatieve gevolgen, enerzijds voor je huis en anderzijds voor de gezondheid van jou en je gezinsleden.

  • Zoals al eerder gezegd kan schimmel schade veroorzaken aan je huis; zeker in een vergevorderde staat. De schimmels zetten zich dan op hout of in de muur. Hoe langer de schimmels tijd hebben om te groeien, hoe zwakker die muur wordt.
  • Ook zijn schimmels een aanslag op de gezondheid; zeker voor kinderen, ouderen en mensen met een onderliggende aandoening aan de longen of de luchtwegen. De grootste boosdoener is hier zwarte schimmel door de mycotoxines die ze uitscheiden. Vaak voorkomende gezondsheidsklachten na blootstelling aan schimmels zijn misselijkheid, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, hoestbuien, allergische reacties of een geïrriteerde huid.

Schimmel op de muur verwijderen is ook geen gemakkelijke taak. Het is dus beter te voorkomen dan te genezen.

Hoe voorkom ik schimmels in huis?

Er zijn verschillende manieren om schimmel in huis te voorkomen. We zetten de belangrijkste hier even op een rijtje.

1. Pas je gewoontes aan

Zoals eerder vermeld komen schimmels voor op de meest vochtige plaatsen in het huis, zoals de keuken of de badkamer. Door je gewoontes wat bij te sturen, kan je makkelijk schimmels voorkomen:

  • Eén van de belangrijkste gewoontes om schimmel te voorkomen, is het drogen van je badkamer nadat je gedoucht hebt. Douchen zorgt voor veel stoom in de ruimte en dat vocht kan in de muren trekken als je niet zorgt dat de muren droog zijn.
  • Daarnaast is het aangeraden om steeds je dampkap op te zetten wanneer je kookt.
  • Tapijten in vochtige ruimtes houden ook het vocht vast, wat op zijn beurt schimmelvorming kan bevorderen. Beperk het plaatsen van tapijten in deze ruimtes, of zorg ervoor dat je je badmat regelmatig laat opdrogen.

2. Let op de luchtvochtigheid in huis

Ligt de luchtvochtigheid in huis boven de 60%? Dan is de luchtvochtigheid in huis te hoog, waardoor vocht niet de kans krijgt om uit te drogen. De kans is dus veel groter dat het vocht in de muren trekt en zo schimmels vrij spel krijgen.

Je kan makkelijk een oogje in het zeil houden door het gebruik van een hygrometer. Dit meetinstrument is ontworpen om de luchtvochtigheid in huis bij te houden. Ook een thermometer kan een hulp bieden, aangezien een te vochtige ruimte vaak moeilijker te verwarmen is. Merk je op dat je je woning moeilijker op de gewenste temperatuur krijgt tijdens een koude herfst- of winterdag? Dan kan dit liggen aan een verhoogde luchtvochtigheid.

3. Pak vochtproblemen op tijd aan

Zoals hierboven kort geschetst, zijn schimmels in huis één van de vele symptomen van een vochtprobleem. Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken zodat schimmels de kans niet krijgen om te ontwikkelen.

Denk je last te hebben van een vochtprobleem? Neem dan contact op met Aqua Consult en wij helpen je zo snel mogelijk verder.

4. Ventileer de ruimte

De grootste en gemakkelijkste manier om schimmels te voorkomen is ventilatie. Dit kan enerzijds eenvoudigweg door dagelijks je ruiten zo’n 15 minuten open te zetten, maar anderzijds kan ook een mechanisch ventilatiesysteem een hulp bieden. Dit systeem wordt dan geïnstalleerd in de ruimtes die het meest kans hebben om vochtproblemen te veroorzaken; zoals de badkamer en de keuken. Met een balansventilatie reguleer je zelf de lucht in huis.

Mechanische ventilatie

Te laat… Hoe schimmels verwijderen?

Heb je dit artikel net te laat gevonden, en merk je toch schimmelplekken op je muren of plafonds? Dan is het uiteraard belangrijk dat de schimmels in huis worden verwijderd.

Je kunt zelf schimmel van de muur verwijderen als het om kleine, verspreide plekjes gaat. Gebruik soda en water of koop een schimmeldodend middel. Zorg hierbij altijd voor bescherming met een mondmasker en handschoenen. Bij grote schimmelplekken op de muren is het raadzaam om een professional zoals AquaConsult in te schakelen, omdat ze niet alleen de schimmel verwijderen maar ook de onderliggende oorzaak aanpakken.

Denk je last te hebben van een vochtprobleem? Of wil je een mechanische of balansventilatie laten installeren? Waar je ook woont; Aqua Consult staat voor je klaar. Neem nu contact op met ons en we contacteren je binnen de 24 uur.

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure.