Onze expert op VTM: zo pakken wij opstijgend vocht aan

Leuk nieuws! Onlangs was onze vochtexpert Jeffrey Cleners te zien in het VTM-programma Kan ik het ook. In de aflevering sprak hij over opstijgend vocht, een veelvoorkomend probleem. Dit probleem kan niet alleen schade aan je woning veroorzaken, maar heeft ook nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om in te grijpen.

In de uitzending lichten we onze aanpak stap voor stap toe.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Voordat je het vochtprobleem aanpakt, is het essentieel om zeker te weten dat het om opstijgend vocht gaat. Elk type vochtprobleem vereist namelijk een eigen specifieke vochtoplossing.

Optrekkend vocht manifesteert zich in de meeste gevallen net boven het grondniveau en komt uitsluitend voor op het gelijkvloers of in de kelder. Je zult de vochtplekken dus vooral laag bij de vloer aantreffen.

De meest voorkomende signalen zijn:

  • Witte vlekken of zoutkringen op de muur
  • Verkleurd of afbladderend pleisterwerk en loslatende verf of behang
  • Schimmel op de muur
  • Een muffe geur in de ruimte

Opstijgend vocht is een probleem dat zowel in de winter als in de zomer voorkomt. In de winter zet bevroren vocht uit, wat kan leiden tot kapotte voegen in buitenmuren.

Je laat de diagnose best uitvoeren door een ervaren field engineer. Die beschikt over de juiste kennis en meetapparatuur om het probleem correct in kaart te brengen en verwarring met andere vochtproblemen te vermijden.

Definitief van opstijgend vocht af met muurinjecties

Zodra een field engineer heeft vastgesteld dat het vochtprobleem inderdaad opstijgend vocht is, zal hij of zij adviseren om muurinjecties met een speciale gel uit te voeren. In Kan ik het ook laat onze vochtexpert zien hoe wij te werk gaan.

  1. Het klaarmaken van de muur voor injecties. Eerst wordt de muur klaargemaakt voor de injecties. Hierbij herstellen stukadoors alle scheurtjes in de vochtige muur.
  2. Gaatjes boren. Om de 10 cm wordt een gat geboord in de muur, met een diepte die net iets minder is dan de dikte van de muur. Het is belangrijk om dit in de voeg te doen.
  3. Injecteren: Met een injectiespuit wordt een dikke gel onder druk in de muur gespoten. Deze gel verdampt vervolgens langzaam en vormt zo een nieuwe waterkering die voorkomt dat vocht verder omhoog trekt.
  4. Zoutmembraan aanbrengen. In sommige gevallen is het nodig om een speciaal membraan te plaatsen dat voorkomt dat zouten opnieuw naar de oppervlakte komen. Dit wordt op de behandelde muur gelijmd.
  5. Nieuw pleisterwerk: Zodra de behandeling is afgerond en de muur voldoende droog is, kan er nieuw pleisterwerk worden aangebracht.

Muurinjecties zijn effectief tegen opstijgend vocht, op voorwaarde dat de muur in goede staat is. Bij ernstige schade of diep doorgedrongen zouten kunnen extra maatregelen nodig zijn, zoals het plaatsen van een extra waterkering of het vervangen van delen van de muur.

Opstijgend vocht definitief behandelen

Het voorbeeld dat AquaConsult presenteerde in Kan Ik Het Ook? toont aan dat opstijgend vocht een groot probleem kan vormen voor woningen, maar dat het met de juiste aanpak goed te verhelpen is. De methode van injecteren met gel biedt een relatief eenvoudige en effectieve oplossing, maar wordt best door professionals uitgevoerd. Door deze techniek te combineren met een zoutmembraan en nieuw pleisterwerk, kan de muur weer in optimale staat worden hersteld.

Heb je last van een vochtprobleem? Vraag nu een gratis vochtexpertise aan bij AquaConsult.

Gratis expertise

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.