Opstijgend vocht zelf behandelen: zo doe je dat
Heb jij last van vochtige muren? Mogelijk heb je te maken met opstijgend vocht. Het is belangrijk dit probleem aan te pakken om verdere schade te voorkomen. Gelukkig is het vaak mogelijk om opstijgend vocht zelf te behandelen. In dit artikel delen we hierover alle essentiële informatie.
Opstijgend vocht, een vochtprobleem dat je liever niet hebt
Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door grondwater dat door de fundering en muren wordt geabsorbeerd, dit omdat er problemen zijn met de waterkering in de muur. Dit leidt tot vochtplekken die voornamelijk dicht bij de grond zichtbaar zijn, maar het vocht kan zich ook verder in de muur verspreiden. Zowel binnen- als buitenmuren kunnen hierdoor aanzienlijke schade oplopen.
Dit vochtprobleem kan voorkomen bij zowel oude als nieuwe huizen, en het brengt allerlei negatieve gevolgen met zich mee. Enkele voorbeelden zijn:
Het is dus van groot belang dat opstijgend vocht aan de basis wordt behandeld. Vaak is het mogelijk om het opstijgend vocht zelf te behandelen.
Opstijgend vocht zelf behandelen met muurinjecties
Wanneer je opstijgend vocht zelf wilt behandelen, is er doorgaans maar één methode effectief: het injecteren van de muur. Hierbij ga je in je de muur gaten boren, om deze vervolgens op te vullen (lees: injecteren) met een vochtwerende gel. Die gel verspreidt zich vervolgens tot diep in de poriën van de muur. De chemische componenten van de gel reageren met de elementen in de muur, resulterend in een waterafstotende laag die het opstijgende vocht blokkeert.
Stap voor stap opstijgend vocht zelf behandelen
Stap 1: de voorbereiding
Een voorbereid man is er twee waard. Dat is hier niet anders. Dit zijn enkele voorbereidende stappen die je best onderneemt voor je opstijgend vocht zelf gaat behandelen:
Stap 2: het boren van de gaten
Na de voorbereiding is het tijd voor het echte werk: het boren van de gaten in de muur. Er dienen gaten te worden geboord over de volledige lengte van de vloer. De gaten moeten telkens met 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn, en ze horen net boven de vloerpas komen. Het is aangeraden dat je de gaten eerst aftekent.
Na het bepalen van de locaties van de boorgaten, moet je de dikte van de te behandelen muur meten. De boordiepte zou ongeveer 90% van de muurdikte moeten bedragen, vaak komt dit neer op 2 centimeter minder dan de dikte van de muur. Voor het daadwerkelijk boren van de gaten, is het aangeraden om een lange steenboor van 12 milimeter te gebruiken. Na het boren moeten de gaten zorgvuldig worden gereinigd met een stofzuiger om boorgruis te verwijderen.
Stap 3: het injecteren van de muur
Na het boren van de gaten kan je de muren injecteren. Je vult de gaten op met het vochtwerend middel, en dit doe je met behulp van een kitspuit of spuitpistool. Doe dit als volgt:
Een handige tip om te onthouden: als er emulsiegel gemorst wordt, is het raadzaam om het gemorste materiaal direct schoon te maken met warm zeepsop. Door dit snel te doen, voorkom je dat de emulsiegel opdroogt en moeilijker te verwijderen wordt.
De voor- en nadelen van het zelf behandelen van opstijgend vocht
Er zijn enkele voordelen verbonden aan het zelf injecteren van je muur. Zo kan je de kosten drukken, en kan je volledig zelf bepalen wanneer je de muur injecteert. Ook heb je meer controle over het volledige proces en kan je nauwlettend je muur in de gaten houden en eventuele problemen tijdig opmerken.
Echter, muurinjecties zelf uitvoeren komt ook niet zonder gevaren:
Opstijgend vocht zelf behandelen: de conclusie
Hoewel zelf vocht bestrijden mogelijk is, vereist het geduld en precisie. Toch adviseren we om professionele hulp in te schakelen, aangezien dit een correcte uitvoering en definitieve oplossing garandeert. Door gunstige prijzen en een verlaagd BTW-tarief is professionele vochtbestrijding vaak niet veel duurder.
Opstijgend vocht definitief aanpakken
Zit je met een vochtprobleem, en vermoed je dat het wel eens opstijgend vocht zou kunnen zijn? Onze field engineers zijn echte experts als het op dit vochtprobleem aankomt. Neem nu contact op met AquaConsult voor een vrijblijvende gratis expertise.
Ga hooikoorts te lijf met ionisatie
01/08/2024
Is vocht slecht voor de gezondheid?
26/07/2024
Waarom is ventileren belangrijk?
26/07/2024
Hydrofuge: bescherm je gevel tegen vocht
25/07/2024
Wat is de technische ATG-goedkeuring?
23/07/2024
Wat is vloerdrainage in de kelder?
23/07/2024
31/08/2021
Meer informatie en brochure opvragen
Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.