Waarom natte kelders in Vlaanderen fors toenemen: interview met Radio 1

We mogen het stilaan met zekerheid zeggen: 2024 is één van de natste jaren ooit gemeten. Na een vochtige winter en lente zorgt de regenachtige zomer ervoor dat de grondwaterstanden onverminderd hoog blijven. Hierdoor kampen steeds meer Vlaamse woningen met natte kelders en de bijbehorende problemen. Een trend die niet snel zal veranderen.

Luc Lambrechts, onze zaakvoerder en expert in vochtproblemen en -bestrijding, gaf hierover meer toelichting in een interview met Radio 1. Tijdens het gesprek benadrukte hij hoe de uitzonderlijke weersomstandigheden van dit jaar een grote impact hebben gehad op het aantal aanvragen voor vochtbestrijding.

Luister hier naar het gesprek:

De exponentiële groei van vochtproblemen en natte kelders in Vlaanderen

We kregen dit jaar al heel wat regen te verduren. Zowel de winter als de lente waren buitengewoon nat, en ondanks de hoop op een zonnige, droge zomer, bleef ook de regenval in de zomer aanhouden. Deze overvloedige regenval en de hoge waterstanden als gevolg leiden in veel Vlaamse woningen tot vochtproblemen. Zoals Luc Lambrechts in het interview met Radio 1 uitlegde, zorgen opstijgend en doorslaand vocht voor vochtige muren en natte kelders, terwijl het gebrek aan voldoende ventilatie de groei van schimmel en andere ongewenste gevolgen bevordert. Ook tijdens zomermaanden.

Bij AquaConsult merkten we dat vooral oudere woningen met gemetste kelders last krijgen van vochtproblemen zoals natte kelders. Luc wees er ook op dat in nieuwe woningen (daarmee bedoelen we huizen die jonger dan 10 jaar zijn) schimmelproblemen vaak te wijten zijn aan bouwfouten. Dit onderstreept hoe belangrijk het is om vanaf het begin goed te bouwen en ventileren.

Effectieve aanpak van natte kelders en vochtproblemen

Natte kelders en andere vochtproblemen kunnen leiden tot aanzienlijke nadelige gevolgen. Luc benadrukte in het interview dat het essentieel is om deze problemen tijdig aan te pakken, omdat de gevolgen vaak verder gaan dan alleen vochtplekken en schimmelgroei.

Preventieve maatregelen zijn beperkt; het plaatsen van een betonnen kelder tijdens de bouw en het zorgen voor voldoende ventilatie zijn de belangrijkste stappen die je kan nemen.

Zoals Luc aangaf, kunnen pogingen om zelf oplossingen te vinden vaak ineffectief en kostbaar zijn, zonder het gewenste resultaat te bereiken. In veel gevallen is het daarom aan te raden om te kiezen voor professionele bekuiping, al hangt de geschikte oplossing af van het precieze vochtprobleem waarmee je kampt.

Last van vocht in huis?

Zit jij ook met een natte kelder of een ander vochtprobleem? Dan ben je lang niet de enige. Laat je bijstaan door AquaConsult. Neem nu contact op, en onze experts helpen je met veel plezier verder.

Gratis expertise
Alle blogberichten

Meer informatie en brochure opvragen

Beantwoord de vragen hieronder en krijg op basis hiervan meer informatie en onze brochure. Wil je de kostprijs laten berekenen? Geef dit dan duidelijk aan in het tekstveld hieronder en wij doen het nodige.